La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

lunedì 24 settembre 2007

RO: Scoala noastra te invata cum sa dai spaga in viata


Cand un tanar ajunge la facultate stie deja cu trebuie sa faca daca un profesor ii pune bete in roate
24 Septembrie 2007
Eugenia Mihalcea, Mihaela Stanciucu
Profesoara prinsa ca a luat bani pentru un examen face parte dintr-un sistem in care testele pot fi promovate cu "atentii".

Copiii din Romania intra in sistemul de invatamant de la varsta de 3 ani, cand sunt inscrisi in grupa mica la gradinita, de cele mai multe ori gratie pachetului sau plicului consistent pe care-l depun parintii la secretara, director sau inspector. Putine sunt cazurile in care recunosc ca au dat „ceva” pentru un loc bun la gradinita, si asta numai in cercurile de prieteni apropiati. Orice cuvant scapat in alta parte ar putea duce, in opinia lor, la inlaturarea copilului. Sistemul s-a mulat dupa tendinta pietei, astfel ca tratativele nu mai incep de la celebrul cartus de tigari sau pachet de cafea, ci de la un plic cu euro. Numarul bancnotelor creste proportional cu varsta copilului si cu ciclul de invatamant din care face parte. Si, atata timp cat exista oferta, va exista si cerere. Cazul profesoarei care a fost prinsa in flagrant luand mita de la doi studenti ce sperau sa ajunga candva medici stomatologi este doar unul dintre exemplele care evidentiaza „metastaza” sistemului.
TARIF DE PROFESOR
50 de euro pentru un examen
Cel mai recent caz de coruptie din mediul universitar demascat de politisti este cel al profesorului universitar doctor Florica Maria Staniceanu care a primit spaga de la studenti nepregatiti in schimbul unor note de 5 la examenul de anatomie patologica. In varsta de 62 de ani, Florica Staniceanu preda atat la Facultatea de Medicina „Carol Davila”, cat si la Universitatea „Titu Maiorescu”. Sambata seara, profesoara a fost prinsa in flagrant primind 100 de euro de la doi studenti. Potrivit anchetatorilor, cei doi incercasera sa promoveze examenul la anatomie patologica de trei ori. De curand, au aflat ca il pot „trece” in schimbul a 50 de euro. Examenul a avut loc sambata, intr-un laborator al Spitalului Colentina. Tinerii au apelat, pe rand, la DNA, IGPR, Politia Capitalei si, in final, la Sectia 6 de Politie, de unde, la ora 13.00, au fost sesizati procurorii Tribunalului Bucuresti. „S-au marcat banii cu textul: „Flagrant mita, 22.09.2007”, iar la ora 18.00, studentii i-au inmanat profesoarei Staniceanu. In urma lucrarilor predate, cei doi au obtinut 4. Notele erau scrise cu creionul, insa, dupa primirea banilor, au crescut subit la 5, trecut cu stiloul in catalog”, au precizat anchetatorii. Alti patru studenti au depus apoi plangeri impotriva Mariei Staniceanu, spaga totala data de acestia intr-un semestru fiind de 100 de euro si 400 de lei. Profesoara s-a ales cu dosar penal pentru luare de mita. E cercetata in libertate, dar nu mai are dreptul sa profeseze pe toata perioada desfasurarii anchetei, sa-si contacteze studentii din promotia 2006-2007 sau sa paraseasca localitatea. Ieri, intr-o tentativa ridicola de a salva imaginea institutiei, conducerea Universitatii „Titu Maiorescu” a precizat, intr-un comunicat, ca Florica Staniceanu are doar un contract de colaborare cu universitatea.
DE LA GRADINITA LA FACULTATE
Mita scolara s-a generalizat
In gradinitele, scolile si facultatile din Romania exista cazuri de coruptie si abuzuri care sunt recunoscute atat de profesori, cat si de parinti, elevi si studenti. La gradinita se da cate un parfum, in timp ce la scoala si apoi la liceu si facultate, modalitatile de plata sunt din ce in ce mai diversificate. Un studiu realizat de Centrul Educatia 2000·, in urma cu un an, releva faptul ca in scoli exista „fondurile” scolii si ale clasei. Toti parintii intervievati au precizat ca platesc cei 50-150 de lei, pentru ca sunt de acord si e in interesul copilului, elevii au spus ca cererea dirigintilor cuprinde, cateodata, si o obligatie. „Daca nu ai adus, te striga o data, de doua ori, ti se spune hai ca trebuie, pana la urma dai”, relateaza un baiat.In cadrul aceluiasi studiu, parintii au recunoscut ca dau cadouri si de Craciun sau de 1 Martie, pentru ca „asa este frumos”. Meditatiile sunt tot o forma de „stimulare” a profesorilor. Pot fi la solicitarea parintilor, dar si „impuse” de profesor, prin depunctarea