La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

venerdì 7 settembre 2007

Restaurantul unui român - preferatul englezilor la Bruxelles


Restaurantul unui român - preferatul englezilor la Bruxelles
Reuşita într-un domeniu sau altul nu este totdeauna uşoară, mai ales când eşti pe meleaguri străine. Şi totuşi… Există şi oameni care, prin muncă şi ingeniozitate, au reuşit să devină un etalon în domeniul lor.Un asemenea caz este şi Adrian Carjan, un bucureştean plecat din ţară în 1987, cu gândul să ajungă în America. S-a stabilit însă în Belgia şi astăzi restaurantul său din centrul vechi al capitalei europene este cotat între cele mai bune 10 restaurante din Bruxelles. Iar „verdictul” i se datorează în primul rând clienţilor din Marea Britanie, care îi trec pragul frecvent.
O societate de turism britanică face periodic, pentru clienţii săi, clasamentul celor mai căutate şi mai apreciate restaurante din Belgia. Iar restaurantul „La Villetta” este, de mai mulţi ani, în topul celor mai bune, între circa 300 de restaurante vizate din capitala europeană. Iar recunoaşterea este certificată de o diplomă. Restaurantul este axat pe bucătărie belgiană, respectiv diferite feluri de mâncare la care se bea bere.
Adrian povesteşte că ideea i-a venit după ce a lucrat circa şase ani în restaurantul unui italian, dar care, la rândul său, era axat pe bucătăria belgiană şi nu pe tradiţionala bucătărie italiană. Apoi s-a gândit că ar fi mai bine dacă şi-ar deschide propriul restaurant şi a ales zona cea mai turistică a oraşului Bruxelles. „Mulţi colegi de breaslă mi-au spus că e o nebunie ce fac, dar era o provocare care îmi plăcea şi am pornit la drum”, povesteşte Adrian. În zona centrală a Bruxelles-ului şi zona preferată de zecile de mii de turişti care vin anual în vizită sunt circa 150 de restaurante pe o arie destul de restrânsă, iar atragerea clienţilor este o întrecere continuă între patronii de restaurante.
„De atunci au trecut, iată, 10 ani şi eu sunt tot aici, iar diploma primită de la Londra îmi confirmă faptul că am luat o decizie bună. Am o clientelă fidelă care vine periodic şi nu pot să spun că nu sunt mulţumit de ceea ce fac”, spune Adrian. Englezii au spus că o asemenea recunoaştere nu se obţine uşor, dar toţi clienţii chestionaţi au dat note bune. Adrian adaugă că satisfacţia sa cea mai mare este când clienţii îi cer cartea de vizită ca să îl recomande şi altor prieteni. „Dacă iau cartea de vizită când pleacă înseamnă că totul a fost bine şi clientul a fost mulţumit", explică Adrian. Mai ales că toate ingredientele sunt proaspete şi este lucrul la care se uită prima dată oricare dintre persoanele care trec pragul la „La Villetta”. Are mulţi clienţi care fac rezervare înainte de a pleca în călătorie, graţie internetului. Un exemplu: în opt luni, 15.000 vizitatori ai website-ului său.
Între clienţii săi s-au numărat şi se numără oameni politici, artişti din diverse domenii, oameni de afaceri belgieni şi străini.
Mă interesez dacă nu s-a gândit să îşi extindă afacerea. Răspunsul vine prompt: prefer ceva mic şi bun, care să meargă bine şi la care să fie toată lumea satisfăcută. „Dacă vrei să faci ceva de calitate nu trebuie să fie un restaurant mare. Acesta nu este o afacere din care să devii milionar peste noapte, aşa cum cred unii, dar câtă vreme eu, ca patron, sunt mulţumit, la fel şi colaboratorii mei, cred că este bine”, spune tânărul om de afaceri. Cât despre echipa sa, îmi explică că este formată din oameni cu care lucrează de peste 10 ani.
Cu o parte din ei a fost coleg la restaurantul italianului unde a învăţat meserie, apoi unii dintre ei i s-au alăturat când le-a spus că vrea să deschidă propriul său restaurant. Cristian Lazăr, din Buzău, este student la Bucureşti, la Facultatea de Turism a Universităţii din Braşov, cursuri cu frecvenţă redusă, şi între examene lucrează la „La Villetta”. Filipo Emma şi Agata Serra, doi tineri italieni, au ales să lucreze cu Adrian şi nu la compatriotul lor pentru că „împreună facem o echipă bună”.
Toţi sunt tineri, sub 40 de ani, entuziaşti şi dornici să îi facă pe clienţi să se simtă bine. La asta contribuie şi atmosfera din local: fotografii vechi ale oraşului Bruxelles, din anii 1860-1920, cu locuri care nu mai există azi şi care sunt fotografiate de turiştii străini amatori de asemenea imagini care nu se mai găsesc uneori nici la anticari, sau zeci de reclame şi afişe cu berea belgiană. Constat cu surprindere că imaginaţia producătorilor de bere belgieni este remarcabilă: pe piaţă există chiar şi o bere Bush, care nu este însă dedicată sau inspirată de preşedintele american, având în vedere că ea este produsă de zeci de ani.
Singura sa nemulţumire este că munca îl acaparează mult şi nu are timp să vină prea des în România, unde locuieşte încă familia sa – mama şi un frate. Are doi băieţi, care sunt pasionaţi de sport şi geografie. Nu ştie încă dacă vreunul dintre ei va fi interesat să continue afacerea. Până la majoratul lor însă îşi doreşte să cumpere clădirea în care se află restaurantul, lucru încă dificil având în vedere statutul său de imobil clasat datorită vechimii şi zonei în care se află. Sfatul său pentru oricare care ar dori să se aventureze într-o asemenea afacere: „Să aibă curaj şi să îndrăznească să rişte. Să muncească mult şi, mai ales, cu pasiune, oricare ar fi domeniul în care ar alege să muncească. Să se preocupe să vină mereu cu idei noi, ca să facă faţă concurenţei, care este foarte dură. Acesta este secretul reuşitei mele”, mai spune Adrian.
de Denisa MANU, Bruxelles
Sursa: Gandul

Nessun commento:

Posta un commento