La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

mercoledì 21 novembre 2007

Au inceput platile de la Fondul Proprietatea


Au inceput platile de la Fondul Proprietatea
21 Noiembrie 2007
de Mihaela Dinca
Beneficiarii compensatiilor in numerar nu sunt multumiti de sumele primite, dar cred ca oricum e mai bine decat nimic.

Primele despagubiri in bani pentru proprietarii imobilelor confiscate de regimul comunist au fost virate ieri in contul acestora. 20 dintre cei care pana ieri stateau in frig in fata sediului Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) au primit ieri sute de mii de lei, drept despagubiri. Banii, cam putin pentru unii dintre ei, „sunt totusi buni, in loc de nimic”. „Astept din 2001, de cand mi-am depus dosarul, insa decat nimic, vin bine si acesti bani”, se plangea ieri, pe holurile guvernului o femeie la vreo 60 de ani, in al carei cont intrasera deja banii. Aceasta si-a piedut casa in 1962, din cauza unui ordin care prevedea demolarea cladirii. In situatii similare sunt si ceilalti 19 fosti proprietari care au primit titlurile de despagubire chiar de la premierul Calin Popescu-Tariceanu. Acestora le-au fost confiscate casele sau terenurile. Putini dintre ei au afirmat ca suma primita echivaleaza cu bunurile pierdute. „Sunt multumit sau nu, acestia sunt banii”, spunea un batranel ce-si tinea strans dosarul primit de la premier. Presedintele ANRP, Ingrid Zaarour, a afirmat ca 30-50 de persoane vor primi zilnic astfel de despagubiri. In prezent, Autoritatea dispune de 33 de milioane de lei pentru acordarea compensatiilor in numerar si urmeaza sa mai primeasca alte 22 de milioane de lei. Cei care au ales actiuni la Fondul Proprietatea, si nu bani au primit asigurari de la ministrul economiei, Varujan Vosganian, ca Fondul va deveni, anul viitor, cel mai mare actor listat pe pietele din Europa Centrala si de Est.
LEGISLATIE
Bani sau actiuni
Incepand cu octombrie 2007, fostilor proprietari de imobile nationalizate li s-a dat dreptul sa aleaga cu privire la modalitatea de valorificare a titlurilor de despagubire: fie bani in limita a 500.000 de lei, fie actiuni la Fondul Proprietatea. Pana la listarea Fondului, fostii proprietari nu pot valorifica titlurile primite in contul despagubirilor. La inceputul lunii noiembrie peste 3.000 erau actionari ai Fondului, avand o participatie cumulata de 11,26% din capital. Cei care vor sa primeasca bani trebuie sa se adreseze ANRP pana la sfarsitul lunii martie 2008. Adresa acestei institutii este Calea Floreasca nr. 202, sector 1, Bucuresti.
Evenimentul Zilei Nr. 4999

1 commento:

  1. Si despre legea 290 nimic???? intrati pe www.legea290-2003.jurnalultau.ro .. legea e de 6 ani si nici un dosar rezolvat din 18mii!!! rusineeee anrp!

    RispondiElimina