repetata a elevilor. Cazurile de coruptie apar si din initiativele parintilor, care doresc note cat mai mari pentru copiii lor. Asta, in conditiile in care admiterea la liceu depinde exclusiv de notele primite in gimnaziu si de tezele sustinute in clasele VII-VIII. O cercetare din 2007 a Fundatiei Soros arata ca profesorii si studentii de la universitatile de stat si particulare stiu cel putin un caz de coruptie in propria institutie.13% dintre tinerii intervievati spun ca li s-au cerut cel putin o data cadouri, bani sau servicii, iar 15% dintre profesori recunosc ca li s-a propus asa ceva. De asemenea, jumatate dintre studenti stiu ca in facultatea lor exista profesori care primesc spaga.
Spaga, un mod de viata
Copiii ajung sa creada ca asa e normal
Schimbarile care au avut loc in ultimii 17 ani in sistemul national de educatie i-au determinat pe profesori si pe parinti sa-si rezolve singuri problemele, in conditiile in care legile si regulile se schimba odata cu fiecare nou ministru. Mai mult decat atat, exemplele primarilor care si-au luat diplomele de Bacalaureat cu mult dupa varsta pubertatii, ale obtinerii fotoliului de edil sau ale cetatenilor straini, acuzati in diverse cazuri ca si-au cumparat pur si simplu titlul de doctori, au indus ideea ca se pot parcurge toate etapele scolarizarii, pana la doctorat inclusiv, fara sa treci pe la scoala. „Noi am ajuns sa traim prin mita. E deja un mod de viata. Daca de la scoala generala sunt copiii obisnuiti asa, atunci ei vor ajunge sa creada ca e normal. De asta, in invatamant, legea ar trebui sa aiba toleranta zero fata de astfel de cazuri”, spune sociologul Marius Pieleanu.
Micile „atentii” din ghiozdan„
Umblam cu spaga in ghiozdan de la gradinita pana la doctorat”, este mottoul campaniei nationale „Nu da spaga”, la capitolul educatie. Astfel, inainte inca de a ajunge la scoala, parintii micutilor cotizeaza la directoare si educatoare, din cauza ca gradinitele nu au locuri pentru toti. Mai departe, povestea se repeta in clasa I, unde locurile sunt din nou insuficiente. O fraza auzita de multe ori la secretariate este: „Incercati mai tarziu, cand vine doamna directoare, poate rezolvati cu dumneaei cumva...”. Asa s-a ajuns la martisoare din aur si diverse cadouri, in unele cazuri chiar aparate electrocasnice, de 8 Martie, dupa cum spune Mihaela, un parinte. In gimnaziu, din cauza ca admiterea la liceu se face pe baza notelor din clasele V-VIII si a tezelor cu subiect unic, parintii alearga dupa medii cat mai mari, iar unii profesori gasesc o cale sa-si rotunjeasca veniturile mult prea modeste. Un compromis acceptat de ambele parti e reprezentat de meditatii.
Elevii se descurca singuri la liceu
Ajunsi la liceu, atat parintii, cat si copiii au invatat deja cum functioneaza sistemul. Parintii platesc pentru note, iar adolescentii isi rezolva singuri absentele. Elena, eleva intr-un liceu bucurestean, spune ca un numar mic de chiuluri se poate motiva cu bani, tigari. Protocolul de la Bacalaureat este o alta forma mascata de spaga, pentru ca profesorii din comisia de examen sa fie „relaxati”.La facultate, despre spaga la administrator sau la sefii de camin s-a vorbit mult in ultimii ani, cand s-au si inregistrat plangeri ale studentilor. Daca pentru un loc se platesc de la 300 pana la 500 de euro pe an, pentru o serie de examene la facultate sau la masterat, platile ajung lejer la peste 1.000 de euro. (A contribuit Andrei Udisteanu)
SOLUTII
Contract cu scoala
Problema spagii din invatamant s-ar putea rezolva prin introducerea unor contracte clare intre parinti si scoala si a unui cod etic la nivelul universitatilor, dupa cum spune Mircea Miclea, presedintele Comisiei prezidentiale pentru educatie.„In contractul incheiat intre parinte si scoala s-ar putea spune clar ca nu se dau bani pentru cadouri. Astfel, fiecare dintre parti ar fi responsabila”, spune Miclea. „Universitatile, in schimb, ar trebui sa introduca un cod etic, ca parte integranta a contractului de munca, in baza caruia sa poata fi concediat un cadru didactic care ia spaga”, adauga presedintele comisiei.Victor Alistar, presedintele Transparency International, este de parere ca se poate eradica spaga din Educatie numai daca parintii nu mai „cotizeaza”. Si o transparentizare a intregului sistem ar putea duce la eliminarea micii coruptii.
Sursa: Evenimentul Zilei Nr. 4941

