La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

martedì 25 settembre 2007

Doar 34% dintre români folosesc metode contraceptive moderne

25 SEPTEMBRIE 2007
Prin comparaţie, procentul este de 60% în Ungaria, 62% în Cehia şi 81% în Anglia

Doar 34% dintre români folosesc metode contraceptive moderne
Ziua Mondială a Contracepţiei va fi marcată, mâine, pentru prima dată în lume, în România urmând să aibă loc activităţi informative organizate de Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS), în Piaţa Universităţii din Bucureşti.
Potrivit organizatorilor, în centrul Bucureştiului vor fi organizate discuţii despre metodele contraceptive tradiţionale şi cele moderne şi vor fi distribuite broşuri informative. Mesajul „Spune NU contraceptivelor tradiţionale” va fi lansat între 26 şi 30 septembrie în alte zece oraşe (Craiova, Timişoara, Oradea, Suceava, Iaşi, Braşov, Sibiu, Cluj, Galaţi, Brăila şi Constanţa). Şi aici vor fi organizate sesiuni de informare prin împărţire de broşuri, discuţii despre metodele de contracepţie şi întâlniri cu medici.

„Contraceptivele sunt sigure, iar efectele lor secundare sunt mult supraapreciate. Analizele făcute de unele femei înainte ca medicul să le prescrie anticoncepţionalele sunt inutile. Un medic de familie poate să facă o consultaţie prin interogare pentru a afla dacă femeia suferă de unele afecţiuni contraindicate”, a spus medicul Mihai Horga, din partea Fondului Naţiunilor Unite pentru Populaţie. Acesta a adăugat că cel mai important este, în fapt, ca femeile şomere, cu venituri mici, cele din mediu rural, elevele şi studentele să poată cere de la medicul de familie contraceptive gratuite, pe termen nelimitat.
În România postcomunistă au fost făcute trei studii care arată că, din 1993, zece la sută dintre femei utilizau contraceptivele moderne, pentru ca procentul lor să crească în 1999 la 23,3 la sută, iar în 2004 să ajungă la 34 la sută. În acelaşi timp, din ce în ce mai puţine femei folosesc metodele tradiţionale, procentul lor scăzând de la 30,5 la sută la 24,2 la sută. De asemenea, în 2004 s-au înregistrat 97.000 de avorturi, ceea ce înseamnă 17 la o mie de femei.
Potrivit Studiului Sănătăţii Reproducerii din 2004, 42 la sută dintre femeile din România nu folosesc în mod curent nicio metodă de prevenire a sarcinii. În comparaţie, doar 14 la sută dintre femeile în cuplu folosesc pilula şi 12 la sută utilizează prezervativul. Dacă în România, în 2004, 34 la sută dintre femei foloseau metode contraceptive moderne, în Ungaria rata era de peste 60 la sută, în Cehia de 62 la sută, în Anglia de 81 la sută.
Sursa: Gandul.info

Nessun commento:

Posta un commento