La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

venerdì 30 novembre 2007

Parlamentul a aprobat Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii


Jo Leinen: "Drepturile omului reprezinta sufletul identitatii europene"
Publicat: 30 Noiembrie 2007

Parlamentul a aprobat, joi, la Bruxelles, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii, care urmeaza sa fie proclamata solemn la 12 decembrie, in cadrul sesiunii in plen de la Strasbourg, cu o zi inainte de semnarea Tratatului de la Lisabona. Cum va influenta Carta vietile cetatenilor europeni? Cu ce se diferentiaza de Conventia deja existenta pentru Drepturile Omului? La aceste intrebari raspunde deputatul Jo Leinen (Grupul Socialistilor Europeni).


Carta Drepturilor Fundamentale (CDF) cuprinde toate drepturile civile, politice, economice si sociale ale cetatenilor europeni. Ea este impartita in sase capitole: Demnitate, libertate, Solidaritate, Egalitate, Cetatenie si Justitie.

Primele proceduri pentru protectia drepturilor fundamentale au fost incluse in Tratatul de la Amsterdam la 1 mai 1999, iar Carta Drepturilor Fundamentale duce mai departe aceasta abordare.

1. Carta Drepturilor Fundamentale a fost semnata la Nisa, la 7 decembrie 2000. Ea va fi acum proclamata Parlamentului European la 12 decembrie, la Strasbourg. Ce s-a schimbat? De ce aceasta noua proclamare sapte ani mai tarziu?

Carta reprezinta o parte din noul Tratat de la Lisabona si va deveni obligatorie pentru institutiile europene. Este pentru prima data cand cetatenii europeni isi vor putea cere drepturile in fata Curtii Europene pentru Justitie de la Luxembourg. Cand Tratatul va fi semnat la 13 decembrie, cele 50 de drepturi si libertati vor deveni parte din cadrul legal al UE.

2. Odata cu semnarea tratatului, CDF va deveni obligatorie. Asta inseamna ca daca un stat membru violeaza unul dintre drepturi, va fi adus in fata Curtii Europene de Justitie la Luxembourg?

Carta se aplica doar pentru actele si legislatia Uniunii Europene, fie ca sunt implementate direct de Comisie sau indirect de statele membre sau autoritatile locale. Ea nu se aplica strict activitatilor nationale, acestea fiind incluse in actele pentru drepturile fundamentale ale constitutiilor nationale.

3. In ce masura se va relationa Carta la Conventia Europeana pentru Drepturile Omului? Unde va trebui sa se adreseze un cetatean caruia i-au fost incalcate drepturile, la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului din Strasbourg sau la Curtea Europeana de Justitie din Luxembourg?

Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene din 2007 este mult mai vasta si mai moderna decat decat Declaratia pentru Drepturilor Omului din 1951 a Consiliului. In Carta Uniunii Europene exista drepturi moderne precum dreptul la protectia consumatorului, dreptul la o buna administratie publica,dreptul la protectia datelor sau interzicerea clonarii fiintelor umane. Suntem norocosi deoarece cetatenii europeni se bucura de un sistem dublu, astfel ca nu exista nici o lipsa in privinta protectiei drepturilor omului. Pe de-o parte avem Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, iar pe de alta parte Conventia pentru Drepturile Omului ce apartine Consiliului. Cred ca este un sistem unic in lume.

4. Ce parere aveti despre Carta?

In urma celui de-al doilea razboi mondial au murit aproximativ 50 de milioane de oameni si au fost incalcate numeroase drepturi din cauza nazismului, iar pe urma a comunismului. Consider ca protectia drepturilor omului reprezinta sufletul Europei si a identitatii europene. Nu in ultimul rand, Carta joaca un rol important in unificarea europeana, intrucat arata ca UE isi protejeaza cetatenii si nu este doar o piata mare. Este o expresie a Europei cetatenilor si nu a Europei statelor.

5. Care este pasul urmator?

Acesta este pasul final. Este ceea ce am asteptat de 50 de ani. Parlamentul a aprobat, joi, la Bruxelles, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii, care urmeaza sa fie proclamata solemn la 12 decembrie, in cadrul sesiunii in plen de la Strasbourg, cu o zi inainte de semnarea Tratatului de la Lisabona.

La ceremonia speciala de la 12 decembrie vor participa José Sócrates, reprezentant al Presedintiei Consiliului, Hans-Gert Pöttering, Presedintele Parlamentului European, si José Manuel Strict Barroso, Presedintele Comisiei Europene.

Sursa: Parlamentul European.