La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

sabato 24 novembre 2007

Românii se pot trata şi în străinătate pe banii Casei de Asigurări de Sănătate


Tratament cu ajutorul Formularului E 112
Românii se pot trata şi în străinătate pe banii Casei de Asigurări de Sănătate
de Liana SUBŢIRELU 24 NOIEMBRIE 2007

Persoanele asigurate sau coasigurate pot solicita tratament într-o clinică dintr-o ţară a Uniunii Europene(UE). Această posibilitate există de la începutul anului, de când şi România a intrat în UE. Dreptul la tratament în străinătate este dat de formularul E 112. Dr. Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), ne-a declarat că existenţa acestui formular a fost adusă la cunoştinţa medicilor, care la rândul lor ar fi trebuit să înştiinţeze pacienţii care ar putea beneficia de respectivele reglementări. Formularul se emite „pentru lucrătorii şi membrii lor de familie care, după ce au dobândit dreptul la asigurarea de sănătate într-un stat membru UE, sunt autorizaţi de casa de asigurări de sănătate din acest stat să revină pe teritoriul statului membru UE în care îşi au reşedinţa sau să-şi transfere reşedinţa pe teritoriul unui alt stat membru”.
Asiguraţii sau coasiguraţii din România pot beneficia de tratament în clinicile UE doar pentru afecţiunile care se tratează şi se decontează de către Casă la noi în ţară şi dacă în momentul respectiv nu poate primi terapia şi nu mai poate aştepta. „Pentru a primi aprobarea trebuie să existe un dosar medical, în care medicul care recomandă plecarea declară pe proprie răspundere, printre altele, că transportul nu-i pune pacientului viaţa în pericol. La nivel naţional, marţi, erau înregistrate 121 de dosare.

Dintre acestea erau aprobate 84, iar 14 se întorseseră la Casă pentru decontare. Casa nu decontează decât costul tratamentului pentru pacientul respectiv. Se poate cere aprobare, de exemplu, pentru o intervenţie pentru o tumoră cerebrală cu o localizare greu abordabilă, care nu s-a făcut prea des în România sau pentru transplant de măduvă. Noi nu am ţinut ascuns acest formular, dar nu trebuia popularizat către pacienţi, deoarece medicul curant trebuie să facă recomandarea, după stabilirea diagnosticului şi declararea faptului că nu poate fi tratat în România în momentul respectiv”, a explicat şeful CNAS. Dr. Vasile Ciurchea a mai spus că şi alţi pacienţi care vor să se trateze în străinătate o pot face, dar fără aprobarea de la Casă nu li s-ar putea deconta decât costul tratamentului la tarifele din România.
Prin programul Ministerului Sănătăţii pentru tratament în străinătate se finanţează cazurile care nu pot fi tratate în ţară.
Sursa: Gandul.info.

Nessun commento:

Posta un commento