La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

giovedì 6 settembre 2007

Noul sezon de inundaţii a început din Moldova

Vrancea, Galaţi, Bacău şi Vaslui – „măturate“ de ploi torenţiale
de Sorin TITEI, Iulius CEZAR 06 SEPTEMBRIE 2007

Vrancea, Galaţi, Bacău şi Vaslui – „măturate“ de ploi torenţiale
Moldova a fost măturată, ieri, de ploi torenţiale. Cele mai afectate zone au fost cele din Vrancea, Galaţi, Bacău şi Vaslui. În nordul judeţului Galaţi ploile au inundat mai multe localităţi. Zeci de case au fost acoperite de apă după ce ploaia torenţială, pornită la ora prânzului, a depăşit pe alocuri 100 l/mp. Din primele date prezentate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, reiese că cea mai afectată a fost localitatea Toflea, din comuna Brăhăşeşti, unde a fost inundat tot centrul satului, aflat în depresiune. Aici, peste 200 de oameni s-au refugiat pe acoperişurile caselor şi s-a intervenit, pentru salvarea lor, cu un elicopter trimis special de MIRA. Din primele estimări, se pare că nu sunt victime în rândul locuitorilor, dar puhoaiele au luat animalele şi bunurile din curţile caselor afectate.
În localitatea Ţepu, aflată la peste 30 km de Tecuci, 25 de case au fost inundate, apa atingând peste jumătate de metru. Nici aici nu au fost înregistrate victime omeneşti. În două sate ale comunei Buciumeni, Vizureşti şi Tecucelul Sec, au mai fost semnalate inundaţii. Astfel, în Tecucelul Sec apa a intrat în 30 de locuinţe, două dintre ele fiind puse la pământ. Comunele Gohor, Priponeşti şi Brăhăşeşti au rămas fără curent electric în urma vijeliei şi a ploii torenţiale. Pe DJ 241, între localităţile Berheci şi Mărceşti, aluviunile scurse de pe dealuri au blocat 20 de autovehicule. Pasagerii s-au refugiat pe înălţimi şi au fost nevoiţi să asiste neputincioşi cum maşinile sunt înghiţite de noroi. Pe un alt drum judeţean, care duce spre comuna Nicoreşti, apele au izolat pe o movilă de pământ 6 ciobani, iar la mică distanţă, alţi 9 localnici sunt captivi pe altă movilă.
După cum ne-a declarat generalul Viorel Zaharia, şeful Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, pompierii gălăţeni încearcă să ajungă la aceste persoane cu bărci pneumatice, dar curentul puternic împiedică apropierea ambarcaţiunilor. Jandarmii au intervenit şi la Podul Turcului - judeţul Bacău, participând la acţiunile de salvare şi evacuare a persoanelor sinistrate, a bunurilor şi animalelor acestora. Ieri, la prânz, circulaţia rutieră în zona Podu Turcului a fost întreruptă, după ce şoseaua a fost blocată de aluviunile aduse de pe versanţii din apropiere, în urma unei ploi torenţiale.
De asemenea, în localitate au fost inundate o sută de case. Judeţul Vaslui a fost cel mai afectat de ploile torenţiale. În doar câteva ore staţia hidrologică de la Zeletin a măsurat 125 de litri de apă pe metru pătrat, informează Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD). Potrivit MMDD, ploile prognozate vor duce la scurgeri “importante” pe versanţi, torenţi şi pâraie şi vor genera creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri mici unde sunt posibile depăşiri ale cotelor de atenţie şi chiar de inundaţie. În Vrancea, ploile torenţiale au inundat mai multe drumuri comunale şi gospodării din localităţile Mărăşeşti, Panciu, Rugineşti, Fitioneşti, Moviliţa, Străoane, Pufeşti, Boloteşti, Corbiţa, Adjud, Jipia, Urecheşti şi Păuneşti.
În localitatea Moviliţa un tânăr de 16 ani a murit după ce a fost lovit de un trăsnet, mai multe case au fost inundate, iar în localitatea Străoane a fost distrus parţial drumul comunal, iar 30 de case au fost luate de ape. În Panciu, două poduri care asigurau legătura cu localităţile limitrofe au fost parţial afectate, iar un pod de pe pârâul Hăulita a fost total distrus. În municipiul Adjud au fost inundate patru case, iar în oraşul Mărăşeşti au fost inundate 15 locuinţe. În localitatea Păuneşti, o locuinţă a ars din cauza unui fulger, iar Postul de Poliţie a fost inundat. Un bărbat şi o femeie au fost luaţi de viitură pe pârâul Zăbrăuţi. Bărbatul a fost găsit şi salvat de pompieri, în timp ce femeia este dată dispărută.
Sursa: Gandul

1 commento:

  1. La Tecuci, coada la motopompe

    Lesurile animalelor prinse de viitura au inceput sa fie scoase din apaTicu Ciubotaru
    Luni, 10 Septembrie 2007
    O mare parte din cartierele Tecuciului poarta amprenta nenorocirii care a lovit orasul. Din primele 300 de case evaluate, 150 sunt daramate. In cele ramase in picioare, peretii miros a mucegai. Curtile sunt pline de mobila si haine rancede. Peste tot, miroase a mal. Pe strazile centrale, malul uscat de soare s-a transformat in praf, iar fiecare masina ce trece isca un nor de praf.
    Acum, situatia cea mai grea este in cartierul Satul Nou. A fost evacuata apa de pe strazi cu doua motopompe de 1380 metri/ora puse la dispozitie de MIRA, dar multe curti inca mai sunt pline cu apa. Una dintre adresele disperarii: strada Duzilor 49. "Cand am vazut ca vine apa, am plecat de aici. Acum am vazut nenorocirea. Aveam casa, acum…", spune cu lacrimi in ochi Maria Dumitriu. Ieri dimineata, dupa ce apa de pe strada a fost evacuata, batrana s-a intors acasa si cand a deschis poarta si-a vazut distrusa munca de o viata. O parte a casei este la pamant, restul s-ar putea prabusi dintr-o clipa in alta. Chiar daca ar primi ajutoare in materiale de constructii, doar din pensie nu ar reusi sa ridice o alta casa. Pe strada 1 Mai nr. 22, familia Stan traieste aceeasi deznadejde. O parte din casa este prabusita. Restul casei este inca plin de apa, ca si curtea. Asteapta sa le vina randul la motopompa cu care pompierii trec din casa-n casa pentru a scoate apa din curtile oamenilor, abia dupa aceea vor putea scoate apa din casa si namolul din curte. Deocamdata, a venit echipa de la DSV, care strange animalele moarte, pasarile din poiata si cainele pe care atunci cand viitura le-a lovit casa nu au mai avut timp sa il dezlege din lant. Peste cateva zile, cei doi copii ar trebui sa mearga la scoala, dar apa le-a luat aceasta sansa: "Din lucruri, nu ne-a mai ramas nimic. Fata e intr-a doua, baiatul intr-a intaia. Am dat pe caiete si ce le mai trebuie trei milioane. Acum nu mai sunt bune de nimic", spune barbatul.
    De ieri au inceput sa vina in Satul Nou si primele ajutoare. Apa, paine, conserve si ceva haine. Printre cei care au venit sa aduca ajutoare – si cativa locuitori din Vrancea, care au trecut printr-o nenorocire asemanatoare in urma cu doi ani.
    Sursa: Romania libera
    Postato da CMS.

    RispondiElimina