La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

martedì 13 novembre 2007

Cristian Mungiu se pregateste sa fie nominalizat la Oscar


Cristian Mungiu se pregateste sa fie nominalizat la Oscar
11 Noiembrie 2007
de Andreea Tuliga

Filmul lui Cristian Mungiu "432" este propunerea de anul acesta la categoria "Cel mai bun film strain".

In istoria de 80 de ani a Oscarurilor, Romania nu a trecut de faza de preselectie. In competitie au fost selectate 63 de filme. Productiile nominalizate vor fi anuntate pe 22 ianuarie 2008, iar gala de decernare a trofeelor este programata pe 24 februarie, la Los Angeles.

Criterii de selectie

Acordat pentru prima oara in 1948 sub forma unui premiu special, iar din 1957 ca premiu de sine statator, Oscarul pentru Cel mai bun film strain a nascut adesea controverse. O nemultumire se refera la criteriile de selectie a filmelor, de evaluarea facuta de juriul format din membri ai Academiei Americane de Film.

Potrivit lui Bruce Davis, director executiv al acestei institutii, sunt avute in vedere trei criterii. In primul rand, membrii juriului urmaresc scenariul, regia si modul in care este realizata productia. In al doilea rand, sunt urmariti actorii care, pe langa o buna interpretare, trebuie sa aiba nationalitatea tarii din care provine filmul. Nu in ultimul rand sunt avute in vedere echipa, sunetul si decorul.

Exista insa state care considera nedrept modul de selectie pentru prestigiosul premiu. Tari precum Franta, Italia sau Spania doresc sa le fie permisa inscrierea mai multor filme in competitie. Altele considera ca nominalizarea se face avand in vedere influentele politice, care determina favorizarea unei tari in detrimentul alteia.

Academia Americana de Film a facut eforturi pentru a se apara de critici. O masura a fost permisiunea de a accepta filmul jucat in limba tarii pe care o reprezinta in competitie, lucru nepermis in trecut. O alta schimbare petrecuta in urma cu un an a fost crearea unei liste de noua filme, care sa fie vizionata de 30 de jurati, care sa aleaga ulterior cele cinci productii finaliste.

Surprizele de anul acesta

Un numar-record de 63 de tari au fost inscrise la Oscarul din 2008. Preferate sunt Romania, cu filmul lui Cristian Mungiu, „4 luni, 3 saptamini si 2 zile”, si Irlanda, cu „Kings”, de Tom Collins.

Sansa de a castiga marele trofeu il are si horrorul „The Orphanage”, din Spania, dar la fel de bine vazut este si „Persepolis”, din Franta. Deloc de neglijat nu este nici polonezul Andrzej Wadja, cu „Katyn”, portughezul Manoel de Oliveira, cu „Belle Toujours”, si rusul Nikita Mihalkov, cu „Cei doisprezece”.

Directorul Academiei, Bruce Davis, recunoaste ca previziunile nu se adeveresc intotdeauna. „Cateodata se intampla, dar nu este o regula. Este cea mai neobisnuita categorie pe care o avem, stabilita dupa modelul Olimpiadei. Ceea ce reuseste aceasta categorie este sa reuneasca cele mai bune filme din lume”, spune acesta, citat de Hollywoodreporter.com.

PREMIANTI

Filme care au castigat Oscarul pentru Cel mai bun film strain

> 2000: „Totul despre mama” („Todo sobre mi madre”), regizor Pedro Almodavar, Spania.

> 2001: „Tigru si dragon” („Wo hu cang long”), regizor Ang Lee, Taiwan.

> 2002: „No Man’s Land” („Nicija Zemlja”), regizor Danis Tanovic, Bosnia si Hertegovina.

> 2003: „Nicaieri in Africa” („Nirgendwo in Africa”), regizor Caroline Link, Germania.

> 2004: „Invaziile barbare” („Les invasions barbares”), regizor Denys Arcand, Canada.

> 2005: „Marea dinlauntru” („Mar adentro”), regizor Alejandro Amen‡bar, Spania.

> 2006: „Tsotsi” („Tsotsi”), regizor Gavin Hood, Africa de Sud.

> 2007: „The Lives of Others” („Das Leben der Anderen”), regizor Florian Henckel von Donnersmarck.

ASCENSIUNE

„432”, un film profitabil

Filmul lui Cristian Mungiu, „4 luni, 3 saptamini si 2 zile”, are sanse reale sa obtina Oscarul pentru Cel mai bun film strain.

Pelicula a ajuns in cinematografele din peste 60 de tari, avand numai in Franta peste 600.000 de telespectatori, iar in Italia a fost distribuit in 123 de sali de cinema.

Cu un buget de aproximativ 600.000 de euro, „432” a avut incasari totale de 1,17 milioane de dolari pana la inceputul lui septembrie, conform site-ului boxofficemojo.com si se estimeaza ca poate aduna trei milioane de dolari.

Filmul le prezinta pe Laura Vasiliu si pe Anamaria Marinca, intr-o interpretare exceptionala, in care o prietena o ajuta pe cealalta sa faca avort, in regimul lui Ceausescu, cand intreruperile de sarcina erau interzise.

Povesti din comunism

Actrita Maria Dinulescu este de parere ca „asigura succesul in strainatate povestile din comunism, situatia politica grea, faptul ca oamenii nu au ce sa manance. Inca exista aceasta atmosfera de greu, de drame si de probleme. In societatea civilizata, aceste neajunsuri nu mai exista de ani. Pentru ei sunt povesti exotice”, spune aceasta.

In prezent, Cristian Mungiu lucreaza la alte doua filme, care urmeaza sa faca parte din trilogia „432”, cu povesti din epoca comunista.
In cazul in care Mungiu va castiga ravnitul trofeu, se poate vorbi despre o relansare a industriei cinematografice din Romania, intrucat fondurile pot fi atrase mult mai usor.

„A avea industrie cinematografica, pe langa faptul ca este o sursa foarte mare de locuri de munca si de profit, inseamna sa fii vazut in lume”, spune regizorul Alexandru Darie.

Totusi, imaginea despre Romania pe care acest film o promoveaza este una demna de o tara de lumea a treia. La fel ca in orice afacere, „nu poti sa stii niciodata daca proiectul respectiv o sa aiba succes sau nu. Este un risc, pentru ca sunt foarte multi bani la mijloc”, mai spune Maria Dinulescu.

Nessun commento:

Posta un commento