2 commenti:

  1. BĂSESCU: SISTEMUL UNIVERSITAR ESTE CORUPT

    Studenţii au început anul universitar 2007-2008. Noul an debutează cu aceleaşi probleme, lipsa locurilor de cazare, dotări insuficiente şi bani puţini pentru profesori. Ca de fiecare dată, politicienii profită de eveniment, pentru că cei mai mulţi participă la festivităţile de deschidere. Preşedintele Traian Băsescu a criticat, luni, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi sistemul de învăţământ superior din România, despre care a spus că în mare parte este corupt. El a spus că multe diplome de licenţă se iau cu bani, iar studenţii şi profesorii plagiază lucrările de diplomă. „Din nefericire, şcoala românească suferă din pricina lipsei de verticalitate, solidaritate şi corectitudine. Plagiatul practicat de profesori şi de studenţi, cumpărarea diplomelor de licenţă, mita pentru promovarea examenelor sunt practici care caracterizează, din nefericire, o parte din învăţământul universitar românesc”, a spus şeful statului.

    Preşedintele a cerut universităţilor să se transforme într-un vector de promovare a valorilor sociale şi le-a cerut profesorilor să pregătească studenţii astfel încât după finalizarea studiilor să nu fie nevoiţi să plece la muncă în străinătate.

    Băsescu a primit, un premiu special, constând într-un rucsac cu rechizite.

    Şi premierul Călin Popescu Tăriceanu şi-a petrecut dimineaţa printre studenţii de la Universitatea Politehnică din Bucureşti. Premierul Tăriceanu a asigurat studenţii că începând cu 2005, Guvernul a alocta din ce în ce mai mulţi bani educaţiei. Învăţământul românesc trebuie să ţină pasul cu provocările secolului în care ne aflăm.

    La rândul său, liderul PSD Mircea Geoană a luat parte la festivitatea de deschidere a anului universitar, la Institutul de Arhitectură "Ion Mincu".

    Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a deschis anul universitar la Iaşi, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”. De asemenea el va vizita campusul universitar „Tudor Vladimirescu”.

