La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

venerdì 5 ottobre 2007

Ţiganii români – campionii absoluţi ai infracţiunilor grave comise în Italia

APEL Ministrul de Externe – alarmat de “exportul” de infracţiuni
Ţiganii români – campionii absoluţi ai infracţiunilor grave comise în Italia
de Eliza FRANCU 05 OCTOMBRIE 2007
Trei sferturi dintre infractorii străini arestaţi la Roma – români
MAE a decis să constituie un „grup de lucru“ cu asociaţiile de romi şi autorităţile italiene

Românii au ajuns campionii criminalităţii din Italia – informaţia reiese din statisticile Ministerului de Interne italian, citate ieri, într-o conferinţă de presă, de şeful diplomaţiei române, Adrian Cioroianu. Potrivit acestuia, românii se află pe primul loc la 6 tipuri (din 15) de infracţiuni majore în Italia, în general cele asociate cu violenţa – omucideri, violuri, furturi auto şi furturi din locuinţe, jafuri din magazin şi extorsiuni.
„Datele sunt alarmante”, apreciază ministrul român de Externe. Spre deosebire de anul trecut, când infracţiunile românilor din Italia erau legate în special de furturi, anul acesta situaţia s-a agravat considerabil, faptele comise fiind mult mai violente. Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a explicat că multe sunt cauzate probabil şi de stresul la care sunt supuşi românii ajunşi în Italia – în special părăsirea familiei. Totuşi, nu toţi pleacă din România cu gândul de a-şi găsi un loc de muncă stabil şi pe aceştia, autorităţile italiene ar trebui să îi „trateze ca pe orice infractor”, a îndemnat Cioroianu.

”Nu-mi pot ascunde îngrijorarea – de unde atâta violenţă? Suntem obişnuiţi să credem că românii nu fac aşa ceva, ori imaginea pe care unii români o dau în afară este foarte violentă”, a declarat Cioroianu.
Cifrele spun oricum totul: românii au comis peste 37% din furturile calificate din Italia anul acesta şi peste 15% dintre asasinate. În plus, peste trei sferturi din persoanele străine arestate la Roma de la începutul lui 2007 sunt...tot români.
Aproximativ 2700 de români au fost arestaţi în capitala italiană, la o distanţă foarte mare de locul doi al „clasamentului” – marocanii (în total, 275!).
Violenţele comise de români şi în special de „aşa-zişii” români – cum i-a calificat ministrul referindu-se la reprezentanţii minorităţii rome, tind însă să devină o etichetă pentru întreaga comunitate de români din străinătate.
Cioroianu a explicat că Ministerul de Externe nu poate face mare lucru pentru combaterea acestui fenomen – nu li se pot opri paşapoartele la graniţă, nu pot fi împiedicaţi să părăsească ţara. „Din punctul de vedere al MAE, romii care ajung în Italia sunt posesori de paşaport românesc, deci sunt români”, a subliniat Cioroianu în conferinţa de presă.
MAE a decis totuşi să constituie un grup de lucru mixt – cu reprezentanţi ai Ministerului Muncii din Italia, MAE român şi asociaţii de romi – a cărui sarcină ar fi să identifice problemele cu care se confruntă, cât mai ales cele pe care le provoacă romii din Italia.
Cei care pot face totuşi ceva mai mult sunt tot românii din diaspora – respectiv asociaţiile de români. Şeful diplomaţiei le-a adresat acestora „un apel” să condamne public faptele ilegale comise de români şi mai ales pe cele ale minorităţii de romi, pentru a pune astfel presiune asupra celor „care-şi afectează nu numai propria imagine, dar şi pe cea a României”.
Sursa: Gandul.info

Nessun commento:

Posta un commento