La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

venerdì 26 ottobre 2007

Vizita Ministrului Cristian David in Italia


Bucuresti 25 octombrie 2007
BULETIN INFORMATIV
VIZITA MINISTRULUI CRISTIAN DAVID ÎN ITALIA

După întâlnirea bilaterală avută cu ministrul de interne italian, Giuliano Amato, ministrul internelor şi reformei administrative, Cristian David, a avut o serie de întâlniri cu primarul Romei, Walter Veltroni, dar şi cu ministrul solidarităţii sociale, Paolo Ferrero.

Cu ocazia întâlnirii cu primarul Romei, ministrul de interne român i-a prezentat acestuia disponibilitatea manifestată de către ministerul de interne român pentru intensificarea cooperării poliţieneşti, prin continuarea unor acţiuni de conlucrare cu ministerul de interne italian cum ar fi proiectului ITARO. Ministrul Cristian David a anunţat că sunt pregătiţi deja să participe la misiuni comune în Italia alţi 5 poliţişti ce se vor alătura celor ce acţionează în Roma, Milano, Bologna şi Padova, rezultatele celor prezenţi deja în Italia fiind foarte bune.
O altă temă a discuţiei a fost propunerea ministrului român de interne de elaborare a unei matrici de măsuri sociale ce cuprinde componenta integrării sociale a românilor în Italia, dar şi repatrierea voluntară a celor care nu se pot integra în comunitate. În ceea ce priveşte repatrierea voluntară, s-a subliniat rolul important al cooperării între autorităţile locale, acest proces realizându-se potrivit principiului autonomiei locale.
Vizita ministrului Cristian David în Italia a continuat cu întâlnirea avută cu ministrul solidarităţii sociale, Paolo Ferrero.

Pornind de la nevoia unei abordări diferite atunci când se vorbeşte de prezenţa semnificativă a românilor în Italia şi legăturile acestora cu criminalitatea, ministrul român de interne a susţinut ideea unei comunicări publice extinse care să contribuie la conturarea unei imagini reale a comunităţii româneşti din Italia.
Această abordare presupune ca, alături de acţiunile instituţionale, să fie incluse ONG-urile interesate dar şi comunităţile de afaceri, asta pentru că românii reprezintă o forţă de muncă calificată şi căutată în Italia.
Totodată, cei doi oficiali au convenit demararea unui proiect interministerial care să aibă ca rezultat asigurarea unui set de măsuri necesare incluziunii sociale pentru rromii, dar şi asigurarea unor condiţii decente de trai românilor care sunt interesaţi să muncească cinstit în Italia. Acest grup de lucru va cuprinde reprezentanţi din Ministerul Solidarităţii din Italia, Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse din România, Agenţiei Naţionale pentru Rromi şi ai Ministerului Internelor şi Reformei Administrative.
Vizita ministrului internelor şi reformei administrative în Italia se termină astăzi, în decursul celor două zile acesta având întâlniri cu ministrul de interne italian, ministrul solidarităţii sociale şi primarul Romei.

1 commento:

  1. E LAUDABILA INITIATIVA DE A FI TRIMISI IN ITALIA POLITISTI ROMANI, DAR NU NUMAI IN NORDUL ITALIEI E NEVOIE DE INTERVENTIA LOR, DAR SI IN SUDUL ITALIEI , IN MARILE ORASE, UNDE CRIMINALITATEA DAR SI MANIFESTARILE RASISTE IMPOTRIVA ROMANILOR S-AU ACCENTUAT IN ULTIMA PERIOADA, EX., BARI, NAPOLI.
    VIN CU PROPUNEREA CA LA BARI, PUGLIA , ITALIA, SA FIE REDESCHIS CAT MAI RAPID CU PUTINTA CONSULATUL ROMAN!

    RispondiElimina