La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

venerdì 16 novembre 2007

Confuzie penibila in Italia, unde actrita Laura Vasiliu a fost luata drept infractoare.


In mai, Laura stralucea la Cannes. Nu si-ar fi imaginat ca dupa 6 luni va avea parte de un soc in Italia, unde era gata sa fie arestata

Italia ne rupe usa!
16 Noiembrie 2007
de Florentina Ciuverca
Confuzie penibila in Italia, unde actrita Laura Vasiliu a fost luata drept infractoare. Persoana cautata de carabinieri are acelasi nume cu actrita din filmul "432", al lui Cristian Mungiu.

Aflata in Italia, pentru a juca rolul unei imigrante din Romania, actrita Laura Vasiliu a fost confundata cu o infractoare.Actrita Laura Vasiliu, protagonista filmului „4 luni, 3 saptamini si 2 zile”, al lui Cristian Mungiu, film premiat anul acesta cu Palme d’Or, la Cannes, a fost confundata cu o infractoare, la Torino, unde joaca rolul unei imigrante romance, intr-un rol principal. Dupa ce a refuzat sa deschida usa camerei in care era cazata, carabinierii italieni au deschis-o cu forta, la ora 2.00, marti noapte, i-au facut perchezitie si erau pe punctul de a-i pune si catusele. Contractul semnat cu casa de productie Bianca Film, pentru care actrita lucreaza, i-a determinat in cele din urma pe politistii italieni sa inteleaga faptul ca au facut o confuzie si sa-si ceara scuze.In versiunea unui reprezentant al carabinierilor din Torino, citat de Realitatea TV, Laura Vasiliu nu a fost perchezitionata, deoarece politistii au sesizat imediat dupa ce au patruns in incapere ca actrita nu semana cu persoana urmarita. Parintii Laurei, care lo-cuiesc la Piatra-Neamt, unde s-a nascut si actrita, au fost socati de incident.
„Descurca-te singura!”
Laura Vasiliu a stat toata luna octombrie in acelasi hotel din Torino. La inceputul lunii noiembrie, Laura s-a intors in Romania pentru ca avea programate cateva spectacole cu Teatrul „Tony Bulandra”, din Targoviste, iar marti, 13 noiembrie, a revenit la Torino. Chiar in aceeasi noapte a primit „vizita” carabinierilor. „Se imprietenise cu cei de la receptie. Se salutau, faceau glume, ea le povestea despre cum decurg filmarile. Cand au batut la usa carabinierii, Laura s-a speriat foarte tare si a sunat la receptie. Iar receptionera nu a intervenit in niciun fel. A lasat-o sa se descurce singura. M-a scarbit efectiv acest gest: „Stiu ca e politia, dar descurca-te singura!”„, a povestit pentru EVZ tatal Laurei, Mihai Vasiliu, care lucreaza la Consiliul Judetean Neamt.
Receptionerii i-au trimis flori
Casa de productie italiana Bianca Film asteapta scuze atat din partea politiei, cat si a conducerii Hotelului Roma, unde actrita a locuit provizoriu mai bine de trei saptamani. „Asteptam scuze din partea politiei, dar si de la hotel, din cauza ca nu am fost informati de cele intamplate. Singurul lucru pe care am reusit sa-l facem pana acum a fost sa primeasca de la hotel un buchet de flori si o scrisoare cu scuzele lor. Am intrebat-o pe Laura daca vrea sa se mute la un alt hotel, dar a zis ca e in regula sa ramana in continuare acolo, singurul lucru pe care si l-a dorit a fost sa primeasca niste explicatii”, a declarat Deborah Cagno, reprezentant al casei italiene de productie. „Sunt sigura ca era foarte speriata, nu stia ce se intampla, nimeni nu vorbea engleza”, a precizat Cagno pentru EVZ. Ministrul de externe, Adrian Cioroianu, a calificat incidentul drept nefericit si regretabil. „Deja vedem ca nu este problema de o etnie anume”, a spus Cioroianu. Cristian David, ministrul de interne, considera ca Laura Vasiliu ar putea cere daune politiei italiene. „Daca va socoti necesar, ar putea eventual indrepta o actiune civila impotriva politiei pentru eventuale daune sau prejudicii care i-au fost create”, a precizat ministrul. In opinia consulului Romaniei la Torino, Alexandru Dumitrescu, actiunea carabinierilor a fost una obisnuita, cu precizarea ca Laura a avut „norocul” de a-si putea dovedi identitatea pe loc. „Nu ai cum sa te implici in cercetarile unor forte de ordine. Cum sa cerem noi explicatii oficiale?”, s-a intrebat consulul.„Laura era sub stare de soc, e foarte sensibila. Este inadmisibil ce se intampla! Autoritatile romane de acolo au aflat numai dupa ce actrita a sunat in Romania. Poate ar trebui sa se implice mai mult si sa ia pozitii mai vehemente cand romanii neinfractori sunt lezati si jigniti”, considera Ranin Mihai Constantin, directorul Teatrului „Tony Bulandra” din Targoviste. (au contribuit Simona Chitan, Dan Sofronia, Eugenia Mihalcea, Calin Stoica-Diaconovici)
CARIERA
Laura Vasiliu, in rolul unei imigrante
