La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

martedì 2 ottobre 2007

Păsările din Deltă, masacrate în extrasezon de vânătorii italieni


Împuşcături. Cu ajutorul autorizaţiilor AJVPS Tulcea,
Păsările din Deltă, masacrate în extrasezon de vânătorii italieni

de Robert VERESS 02 OCTOMBRIE 2007
Marin Sultan, preşedintele AJVPS Tulcea a ignorat reglementările Administraţiei Rezervaţiei Delta DunăriiVânătorii italienii surprinşi de angajaţii Administraţiei au fost escortaţi de paznici AJVPS

Preşedintele Asociaţiei Pescarilor şi Vânătorilor Sportivi (AJPVS) din Tulcea, Marin Sultan se crede sultan în Deltă. El a încălcat deliberat autorizaţia de mediu eliberată de Administraţia Rezervaţiei Biosefera Deltei Dunării (ARBDD).
Autorizaţia prevede interdicţia deschiderii sezonului de vânătoare la păsările din Deltă, până la 1 noiembrie 2007. AJPVS a emis însă zeci de autorizaţii de vânătoare la păsări.

În baza acestor documente, în zilele de sâmbătă 14, respectiv duminică 15 septembrie, a fost masacru în Deltă: zeci de vânători italieni şi autohtoni au participat la partide în care au căzut sute de „piese” (aşa sunt numite leşurile animalelor, în limbajul de specialitate).
Vânătorii au fost surprinşi asupra faptului de angajaţi ai ARBDD, care au sesizat Poliţia şi Garda de Mediu. Inspectorii Gărzii au găsit şi ei vânători la treabă. Cu toate acestea, nimeni nu a fost sancţionat, până în prezent. Asta, pentru că AJPVS a dat în judecată ARBDD, contestând interdicţia de vânătoare, iar Garda de Mediu a aşteptat ca judecătorii să se pronunţe.
Joi, Judecătoria Tulcea a dat verdictul, în favoarea ARBDD. Ieri, Costel Ifrim, comisarul şef al Gărzii de Mediu Tulcea, ne-a declarat că nu a întreprins încă nicio măsură, întrucât, oficial, nu a primit sentinţa.
„Când o să am înscrisul, voi aplica amenda prevăzută de lege: între 500 de milioane şi 1 miliard de lei vechi”, spune Ifrim. L-am întrebat pe şeful Gărzii tulcene câte autorizaţii au fost emise ilegal. „Nu avem aceste date. Ar fi trebuit să ni le transmită AJPVS Tulcea. Legea spune că aceste autorizaţii se predau la emitent, în termen de 10 zile. Dar, în practică, vânătorii nu le restituie decât atunci când revin după alte autorizaţii”.
Bun, am întrebat atunci, asta nu înseamnă că aveţi de a face cu o nouă contravenţie? „Nu, nu se prevede nicio sancţiune pentru această situaţie”. Dl. Ifrim mai susţine că subordonaţii săi au găsit făptaşii, dar fără „piese”.
Cu alte cuvinte, se prezumă că s-a comis crima, dar nu există cadavrul. În plus, AJPVS a pretins că a emis autorizaţii exclusiv pentru ca vânătorii să „preleveze probe” cerute de Direcţia Sanitară Veterinară (DSV) Tulcea.
Doar că probele se prelevă de către angajaţii DSV, după cum a confirmat conducătorul acestei instituţii, Marian Avram, pentru cotidianul local Obiectiv. Avram chiar a menţionat că s-a cerut AJPVS să anunţe începerea sezonului de vânătoare, permiţându-le medicilor veterinari să îşi facă treaba. Fără să fi fost cerute, AJPVS Tulcea a trimis ca probe 5 lişiţe, în cursul zilei de 18 septembrie, la 3 zile de la „prelevare”. Marin Sultan nu refuzat orice comentarii.
Scandalul din Deltă a ajuns în presa internaţională. Cotidianul scoţian Sunday Herald a titrat, citându-l pe Paul Cononov, guvernatorul ARBDD, că zeci de mii de păsări au fost doborâte de vânători italieni, care ar fi primit 40 de permise false de grup şi 68 individuale.
Cononov susţine că nu a discutat cu niciun reporter de la respectiva publicaţie şi că, în niciun caz nu a pomenit vreodată de acele cifre: „În două zile nu aveau cum să se împuşte decât cel mult câteva zeci, poate sute de păsări”.
Nicolae Buhaciu, şeful supravegherii ecologice din ARBDD precizează că au fost surprinse mai multe grupuri de vânători, beneficiari a 2 autorizaţii de grup şi a 14 individuale (dar care pot fi utilizate de 3-4 vânători). „Cei care aveau autorizaţii de grup erau însoţiţi de paznici de la AJPVS Tulcea. Un grup cu bărci în care erau vânători italieni şi un paznic a fost surprins în zona CA Rosetti. Noi am găsit şi piese la vânători – raţe, gâşte şi lişiţe”.
Sursa: Gandul.info

Nessun commento:

Posta un commento