La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

giovedì 20 settembre 2007

Buc: Preţuri halucinante la terenurile din Capitală

5.000 euro, un metru pătrat la Romană sau Unirii
20 SEPTEMBRIE 2007
În ultimul an, românii s-au orientat mai mult spre terenuri şi mai puţin spre locuinţe

5.000 euro, un metru pătrat la Romană sau Unirii
Piaţa terenurilor din Capitală a ajuns pe alocuri la preţuri greu de imaginat, proprietari cerând pentru un metru pătrat de teren 4.000 chiar 5.000 euro. Este vorba despre terenuri situate în zonele centrale, precum Piaţa Română, Unirii sau Victoriei, în multe cazuri cererea fiind net superioară ofertei. Vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR), Ion Marin, spune că preţurile cerute pentru anumite zone sunt nejustificat de mari.
"Preţurile sunt nejustificate din punct de vedere al posibilităţii de construcţie pe care ţi-o oferă terenul respectiv. Creşterea preţurilor tere­nurilor s-a reflectat în valoarea tranzacţiilor imo­biliare, care s-a majorat în primele şapte luni ale anului cu 10% faţă de perioada similară a anului trecut", a spus Marin, la un seminar pe teme economice. Datele prezentate arată că, în această perioadă, numărul tranzacţiilor s-a menţinut aproximativ constant, pe fondul creşterii numărului transferurilor cu terenuri, în paralel cu reducerea achiziţiilor de locuinţe. "În primele şase luni au fost înregistrate 272.097 tranzacţii, în creştere cu 3-4% faţă de nivelul din intervalul corespunzător din 2006.

Creşterea nu a fost atât de mare deoarece a avut loc o echilibrare, pe fondul majorării numărului tranzacţiilor cu terenuri şi a reducerii celor cu locuinţe", a declarat pentru Mediafax vicepreşedintele UNNPR. În perioada ianuarie-iulie 2006 au fost încheiate 263.277 tranzacţii imobiliare. În anii precedenţi, creşterea numărului de tranzacţii a fost semnificativă, mai ales pe segmentul rezidenţial. "Preţurile apartamentelor s-au majorat atât de mult încât s-a redus numărul celor interesaţi să cumpere o locuinţă atât pentru uz propriu, cât şi pentru investiţii", a adăugat Marin. Pentru sfârşitul anului, el a estimat menţinerea la 3-4% a ritmului de creştere la nivelul numărului de tranzacţii şi de aproximativ 10% ca valoare.
Marjele de profit ale dezvoltatorilor imobiliari din România sunt foarte mari şi, din acest motiv, preţurile locuinţelor au ajuns la niveluri ridicate, este de părere Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR). Acesta spune că piaţa imobiliară autohtonă este nereglementată, astfel că nu se poate cunoaşte preţul mediu al locuinţelor, aşa cum este stabilit în alte state. "În România nu ştim cât este preţul mediu al locuinţelor. În Marea Britanie ştim, în Spania ştim. Nu sunt speranţe că vom afla prea curând acest preţ, pentru că se lucrează cu două preţuri, cel afişat şi cel real", a precizat reprezentantul BNR.
La rândul său, preşedintele Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare, Gabriel Zamfir, a afirmat că preţurile pe piaţa imobiliară sunt determinate de cerere şi ofertă, dar şi de costul finanţării. "Cererea foarte mare pe piaţa imobiliară comparativ cu oferta a fost factorul decisiv de creştere a preţurilor. Trebuie să găsim pârghii pentru a oferi soluţii de finanţare mai ieftine pentru dezvoltatori, dar şi pentru consumatorii finali", a conchis Zamfir. (E.C.)
„Preţurile apartamentelor s-au majorat atât de mult încât s-a redus numărul celor interesaţi să cumpere o locuinţă atât pentru uz propriu, cât şi pentru investiţii“, - Ion Marin, vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România.
Sursa: Gandul.info

2 commenti:

  1. Vile pentru oameni cu bani
    21 Septembrie 2007
    Marius Nica

    Langa Ploiesti se va construi cel mai mare ansamblu rezidential din judetul Prahova.

    Pretul unei case variaza intre 150.000 si 500.000 de euro.

    La zece kilometri de Ploiesti, in comuna Paulesti, pe terenul unei foste livezi, se va construi cel mai mare ansamblu rezidential din Prahova. Acesta se va intinde pe o suprafata de peste 100 de hectare si va avea 152 de vile.

    Potrivit conducerii firmelor implicate in proiectul denumit „Deal verde”, cartierul va avea un centru comercial, un cabinet medical de urgenta, o gradinita, statie de pompieri proprie, locuri de joaca si terenuri de sport.

    „Clientii nostri vor fi aproape de principalele centre comerciale din Ploiesti, aflate la doar trei kilometri de ansamblul rezidential”, a declarat Catalina Irimia, directorul Imobiliar Expert Grup Ploiesti, compania prin care vor fi vandute casele.

    1.050 de euro pentru metrul patrat construit

    Viitorii clienti vor avea de ales intre noua modele de vile, a caror suprafata desfasurata variaza intre 120 si 400 de metri patrati. Cea mai ieftina casa va costa 150.000 de euro, iar cea mai scumpa o jumatate de milion de euro. La aceste sume se va adauga pretul terenului, evaluat la 32 euro/mp.

    Pentru clientii care nu pot plati cash valoarea unei vile, BRD, banca aleasa ca partener oficial al proiectului, ofera credite imobiliare fara avans, cu o dobanda de 5,75% la imprumuturile in euro.

