La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

domenica 30 settembre 2007

Avem Patriarh!


30 Septembrie 2007


Astazi, in Catedrala patriarhala din Bucuresti, a avut loc intronizarea celui de-al saselea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

La eveniment au participat Traian Basescu, Calin Popescu-Tariceanu, Regele Mihai, dar si 30 de delegatii din strainatate.Programul ceremoniei a debutat cu Sfanta Liturghie oficiata de mitropolitii Bisericii Ortodoxe Romane in Catedrala patriarhala, iar la ora 10.30 a inceput, cu un Te Deum, momentul intronizarii noului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.A urmat citirea Gramatei Sfantului Sinod, inmanarea insemnelor patriarhale si asezarea in tronul patriarhal. Mitropolitul Laurentiu al Ardealului ia oferit noului Patriarh carja, iar cele doua engolpioane, crucea patriarhala, mantia si camilafca i-au fost oferite de ceilalti mitropoliti romani. In numele Sinodului, a vorbit Mitropolitul Laurentiu. PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a tinut un discurs. La ceremonia de intronizare nu au putut asista, de aproape, si credinciosi de rand, acestia neavand acces in Catedrala. „Acest sfant lacas istoric, de importanta deosebita, este asa de mic incat nu au loc credinciosi, decat cei care sunt invitati”, a explicat IPS Nifon, cel care s-a ocupat de organizare.

Prima grija: pastrarea mostenirii spirituale„Evenimentul zilei” va prezinta fragmente din cuvantul Prea Fericitului Daniel, care reprezinta un adevarat program eclezial: „Cea dintai dorinta si cea dintai datorie a noastra, ca nou Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, consta in pastrarea, pretuirea si cultivarea mostenirii spirituale luminoase pe care ne-a lasat-o fericitul intru pomenire Parintele nostru Patriarh Teoctist (...) In al doilea rand , datoria noastra constanta este promovarea comuniunii fratesti, a coresponsabilitatii si a conlucrarii cu toti ierarhii din Sfantul Sinod. (...) O alta dorinta a noastra, care devine o datorie, este intensificarea misiunii spirituale a Bisericii in societate, dincolo de zidurile lacaselor de cult, prin intermediul a doua retele bisericesti ortodoxe la nivel national, si anume: radio si televiziune, precum si un cotidian al Bisericii”.

Surpriza Vladimir

La ceremonia de azi au participat 30 de delegatii din strainatate, dintre care 16 ortodoxe. Din cei 90 de participanti din strainatate, 56 sunt episcopi ortodocsi si de alte confesiuni. Delegatia Vaticanului ia avut in componenta pe Cardinalul Walter Kasper, pe Monseniorul Brian Farell si pe Monseniorul Jean Claude Perisset. De asemenea, din partea Bisericii Romano-Catolice a fost prezent cardinalul Karl Lehmann, conducatorul de doctorat al PF Daniel.Din partea Patriarhiei Moscovei a participat la intronizare o delegatie condusa de IPS Filaret, mitropolitul de Minsk, alaturi de IPS Vladimir de la Chisinau si de trei preoti. Daca prezenta Mitropolitului Filaret este una fireasca, este o surpriza desemnarea Bisericii Ortodoxe Ruse, a mitropolitului Chisinaului Vladimir, fiind cunoscut ca relatiile cu acesta sunt tensionate, dupa reinfiintarea Mitropoliei Basarabiei, condusa de Mitropolitul Petru.

OPTIMISM

Basescu: „Biserica a iesit intarita”

> Presedintele Traian Basescu, cel care il va decora pe Patriarhul Daniel la ora 16.30 cu Ordinul National Steaua Romaniei in Grad de Mare Cruce, a declarat: „Este clar ca BOR a iesit intarita din incercarea alegerii noului Patriarh. Varsta noului Patriarh ma face sa cred ca se va intari comunicarea cu Biserica Catolica si ca se va putea lucra pentru ca Biserica europeana crestina-ortodoxa sa se implice pentru a fi un factor de mediere cu alte culturi”.

> Seful statului a mai precizat ca „avem nevoie acum ca de aer de un dialog cu lumea musulmana. Oamenii politici au esuat in acest dialog. In lumea araba sunt probleme extrem de dificile pentru care oamenii politici nu au acum solutii”. (Anca Simina)

TRADITIE

Doar Patriarhul Romaniei se imbraca in albIn Biserica Ortodoxa Romana, vestimentatia cotidiana a Patriarhului este de culoare alba. Aceasta este o traditie a Bisericii noastre, singura in care Patriarhul este imbracat complet in alb. > Mitra este accesoriul liturgic folosit de arhierei pentru acoperirea capului, avand forma coroanei sau a diademei de odinioara a imparatilor bizantini.
> Engolpionul este o insigna arhiereasca de forma unei iconite-medalion, confectionata din email, aur sau argint si infatiseaza pe Mantuitorul sau pe Maica Domnului. El se poarta pe piept, fiind legat de un lantisor trecut peste gat. > Crucea pectorala este o insigna a demnitatii arhieresti, pe care arhiereul o poarta la piept mereu.
> Carja sau toiagul pastoresc este un baston inalt confectionat din lemn sau metal, impodobit cu placute din aur, fildes sau argint. La capatul de sus se termina cu doi serpi incrustati peste care se suprapune un glob surmontat de o mica cruce.
> Mantia este un vesmant lung si larg de culoare purpurie, fara maneci, ca o pelerina bogata, impodobita pe laturi cu niste benzi numite fasii. Se incheie la gat si jos in fata.