    TĂRICEANU A PROMIS STUDENŢILOR BANI PENTRU BURSE ŞI DOTĂRI
    BĂSESCU: SISTEMUL UNIVERSITAR ESTE CORUPT
    Antena3.ro
    Adăugat: 01 octombrie 2007

    RispondiElimina
  2. Evenimentul Zilei Nr. 4949 Versiunea pentru tiparire Trimite prin email
    Marti, 02 Octombrie 2007, 16:04


    Viitorii ingineri considera electorale cuvintele demnitarilor care au participat la festivitatile de deschidere
    Galerie de Imagini
    1 2


    EVZ Special
    Curtea Suprema: averea lui DIP e curata

    Fabrica de doctori si ingineri lucreaza pentru strainatate
    2 Octombrie 2007
    Eugenia Mihalcea, Vlad Odobescu

    Tinerii care au inceput ieri facultatea nu mai cred in promisiunile politicienilor. La absolvire, ei prefera locuri de munca sigure, peste hotare.





    Anul universitar a inceput ieri pentru cei aproximativ 800.000 de studenti. Desi avem aproape 100 de universitati de stat si particulare acreditate, putine sunt specializarile care ii mai atrag pe tineri.

    Romania scoate anual 200.000 de absolventi de facultate, de la viitori avocati la economisti, doctori sau ingineri. Ei se trezesc pe piata muncii, in cautarea unor slujbe care nu prea au legatura cu ceea ce li s-a predat la cursuri, in cei trei sau patru ani de studii.

    De aceea, tot mai multi candidati se orienteaza spre specializari care sa le ofere, pe langa un job bine platit la absolvire, posibilitatea emigrarii in scopuri profesionale. In acelasi timp, statul, prin vocile demnitarilor prezenti ieri la deschiderile festive, le promite slujbe, locuri de cazare in camine si calificari.

    In ceea ce priveste invatamantul medical, acesta supravietuieste si ar putea redeveni un domeniu la moda, dupa cum spune Florian Popa, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Bucuresti.

    Viitorii medici vor trata insa pacientii altor state din Europa, care ii pot plati decent. Acelasi lucru se va intampla si cu inginerii, vanati deopotriva de firmele straine care vin in Romania, dar si de cele de peste hotare.

    Certitudine

    Politehnica, universitatea care te scoate salariat

    „Tara te vrea inginer” - sloganul bine-cunoscut din perioada comunista a reinviat in salile universitatilor tehnice din Romania. Viitorii ingineri concureaza acum cate trei sau chiar patru pe un loc la Automatica si Calculatoare, Energetica ori Electronica pentru o slujba banoasa, dar si datorita pasiunii pentru computere.

    Ei aleg Universitatea Politehnica din Bucuresti (UPB), insa, si pentru sansa de a avea, la sfarsitul universitatii, posibilitatea de a pleca peste granite, sa munceasca pe salarii „adevarate”.

    Studentii, vanati de firme

    Adrian Stanciu din Buzau este unul dintre tinerii care au avut media 10 la Bacalaureat, in aceasta vara, si a intrat, tot cu 10, la UPB.
    Va urma cursurile Facultatii de Automatica si Calculatoare si isi doreste ca, dupa terminarea studiilor, sa devina programator si sa lucreze in Romania maximum cateva luni, la inceputul carierei. „De preferat peste hotare, caci se plateste totusi mai bine”, spune Andrei, contrazicandu-l pe premierul Calin Popescu-Tariceanu.

    Primul-ministru, care a participat la festivitatile de deschidere ale anului scolar la UPB, le-a spus studentilor ca „Romania are nevoie de forta de munca si ca firmele ii vor racola de pe bancile scolii”. Cristi, anul I la Calculatoare, crede ca promisiunile premierului „sunt electorale”. „Si companiile straine vin si ne iau tot de pe bancile scolii”, adauga Cristi.

    Universitatea Politehnica din Bucuresti are in acest an aproximativ 25.000 de studenti si masteranzi, dupa cum spune rectorul Ecaterina Andronescu. In conditiile in care, inainte de 1989, cand Politehnica era la mare cautare, erau in jur de 30.000 de studenti.

