La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

martedì 11 settembre 2007

Din 17 septembrie tinerii isi pot alege pensia privata

DIN 17 SEPTEMBRIE TINERII ÎŞI POT ALEGE PENSIA PRIVATĂ
De lunea viitoare, tinerii până în 35 de ani vor trebui să opteze pentru un fond de pensii privat. Participarea la sistem este opţională pentru cei cu vârste cuprinse între 35 şi 45 de ani. Perioada de înscriere începe pe 17 septembrie şi se încheie pe 16 ianuarie anul viitor. Acest tip de pensie va permite redirecţionarea a 2% din salariul brut într-un fond de pensii private, procentul urmând să crească până la 6% în 2015. Cuantumul pensiei depinde de valoarea cotizaţiei şi de profitul fondului ales. Cotizaţia se stabileşte în funcţie de salariu. Pentru că cei mai mulţi români nu vor să-şi asume riscuri mari, câştigurile vor fi limitate. Sondajele arată că, totuşi, mulţi tineri visează deja la pensii de sute sau chiar mii de euro. Aceşti bani se adaugă la pensia pe care i-o va da statul şi la eventualele venituri dintr-o pensie facultativă. Calculele sunt orientative, deoarece, în funcţie de tipul fondului ales, venitul ar putea fi chiar mai mic decât cel asigurat de stat.Un exemplu este Ungaria. În şapte ani de funcţionare a sistemului, câştigul salariaţilor a fost mai mic cu 1% faţă de inflaţie în termeni reali, iar în primii şase ani au pierdut mai mult decât dacă i-ar fi ţinut în bănci. Acelaşi lucru este posibil să se întâmple şi în România, dar tinerii vor trebui să ştie că nu vor plăti în plus faţă de contribuţiile existente. Iar în cazul în care lucrurile nu merg bine, ei vor fi protejaţi de un fond de garantare a pensiilor private.
Sursa: Antena 3
11 septembrie 2007

2 commenti:

  1. BĂSESCU: PENSIILE PRIVATE - REZULTATUL UNUI COMPROMIS POLITIC

    S-a dat startul la pensiile private. Prezent la lansarea sistemului de pensii private, preşedintele Traian Băsescu a declarat că acesta era un punct cheie al programului cu care s-a instalat actuala putere, alături de introducerea cotei unice. "Legea pensiilor private este rezultatul unui compromis politic, dar unul rezonabil”. Mai mult, şeful statului a precizat că factorul politic este „extrem de important în perioada următoare”. În funcţie de acesta, ”pensiile private pot deveni un element de succes şi unul de catalizare a economiei româneşti”. Traian Băsescu a declarat că una dintre primele ţinte ale fondului de pensii este bursa.

    Preşedintele a atras atenţia că România este singura ţară din Uniunea Europeană în care numărul pensionarilor este mai mare decât cel al salariaţilor. Sistemul de pensii de stat este unul vulnerabil, în care „bugetul de stat va trebui să contribuie pentru a menţine un nivel acceptabil”. În aceste condiţii, „marele câştig al celor care aleg pensiile private este că nu vor avea parte de vulnerabilităţile sistemului de stat”, a încheiat şeful statului.
    Antena3.ro
    Adăugat: 17 septembrie 2007

    RispondiElimina
  2. S-A DAT STARTUL LA PENSIILE PRIVATE

    Începând de luni, trebuie să alegeţi cine vă administrează pensia privată. Persoanele obligate să adere la un fond privat de pensii sunt cele de până în 35 de ani, care contribuie la sistemul asigurărilor sociale de stat. Procesul de alegere a fondului privat de pensii se va desfăşura pe parcursul a patru luni, sub supravegherea Casei Naţionale de Pensii.

    La expirarea celor patru luni, persoanele obligate prin lege să aleagă un fond, dar care nu au făcut-o vor fi repartizate aleatoriu de către Casa Naţională de Pensii. Pentru pensia privată obligatorie, tinerii nu vor plăti în plus. Din banii pe care îi dau acum statului, două procente se vor duce la un fond privat. În timp, contribuţia va creşte până la şase la sută. Persoanele care nu sunt obligate prin lege, dar pot opta să adere la un fond de pensii, pot să o facă în orice moment, până la împlinirea vârstei de 45 de ani.

    Comisia de supraveghere a fondurilor private de pensii îi sfătuieşte pe români să consulte ofertele a cât mai multor administratori autorizaţi, să verifice prospectul schemei de pensii şi a fondului de pensii administrat privat. Există şi recomandarea ca la alegerea unui fond de pensii administrat privat să se ia în calcul comisioanele de administrare percepute, politica de investiţii, respectiv care sunt instrumentele financiare şi procentele de active investite, comisioanele de transfer, modalitatea de informare şi raportare către participant şi, nu în ultimul rând, experienţa administratorului.

    Până în prezent, Comisia a autorizat 14 fonduri de pensii pe pilonul II şi 17 administratori. Numărul pensionarilor din România era, la sfârşitul anului trecut, de 4,6 milioane. Studiile demografice arată că populaţia României va scădea la 18 milioane în 2050, iar ponderea persoanelor cu vârsta de pensionare va ajunge la aproape 32 la sută din total faţă de 19 la sută în prezent, ceea ce dovedeşte că actualul sistem public de pensii nu este sustenabil financiar.
    Antena 3
    Adăugat: 17 septembrie 2007

    RispondiElimina