La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

giovedì 15 novembre 2007

Human Rights Watch: Decretul Prodi este indreptat impotriva romanilor

Human Rights Watch: Decretul Prodi este indreptat impotriva romanilor
Publicat: 15 Noiembrie 2007

Concluzia organizatiei internationale pentru apararea drepturilor omului aduce argumente in sprijinul dezbaterilor care au loc in Parlamentul European pe tema legalitatii actiunilor autoritatilor de la Roma.

“Romanii sunt adevarata tinta a decretului de expulzare si nu cetatenii europeni in general, asa cum in mod fals declara autoritatile italiene”, afirma Judith Sunderland, cercetator specializat pe problematica Uniunii Europene la Human Rights Watch. Romanii constituie la ora actuala cel mai numeros grup de emigranti din aceasta tara, estimat la circa 560 de mii de persoane, reprezentand 1% din populatia Italiei. Dintre acestia, 50 de mii sunt cetateni romani de etnie roma.
Din punctul de vedere al organizatiei internationale pentru apararea drepturilor omului, emiterea decretului temporar care da dreptul autoritatilor locale italiene sa expulzeze cetatenii europeni considerati un pericol la adresa ordinii publice este practic un indemn la violenta impotriva romanilor. „Raziile politiei locale si expulzarile indreptate exclusiv impotriva romanilor transmit cetatenilor italieni ca violentarea si discrimnarea acestor oameni este legala”, mai spune Judith Sunderland.
Criteriile conform carora se apreciaza daca o persoana poate fi sau nu expulzata sunt vagi, interpretabile, deci pot foarte usor da nastere abuzurilor impotriva emigrantilor. Discriminarea promovata prin lege ii afecteaza direct pe toti cei care muncesc cu forme legale in Italia. De teama expulzarilor, acesti oameni nu pot reclama eventualele abuzuri ale angajatorilor si nici nu isi pot apara drepturile. Pentru ei, protejarea drepturilor de care ar trebui sa beneficieze in virtutea statutului de cetateni europeni ramane o vorba goala.
Human Rights Watch remarca faptul ca autoritatile de la Roma nu se afla la prima tentativa de discriminare a romilor. Mai multe familii de romi din Bosnia au dat in judecata Italia la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, reclamand ca au fost ilegal evacuate din tabara in care traiau, undeva pe langa Roma, fiind expulzate de urgenta la Sarajevo. In cele din urma, dupa patru ani de procese, guvernul italian a fost nevoit sa ajunga la o intelegere amiabila cu romii. Le-a permis sa se intoarca in tara si le-a platit compensatii materiale, recunoscand in acest fel ca expulzarea fusese un abuz. Expulzarea colectiva este interzisa atat de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, cat si de Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene.
de Ioana Speteanu
EurActiv.ro

Nessun commento:

Posta un commento