La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

giovedì 20 settembre 2007

Help - pentru o viata fara tutun

Joi, 20 Septembrie 2007, 21:37
Cristina Morad, 59 de ani, fumeaza de 30 de ani. S-ar lasa, dar e obisnuinta, nu numai dependenta de tutun, spune femeia
UE vrea sa ne scoata fumul din plamani
20 Septembrie 2007
Andreea Ciuperca
Romanii isi vor testa gradul de "poluare" din organism in cadrul campaniei europene "Help - Pentru o viata fara tutun".

Spitale fara fumat, intreprinderi fara fumat, un mediu fara fumat. Acestea sunt cateva dintre obiectivele pe care incearca sa le atinga campania europeana „Help - Pentru o viata fara tutun”, lansata ieri si in tara noastra.„Help” si-a inceput deja activitatea in Romania in februarie, iar in august au fost amenajate primele corturi cu medici si promoteri ai campaniei, care au testat nivelul de monoxid de carbon din aerul expirat a aproximativ 650 de bucuresteni. Ieri a fost randul altor catorva sute de oameni sa sufle in aparatele care iti arata, in numai un minut, cat de tare esti „intoxicat” din cauza fumatului activ sau pasiv. Datele obtinute in urma testelor vor fi incluse intr-un studiu amplu, realizat la nivelul Uniunii Europene, cu informatii colectate din toate cele 27 de state membre UE.„Fumatul nu mai e la moda”Potrivit lui Emile Clemens, coordonatorul PR al campaniei in toate statele membre ale Uniunii Europene, publicul-tinta al campaniei este cel tanar, cu varste de la 15 la 34 de ani, iar scopul principal este „denormalizarea fumatului”. „Vrem sa ii convingem pe tineri ca fumatul nu mai e la moda. Pana acum, obiceiul de a fuma era considerat cool, dar vrem sa transformam „nefumatul” intr-un brand”, a explicat Clemens.La cortul amplasat ieri in fata centrului InfoEuropa, de la Biblioteca Centrala Universitara, bucurestenii si-au incercat din nou aerul din plamani, bucurosi ca exista initiative de ajutorare a fumatorilor sa scape de acest viciu. Testarile vor continua si in luna octombrie, iar datele colectate din toata Uniunea Europeana vor fi analizate de un medic specialist din Franta. Pana in prezent s-au strans 200.000 de masuratori in UE. Anul viitor, corturile vor fi amplasate si in alte orase din tara.La inceputul lunii viitoare, profesorii din Romania vor putea comanda gratuit, pentru elevi, seturi didactice continand chestionare referitoare la fumat, pe site-ul campaniei - www.help-eu.com. Campania va fi promovata si prin filmulete amuzante cu tineri care transmit mesaje de descurajare a fumatului, ce vor circula pe YouTube. Efecte
Fumatul, in numarul victimelorConform datelor de pana acum, in Uniunea Europeana mor anual 650.000 de persoane din cauza bolilor provocate de fumat, iar dintre acestea aproximativ 20.000 sunt oameni care nu au pus niciodata tigara in gura. De aceea, campania pornita de Comisia Europeana in 2005, „Help - Pentru o viata fara tutun”, are ca scop si informarea celor care stau in medii viciate de fumul de tigara asupra riscurilor la care se expun. Persoanele care vor sa renunte la fumat se pot inscrie intr-un program de web coaching, care ofera asistenta si sfaturi in mailuri „de control” sau pot cere informatii la numarul de telefon gratuit 08008 STOP FUMAT.
Evenimentul Zilei Nr. 4937

Nessun commento:

Posta un commento