La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

giovedì 8 novembre 2007

Asistenta judiciara in caz de expulzare


Doar românii cu forme legale în Italia primesc asistenţă judiciară în caz de expulzare
2007-11-05

Ministrul justiţiei, Tudor Chiuariu, a declarat azi că vor beneficia de asistenţă judiciară, pe cheltuiala statului român, doar cetăţenii români care trăiesc şi muncesc legal în Italia, în cazul în care pe numele lor este emis un ordin de expulzare.
"Este vorba despre cetăţenii care trăiesc şi muncesc legal în Italia şi care sunt vizaţi de un ordin de expulzare", a precizat Chiuariu.
Guvernul român va încheia contracte cu firme de avocatură italiene specializate în dreptul la liberă circulaţie, acestea urmând să ofere asistenţă judiciară cetăţenilor români pe numele cărora este emis un ordin de expulzare. Scopul este evitarea eventualelor abuzuri la adresa cetăţenilor români, având în vedere că, potrivit lui Chiuariu, decretul-lege emis de guvernul italian nu prevede condiţiile clare pentru care autorităţile italiene pot decide expulzarea.
Ministerul român de externe are sarcina de a-i informa pe cetăţenii români din Italia care le sunt drepturile, în condiţiile adoptării decretului-lege referitor la expulzare, de guvernul italian.
Chiuariu a anunţat că în statele membre UE în care se află comunităţi româneşti importante, inclusiv în Italia, vor fi detaşaţi "de urgenţă" magistraţi de legătură, "în scopul intensificării cooperării judiciare". Chiuariu a precizat că decizia a fost luată de Guvern prin ordonaţă de urgenţă "pentru ca aceştia să fie detaşaţi imediat", având în vedere că proiectul de lege care prevede detaşarea magistraţilor de legătură este în dezbatere parlamentară. Ministrul a anunţat că, în cel mai scurt timp, va încheia cu omologul său italian acordul pentru trimiterea acestora.
Magistraţii de legătură au rolul de a coopera cu autorităţile judiciare din ţara în care sunt detaşaţi, atât în materie penală cât şi civilă: pentru executarea mandatelor europene de arestare, pentru transferul persoanelor condamnate, recunoaşterea şi executarea hotărârilor penale, sau pentru comunicarea cazierului judiciar. Aceştia vor mai fi detaşaţi de România în Spania, Franţa şi Germania.
Ministrul a mai anunţat că, în virtutea unui acord încheiat între România şi Italia în anul 2003, a decis, împreună cu omologul său italian, să fie transferaţi în România aproximativ 100 de cetăţeni români care au fost condamnaţi definitiv şi care execută pedeapsa cu închisoarea în Italia până la finele lui 2007, iar alţi 100 vor fi transferaţi în 2008.
Sursa: Noul Adevarul

Nessun commento:

Posta un commento