    Optimisti

    Medicinistii viseaza la Italia, Germania, Franta si America

    Langa tabelele pe care sunt trecute comisiile pentru lucrarile de diploma la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, se afla un anunt al Agentiei Locale pentru Ocuparea Fortei de Munca Sector 1: „In atentia absolventilor promotiei 2007, pentru a beneficia de ajutor de somaj...”.

    Altfel, incepe anul universitar 2007-2008, al 150-lea pentru invatamantul medical bucurestean. Din aproximativ 60 de colegi, cati are Ana Popescu - studenta in anul VI la Medicina - cam 20 vor sa profeseze prin alte tari. Unii vor Germania, Franta, altii Statele Unite. Ea a ales Italia.

    „Abia astept sa termin. Totul depinde de examenul de rezidentiat. Nu stiu cum stau lucrurile cu echivalarile, cu experienta necesara. As vrea sa fac bani in strainatate si apoi sa ma intorc in Romania”, spune ea.

    Dispare frica de restante

    Alexandru Nicolae, student in anul II la Medicina, a venit in prima zi a anului universitar pentru a se interesa de o restanta. Lucru de care tatal sau, medic, ar fi fost extrem de speriat in vremea facultatii.

    „Imi spunea ca daca aveai restanta in primul an nu puteai sa treci in urmatorul. Acum trebuie sa acumulezi un numar minim de credite. Si concurenta era mai mare”, spune studentul.

    Nu ar lasa facultatea pentru nimic in lume. „E singura facultate la care am dat. Pe mine nu ma atrage deloc Politehnica, de exemplu. Cred ca domeniul acesta sa aiba un viitor mai bun: acum, majoritatea oamenilor buni pleaca in afara, dar va trebui ca, in curand, sa se faca ceva si pentru a-i pastra”, considera baiatul. Isi aminteste ca, anul trecut, concurenta a fost de 1,5-2 pentru un loc la facultatea sa.

    Fara ingineri cu handicap?

    Ecaterina Andronescu, acuzata de discriminare

    O tanara din Tulcea sustine ca Ecaterina Andronescu, fost ministru al invatamantului si rector al Universitatii Politehnica din Bucuresti, a dat-o afara din facultate din cauza handicapului de care sufera.

    Silvia Bodorin a promovat vara aceasta examenul de admitere la Facutatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti.

    Mama tinerei spune ca a cerut pentru fiica sa, imobilizata in scaun cu rotile, o camera in camin amplasata la parter. „Doamna rector ne-a spus din start: „Doamna, hai sa ne intelegem! Copilul asta nu are ce cauta in facultate! Nu o vedeti cum este? Nu poate sa profeseze meseria! Sa va intre bine in cap faptul ca Politehnica nu cheltuieste bani pentru acesti copii care mai tarziu nu vor putea profesa!”

    Doamna Andronescu a insistat, spunand ca are nevoie de o adeverinta din care sa reiasa faptul ca Silvia este apta sa lucreze in uzina”, povesteste Maria Bodorin, mama Silviei.

    „Nu te uiti la tine cum arati?”

    La varsta de 3 ani, Silvia Bodorin a suferit un accident cerebral in urma caruia a ramas paralizata de la brau in jos, motiv pentru care se deplaseaza cu ajutorul scaunului cu rotile.

    „Mi-a spus: „Mai, fata, nu te uiti la tine cum arati? Nu poti sa faci aceasta facultate!” povesteste tanara. „Mi se pare o discriminare, atat timp cat in regulamentul de inscriere nu este specificat faptul ca persoanele cu dezabilitati nu sunt admise la Politehnica. Daca sunt imobilizata in acest scaun nu inseamna ca trebuie neaparat sa urmez cursurile unei facultati cu profil uman, asa cum mi-a sugerat doamna rector ca ar trebui sa fac. Am rugat-o sa-mi dea ragaz un semestru, iar daca imi va fi greu sa fac fata, ma voi retrage de la aceasta facultate”„, mai spune Silvia. Cu toate acestea, tinerei i s-a pus dosarul in brate si a fost trimisa acasa.

