La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

martedì 13 novembre 2007

Maine incepe postul Craciunului


Maine incepe Postul Craciunului
Miercuri incepe pentru crestini Postul de 40 de zile care precede marele praznic al Nasterii Domnului - Craciunul.

Acest post, care inchipuie ajunarea de 40 de zile a lui Moise, pe Muntele Sinai, in asteptarea primirii Tablelor Legii, precum si ajunarile patriarhilor Legii Vechi (Avraam, Isaac si Iacob) este randuit de Biserica Ortodoxa pentru ca venirea lui Mesia, nascut din Sfanta Fecioara Maria, se cuvine sa fie asteptata cu post si rugaciune. Postul Craciunului are 40 de zile, el incepand pe data de 15 noiembrie si incheindu-se in noaptea de 24 spre 25 decembrie. Astazi este, asadar, Lasata Secului de Craciun, zi care se petrece in familie, cu mancare si bautura. Spre deosebire de Postul Pastelui, care este mult mai strict, acesta este un post al bucuriei si, pe durata lui, crestinii au voie sa consume ulei si vin, martea si joia sau in orice zi de sarbatoare, iar daca ziua este marcata in calendar cu cruce rosie este dezlegare si la peste. Sambata si duminica este dezlegare la peste, ca si la ulei si vin. In seara de Ajun se mananca grau incoltit, indulcit cu miere, fructe si covrigi. Totusi, pe durata postului, nu este de ajuns numai impunerea unor restrictii alimentare. In aceasta perioada toti crestinii trebuie sa treaca printr-un examen de constiinta pentru a vedea ce trebuie schimbat in viata si sa ierte, pentru rascumpararea propriilor greseli. Postul are si un aspect caritabil, iar tot ce economisim postind trebuie neaparat daruit nevoiasilor, intr-o forma sau alta. Inceputul Postului Craciunului este si momentul in care crestinii pot sa cante colinde de Craciun. Cantul lor este menit sa vesteasca Nasterea lui Iisus, pentru a ne conduce in mod simbolic spre pestera intunecoasa din care "Lumina lumii" a rasarit prin Neprihanita Fecioara Maria. Bineinteles, Postul Nasterii Domnului este tinut si de catre Biserica Romano-Catolica, unde este numit Jejunium Adventus Domini (Postul Venirii Domnului) sau simplu, Adventul. (D.M.)
Sursa: Ziua.

Nessun commento:

Posta un commento