La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

mercoledì 26 settembre 2007

Transparency International: Romania a combatut coruptia


TRANSPARENCY INTERNATIONAL: ROMÂNIA A COMBĂTUT CORUPŢIA
România a reuşit să combată corupţia în urma procesului de aderare la Uniunea Europeană. Potrivit agenţiei Reuters, informaţia apare în ultimului raport Transparency International privind indicele de percepţie a corupţiei, un raport ce urmează să fie făcut public miercuri. În acelaşi document, se precizează că ţările dezvoltate reprezintă de cele mai multe ori sursa corupţiei din statele sărace. Somalia şi Myanmar au cel mai scăzut indice, asta înseamnă un nivel foarte mare al corupţiei. De cealaltă parte, justiţia corectă şi transparenţa fondurilor publice plasează pe primele locuri Danemarca, Finlanda şi Noua Zeelandă. În clasamentul Transparency International se află 180 de ţări.

Antena 3

Adăugat: 26 septembrie 2007

1 commento:

  1. Potrivit raportului Transparency International,
    România e văzută şi în 2007 drept cea mai coruptă ţară UE
    de Tudorel GLAMAN | 27 SEPTEMBRIE 2007

    România rămâne cea mai coruptă ţară din Uniunea Europeană. Raportul Transparency International (TI), prezentat ieri, pune această etichetă deşi, în ultimul an, nivelul corupţiei după nivelul de percepţie a scăzut într-o măsură importantă. "România a făcut un salt pe care noi l-am aprecia drept important, de 0,6 puncte. Acesta se datorează în primul rând integrării României în UE cu evitarea clauzelor de salvgardare care vizau corupţia", a declarat, Victor Alistar, liderul TI-România.

    Totuşi, atât Alistar, cât şi colegul său de organizaţie, Codru Vrabie, şi-au manifestat temeri privind sustenabilitatea acestui rating, date fiind "evoluţiile din ultimul timp". Raportul, întocmit pe baza unor sondaje efectuate în 180 de ţări şi teritorii, a realizat un clasament în funcţie de indicele de percepţie a corupţiei la nivelul funcţionarilor publici şi politicienilor.

    Pe scara corupţiei, România adună în acest an 3,7 puncte, intervalul de notare fiind de la 1 la 10, unde 1 primeşte ţara percepută drept cea mai coruptă, iar 10 statul cu o corupţie percepută ca aproape inexistentă. În schimb, combaterea corupţiei înregistrează progrese în Croaţia, Cehia şi Macedonia. Pentru Cehia, de exemplu, care ocupă poziţia 41, la egalitate cu Italia, indicele este de 5,2 puncte, cu care câştigă o poziţie pe care o ocupa în urmă cu zece ani.

    "Un lucru foarte important ar fi apariţia condamnărilor definitive în dosarele de corupţie. Acesta ar întări percepţia că lupta împotriva corupţiei în România a devenit eficientă", a declarat Codru Vrabie, membru în board-ul TI-România.

    România rămâne, în ciuda progresului important, în urma Bulgariei şi chiar în urma Turciei din punct de vedere al răspândirii fenomenului de corupţie.

    Potrivit raportului TI, companiile multinaţionale şi instituţiile financiare care recurg la mită şi tolerează veniturile dobândite ilegal contribuie la extinderea corupţiei în statele sărace.

    Organizaţia Transparency International, cu sediul la Berlin, dezvăluie în raport că în timp ce statele sărace ar trebui să combată corupţia internă, ţările dezvoltate sunt, de asemenea, responsabile şi, în cele mai multe situaţii, reprezintă sursa acestor probleme.

    "Mita provine în multe situaţii de la companiile multinaţionale din ţările bogate. Nu mai poate fi acceptabil ca aceste companii să considere mita acordată pe pieţele de export drept o strategie de afaceri legitimă", susţine raportul.

    Somalia şi Myanmar au obţinut cel mai scăzut indice, de 1,4. La polul opus se situează Danemarca, Finlanda şi Noua Zeelandă, cu un indice de 9,4 graţie justiţiei corecte şi transparenţei fondurilor publice. State afectate de conflicte, precum Afganistan, Irak şi Sudan, sunt afectate, de asemenea, de corupţie şi se află la nivelul inferior al clasamentului, a declarat preşedintele TI, Huguette Labelle.
    Sursa: Gandul.info

    RispondiElimina