    Fata ar putea obtine un loc in camin

    Rectorul Universitatii Politehnica, Ecaterina Andronescu, a precizat ca studenta Silvia Bodorin poate primi un loc in camin, daca aduce o adeverinta de la un medic, in care sa se precizeze ca poate urma specializarea pentru care s-a inscris la facultate.

    „Mie imi este frica sa o las in laborator”, a declarat rectorul, care a adaugat ca fata a mai sustinut examenul la Facultatea de Electronica, unde a luat nota 2. (Cristian Dogaru)

    Atac

    Basescu a criticat sistemul de invatamant

    Presedintele Traian Basescu a impartit pupaturi si autografe studentilor de la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iasi, pe care a numit-o „nava amiral a universitatilor romanesti”.

    In prezenta ministrului educatiei, Cristian Adomnitei, Traian Basescu a atacat dur sistemul de invatamant romanesc, pe care l-a caracterizat drept „prizonier al vechilor mentalitati”.

    „Plagiatul practicat de unii studenti, dar si de unii profesori, cumpararea lucrarilor de licenta, mita pentru promovarea examenelor sunt practici care caracterizeaza, din nefericire, o parte a invatamantului universitar romanesc. Insa cine refuza coruptia la 18 ani o va refuza si la 30 de ani”, a declarat Traian Basescu.

    Dupa ceremonia de la „Cuza”, Basescu a vizitat caminul de studenti „Akademos” si gradinita „Junior”, ambele inaugurate de curand si aflate in administrarea Universitatii „Al.I. Cuza”. Presedintele a parasit Iasiul in jurul orei 12.00. (Cezar Padurariu)

    Parere

    Tariceanu, dezamagit de exodul tinerilor

    Premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a asigurat, ieri, pe studentii Universitatii Politehnica din Bucuresti, ca guvernul va investi in continuare in invatamant pentru ca ei sa-si gaseasca un loc de munca bine platit in tara. „Mi-as dori ca bursele sa nu fie ca o masura sociala, ci stimulativa, pentru a va atrage la o invatatura serioasa, profunda”, a spus Tariceanu.

    Premierul s-a aratat dezamagit de faptul ca tot mai multi studenti aleg sa paraseasca tara pentru un job mai bine platit. „Realitatea este ca, de multe ori, in strainatate nu reusesc sa-si puna in valoare calitatile. Astazi, in Romania, toti absolventii de studii universitare pot sa-si gaseasca un loc de munca excelent, bine platit, unde sa aiba si satisfactii de ordin profesional si de ordin material”, a adaugat premierul. (Eugenia Mihalcea)

    Harnic

    Adomnitei „a deschis” patru universitati

    Ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, a telefonat la Administratia Prezidentiala cerand permisiunea de a asista la discursul pe care presedintele Basescu l-a rostit ieri in cadrul ceremoniei de deschidere a noului an universitar, organizata de Universitatea „Al.I. Cuza” din Iasi.

    Cu toate acestea, in timpul discursului presedintelui, ministrul educatiei s-a ridicat si a plecat la ceremonia de deschidere de la Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi”.

    Aici, in cadrul ceremoniei, lui Adomnitei i-a fost inmanata o diploma de excelenta. Ulterior, ministrul a luat parte si la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Medicina si Farmacie, precum si la cea de la Universitatea de Arte.

    Ministrul educatiei a admis, in discursul de la UMF, existenta coruptiei in sistemul de invatamant romanesc. „Cel putin la capitolul cumparat diplome, unde avem un caz foarte explicit, cel al Universitatii din Oradea, toate aceste cazuri sunt in atentia si cercetarea DNA”, a declarat Adomnitei. (Cezar Padurariu)

    RispondiElimina