Actrita Laura Vasiliu, in varsta de 31 de ani, s-a bucurat de succes odata cu interpretarea personajului Gabita, fata care avorteaza in „432”, filmul lui Cristian Mungiu premiat cu Palme d’Or la Festivalul de la Cannes, din acest an. Ea joaca de cinci ani la Teatrul „Tony Bulandra”, din Targoviste, unde cea mai recenta creatie este rolul Julietei, alaturi de Marius Manole. Actrita, care are pana acum 28 de roluri de teatru la Targoviste, se afla la Torino pentru a o interpreta pe Maria, un rol principal in filmul „La Notte”, regizat de Francesco Munzi, un tanar realizator italian, foarte premiat (inclusiv la Venetia) pentru filmul sau de debut, „Saimir” (2004). Alaturi de ea mai joaca Constantin Lupescu, un alt tanar actor roman. (Doinel Tronaru)
COINCIDENTA
Actrita si hoata - acelasi nume, aceeasi varsta
Potrivit echipei de politisti romani aflati in Peninsula, infractoarea Laura Vasiliu este nascuta la doar cinci zile diferenta de actrita romanca si este cautata de autoritatile italiene pentru clonarea cartilor de credit. Mai mult, autoritatile italiene au emis pe numele infractoarei doar un mandat national de arestare.„La hotel, la cazare, datele ei au fost introduse in sistem si astfel s-a facut confuzia. Singura discrepanta era la data nasterii. Sunt nascute in aceeasi luna, acelasi an, doar ca in locul zilei de 20 - data la care este nascuta infractoarea - era trecuta ziua de nastere a actritei - 25”, au precizat politistii. Desi pe numele escroacei a fost emis un mandat de arestare, surse din Interpol sustin ca nu este obligatoriu ca autoritatile romane sa fie instiintate, atata timp cat mandatul este unul national, adica are valabilitate doar in Italia. (Mihaela Stanciucu)
CARABINIERII
Greseli
1. Politia ar fi avut la dispozitie, teoretic, trei saptamani pentru a verifica identitatea „suspectei”, inainte de a actiona in forta.
2. Receptionera hotelului a refuzat sa urce cu politistii in camera Laurei, desi se imprietenise cu ea si cunostea motivul sederii ei in Torino.
Scuze
1. Laura Vasiliu nu le-a deschis usa, de aceea au folosit forta.
2. Confuzia era posibila; numele si datele de nastere ale actritei si infractoarei sunt aproape identice.
PROTEST
„Se depasesc limite”
Traian Basescu a comentat scurt, dar aluziv, incidentul de la Torino. „Se pare ca depasim limite in relatia asta a politiei italiene cu orice cetatean roman”, a spus presedintele, aflat ieri la Brasov. Intrebat de masurile necesare in acest caz, Basescu a replicat: „Avem ce sa facem”. In semn de protest „fata de modul in care a fost tratata Laura Vasiliu”, actorii Teatrului „Tony Bulandra”, colegii actritei, vor juca azi cu banderole albe la mana, la Sibiu, in spectacolul „Frida”.
CAMPANIE
Presa italiana toarna gaz pe foc
Ziarele italiene continua campania indreptata impotriva romanilor din Peninsula. „Il Giornale” prezinta cateva incidente petrecute in ultimele zile care au ca protagonisti cetateni romani, sub titlul „Romanii dezlantuiti, comerciantilor le este frica”. Enumerarea incepe cu agresiunea comisa luni seara asupra omului de afaceri italian Sergio Paolantoni. Acesta a fost acostat in cartierul Camiluccia, din Roma, de trei romani care l-au lovit in cap cu o bata si i-au furat 5.000 de euro. O zi mai tarziu, in cartierul Spinaceto, cinci romani au amenintat cu un cutit un tanar de 21 de ani, obligandu-l sa le dea ceasul de la mana, dupa care au fugit. Miercuri dupa-amiaza, un hot de buzunare de origine romana, in varsta de 15 ani, a fost arestat in Gara Termini, fiind surprins in timp ce fura portofelul unui barbat. Baiatul, care locuia in tabara de romi, a fost dus de urgenta intr-un centru de cazare temporara in vederea repatrierii. Cotidianul citat subliniaza revolta comerciantilor italieni. „A devenit imposibil sa lucrezi in acest climat de teama. Activitatile noastre au devenit un fel de „bancomate” pentru infractori”, a afirmat Cesare Pambianchi, presedintele confederatiei micilor comercianti din Roma si Lazio. (Andreea Romanovschi)
EFECTE
Italienii isi fac dreptate singuri
Linsaj. Rezultatele acestei campanii mediatice incep sa se simta in atitudinea italienilor. Trei tineri italieni, cu varste cuprinse intre 17 si 23 de ani, au incendiat in noaptea de marti spre miercuri, la Neapole, usa locuintei unor emigranti romani pe care ii banuiau de violarea unei prietene. Unul dintre romanii din apartament a fost ranit in incendiu. Politistii i-au arestat pe tinerii italieni si au precizat ca exclud posibilitatea ca romanii sa fi fost vinovati de viol. (A.R.)Italian prins la furat in Romania
Atitudinea italienilor se resimte insa si in Romania. Un cetatean italian a fost prins la furat in hipermarketul Real din Oradea in urma cu doua seri. Tanarul M.C., 28 de ani, din Verona, a sustras patru CD-uri cu manele pe care urma sa i le ofere prietenei cadou. Surprins de camerele de supraveghere si retinut la iesirea din hipermarket, italianul a declarat in apararea lui ca nu se simte vinovat deoarece, „din moment ce romanii fura in Italia, italienii de ce nu ar fura in Romania?”. In aceeasi seara, italianul a fost prins la volanul unui autoturism inmatriculat in Italia fara permis de conducere, acesta fiind suspendat de autoritatile italiene pentru consum de droguri. (Georgiana Anghel)
Evenimentul Zilei Nr. 4994

Nessun commento:

Posta un commento