    „Casele vor fi construite pe baza unei tehnologii germane, care da un randament ridicat din punct de vedere al protectiei termice. Practic, asta inseamna o reducere a costurilor de intretinere cu pana la 70% fata de sistemele clasice”, sustine Adrian Constantinescu, directorul firmei Ideal Trio Construct, cea care va construi toate cele 152 de vile.

    Timpul de executie al unei case este de numai patru saptamani, insa termenul pentru finalizarea proiectului imobiliar va fi vara anului 2010.

    „Acest interval de timp va fi necesar pentru asigurarea accesului la utilitati”, a declarat constructorul. Valoarea totala a investitiei este de 35 milioane de euro, primele case fiind deja contractate la un pret mediu de constructie de 1.050 de euro pe metrul patrat.

    DEZVOLTARE

    Ploiestiul creste

    In ultimii cinci ani, la marginea Ploiestiului s-au construit mai multe cartiere rezidentiale, cum ar fi Roua, Mica Roma sau Albert, pretul unei proprietati variind intre 80.000 si 250.000 de euro, in functie de suprafata construita si de calitatea finisajelor.

    Majoritatea cumparatorilor provin din randul oamenilor de afaceri sau al angajatilor cu functii de conducere in companiile multinationale, care si-au deschis la Ploiesti unitati de productie pentru acoperirea pietei din Europa de Sud-Est.
    Sursa: Evenimentul Zilei

    RispondiElimina
  2. Salariu mediu al managerilor romani: 3.500 de euro
    21 Septembrie 2007
    Felicia Niculae Traistariu

    Potrivit studiului PayWell Romania 2007, dat publicitatii ieri, cel mai bine platiti sunt specialistii in IT, resurse umane si logistica.

    Managerii din firmele private din Romania castiga aproximativ 3.500 de euro lunar, adica de 11,4 ori mai mult decat salariul mediu pe tara, releva studiul PayWell Romania 2007, privind evolutia salariilor, realizat de compania de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).

    Studiul are la baza date din perioada aprilie 2006-aprilie 2007, iar salariul mediu net raportat de Institutul National de Statistica pentru luna aprilie 2007 a fost de 1.027 lei.

    Potrivit aceluiasi studiu, un specialist castiga 956 de euro/luna, adica de 3,1 ori salariul mediu net pe economie. „Pentru entry level, fata de salariul mediu net, anul acesta s-a inregistrat o crestere de 1,64% (ceea ce inseamna, pentru un debutant, o leafa de 500 de euro - n.r.)”, a spus ieri Ruxandra Stoian, directorul Departamentului de servicii consultanta, resurse umane al PricewaterhouseCoopers, in cadrul conferintei de presa de prezentare a studiului.

    „Tendinta de crestere a salariilor debutantilor va duce la majorarea celorlalte pachete salariale”, apreciaza Ruxandra Stoian. Potrivit PwC, salariul mediu net in aprilie 2006-aprilie 2007 a crescut cu 22% fata de aprilie 2005-aprilie 2006. Cel mai bine castiga tot cei din IT (in special managerii de proiect), urmati de directorii de productie si de specialistii in resurse umane.

    Fara diferente colosale la leafa

    Studiul releva cum a evoluat diferenta intre salariul maxim si cel minim al managerilor. Daca, in 2004, erau pentru aceeasi pozitie diferente mai mari de 50%, de obicei in favoarea directorului financiar si a celui de vanzari, in timp, aceasta discrepanta s-a estompat. „Diferenta este de doar 20%”, spune Ruxandra Stoian. Acest lucru, apreciaza directorul de resurse umane al PwC, constituie „un semn de maturitate si asezare a pietei”.

    Performanta, mai bine platita

    O concluzie a studiului spune ca se continua si in acest an tendinta de diversificare a pachetului de recompensare. Daca, in 2004, veniturile salariatilor erau compuse din salariul fix (75%), bonusuri in functie de performanta (13%), bonusuri fixe, al 13-lea salariu, prime de Sarbatori (5%) si alte beneficii - tichete de masa, masina de serviciu, telefon mobil (7%), in 2007, salariul fix a scazut la 69% din total.

    „Companiile pun tot mai mult accent pe bonusurile de performanta”, a subliniat Ruxandra Stoian. Dintre tipurile de beneficii acordate tuturor salariatilor, cele mai des intalnite sunt cadourile pentru ocazii speciale - 79%, tichetele de masa - 72% si activitatile sociale - 70%. Specialistii PwC apreciaza ca anul viitor multe companii vor propune angajatilor, ca beneficiu, sustinerea la asigurarea unei pensii private.

    La studiul salarial PayWell au participat 187 de companii din 11 sectoare de activitate. Firmele care au furnizat date sunt private, 80% cu capital total sau majoritar strain. 75% au cifre de afaceri de peste 10 milioane de euro si au, in medie, cate 900 de angajati.

    IN TOP

    La Bucuresti se castiga mai bine

    Daca anul trecut studiul arata, la nivel salarial, discrepante majore intre regiunile istorice, in 2007 s-a inregistrat o tendinta de egalizare a salariilor. Cele mai mari avansuri sunt in Bucuresti si in regiunea Banat-Transilvania. „Salariile din Capitala sunt cele mai mari din tara, ele depasind cu 25%-30% media pe tara”, a precizat Ruxandra Stoian.
    Sursa: Evenimentul Zilei

    RispondiElimina