CARTE DE VIZITA

> Inalt Prea Sfintia Sa Doctor Daniel Ciobotea, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, s-a nascut la data de 22 iulie 1951 in satul Dobresti, comuna Bara, judetul Timis, fiind al treilea copil in familia invatatorului Alexie si Stela Ciobotea.

> Absolvent al Institutului Teologic Universitar din Sibiu (1970-1974).

> In perioada 1974-1976 frecventeaza cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, Sectia Sistematica, sub indrumarea Pr. Prof. Dr. Dumitru Staniloae

> Isi continua studiile in strainatate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii de Stiinte Umane din Strasbourg (Franta) si doi ani la Universitatea „Albert Ludwig” din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolica (Germania).

> In 15 iunie 1979 isi sustine teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestanta din Strasbourg, primind calificativul maxim.

> La 31 octombrie 1980 primeste din partea Institutului Teologic Universitar din Bucuresti titlul de Doctor in teologie ortodoxa, de asemenea cu calificativul maxim.

> In 1987 intra in viata monahala la Manastirea Sihastria cu numele Daniel, avandu-l ca nas de calugarie pe Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Cleopa Ilie.

> 1980-1988: lector la Institutul Ecumenic din Bossey, Geneva, si profesor asociat la Geneva si Fribourg in Elvetia;

> 1988: Consilier patriarhal, director al Sectorului „Teologie Contemporana si Dialog Ecumenic”; > 1988: conferentiar la catedra de Misiune Crestina a Institutului Teologic Universitar din Bucuresti;

> 1990 (martie): ales si hirotonit Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei;

> 1990 (iunie): ales Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei;
Sursa: Evenimentul Zilei

1 commento:

  1. 30/09/2007 14.20.10

    “Gioia sincera” esprime il Papa al nuovo patriarca ortodosso romeno, nel giorno della sua intronizzazione a Bucarest, auspicando di rafforzare il dialogo verso la piena unità dei cristiani

    “Felicitazioni” e “gioia sincera”, Benedetto XVI ha rinnovato al nuovo Patriarca ortodosso romeno, Daniel Ciobotea, in occasione oggi della sua intronizzazione nella cattedrale di Bucarest. Presente alla Divina Liturgia - concelebrata dai Metropoliti della Chiesa ortodossa romena - una delegazione vaticana composta dal cardinale Walter Kasper, presidente del Pontificio Consiglio per la promozione dell’unità dei cristiani, dal vescovo Brian Faller, segretario dello stesso Dicastero e dall’arcivescovo Jean-Claude Perrisét, nunzio apostolico in Romania. A suggellare l’evento, il Papa ha inviato un messaggio, che è stato letto insieme ad altri indirizzi d’augurio durante la seduta del Santo Sinodo, nel Palazzo patriarcale, che ha fatto seguito al Rito liturgico. Il servizio di Roberta Gisotti:


    Benedetto XVI invoca lo Spirito Santo perché sostenga il patriarca Daniel, eletto – ricordiamo - il 12 settembre scorso, nel “gravoso compito” alla guida della seconda comunità ortodossa al mondo per numero di fedeli dopo quella russa. Chiede il Papa allo Spirito Santo di aiutare la Chiesa di questo Paese ad affrontare “con vitalità rinnovata, i cambiamenti e la riorganizzazione materiale e spirituale, necessari” oggi “dopo le difficoltà incontrate in un passato recente, dove esistevano numerose limitazioni della libertà” e “persecuzioni manifeste”.

    Auspica ancora il Santo Padre che la Chiesa ortodossa “possa rispondere alle attese del popolo romeno, dandogli soprattutto “più speranza” “per trasmettere alle giovani generazioni i valori morali e spirituali fondamentali per fare fronte alle diverse correnti ideologiche che a tutt’oggi attirano un buon numero” di contemporanei.

    Ricordando quindi l’incontro a Bucarest, nel maggio 1999, tra Giovanni Paolo II e il patriarca Teoctist, scomparso il 30 luglio scorso - la prima visita di un Papa in un Paese a stragrande maggioranza ortodossa - Benedetto XVI invita a proseguire quel cammino di speranza già aperto “nella prospettiva di raggiungere la piena unità”, sottolineando che “è particolarmente necessario intensificare i legami” che uniscono cattolici e ortodossi “per il bene della Chiesa”.

    Scrive Benedetto XVI al patriarca Daniel che anche “le relazioni tra di loro devono rafforzarsi per rispondere ai bisogni attuali in Europa e nel mondo, tanto sul piano religioso che sul piano sociale”.

    A tale proposito, loda il Santo Padre, “la partecipazione attiva e positiva” della Chiesa ortodossa nella Commissione mista internazionale per il dialogo teologico, e l’intenzione del Patriarca Daniel di intensificare il dialogo tra cattolici e ortodossi, quando “ci si prepara ad affrontare delle questioni cruciali” per le relazioni tra le due confessioni.

    Raccomanda in particolare il Papa di risolvere “con pazienza, carità reciproca e speranza” “questioni senza dubbio minoritarie, ma sul piano locale, fonte ancora di ostacoli alla comunione fraterna”, cosicché – spiega il Papa – “i cristiani vivono troppo sovente gli uni accanto agli altri, non ricercando sempre i legami quotidiani che potrebbero essere particolarmente preziosi per i rapporti tra cattolici e ortodossi”.

    Conclude Benedetto XVI richiamando il comandamento nuovo di Gesù di amarsi gli uni gli altri, perché sia da guida verso “nuove relazioni, prologo della piena unità”.

    Fonte: Radio Vaticana

    RispondiElimina