La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

mercoledì 19 settembre 2007

RO: Băsescu, îngrijorat de scăderea populaţiei, îi trimite pe români la filmul lui Mungiu

de Liliana RUSE 19 SEPTEMBRIE 2007

Preşedintele anunţă că în 2100 vor mai trăi în România doar 8,6 milioane de cetăţeni
Preşedintele Traian Băsescu este îngrijorat că rata natalităţii scade drastic în România, previziunile indicând faptul că populaţia va ajunge, în 2100, la 8,6 milioane de români. Şeful statului a participat, ieri, la Sibiu, la Conferinţa Internaţională pentru Populaţie şi Dezvoltare, intitulată "Populaţia României, încotro”. El a cerut realizarea unei strategii pentru a combate scăderea natalităţii, precizând că, dacă în prezent vârsta medie este de 40 de ani, în 2050, aceasta va ajunge la 45 de ani.
Băsescu a mai spus că este pentru prima dată în România când rata natalităţii este mai ridicată în mediul urban decât în cel rural şi că sunt necesare noi măsuri sociale pentru a stimula natalitatea şi la sate. Preşedintele a avertizat, totodată, şi asupra creşterii ratei mortalităţii infantile, care a atins un nivel extrem de ridicat în ultima perioadă, în România, şi care impune luarea unor măsuri urgente. Oricum, situaţia este atât de complicată încât, dacă fiecare femeie din România ar naşte câte doi copii, populaţia va fi întinerită abia după 2060.
Conform lui Băsescu, s-a ajuns în această situaţie şi din cauza politicii aberante duse de comunişti în domeniul natalităţii. "Cei mai mulţi ne aducem aminte de ororile comuniste în ceea ce priveşte natalitatea, lipsa măsurilor de contracepţie, imposibilitatea de a face avort, imposibilitatea femeilor de a se adresa unor medici. Cei care nu ştiu sau cei care nu-şi aduc aminte să vadă filmul lui Mungiu «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile»", a adăugat pre­şedintele.
El a adăugat că, în ultimii 17 ani, populaţia României s-a redus cu 1,4 milioane de locuitori, cauzele fiind atât scăderea natalităţii, cât şi migraţia internaţională.
Băsescu a mai atras atenţia şi asupra marilor probleme ce vor apărea, de la 1 ianuarie 2009, în ceea ce priveşte sistemul de pensii: "Va trebui să mă­­rim treptat vârsta de pensionare şi sus­­tenabilitatea sistemelor de pensii. Vă spun cinstit: România va avea uria­şe probleme de sustenabilitate a sistemului de pensii, iar asta chiar după 1 ianuarie 2009”. Traian Băsescu a spus că va trebui permis accesul selectiv în România pentru cetăţenii apţi de muncă. "Va trebui să găsim soluţii să permitem un acces selectiv în ţară, şi anume accesul acelor persoane care pot desfăşura activităţi înalt creative”, a adăugat el.

Sursa: Gandul.info

Nessun commento:

Posta un commento