La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

martedì 30 ottobre 2007

Românii, cea mai numeroasă comunitate străină din Italia, în 2006

Românii au format, în 2006, cea mai numeroasă comunitate imigrantă din Italia, depăşindu-le pe cea albaneză şi marocană, potrivit raportului anual redactat de organizaţia neguvernamentală Caritas Italiana şi Fundaţia Migrantes şi prezentat marţi, relatează Corriere della Sera în pagina electronică.

Raportul semnalează creşterea "exponenţială" a numărului străinilor, în ultimii ani, chiar şi în absenţa unor măsuri de regularizare în masă a imigranţilor clandestini, potrivit Corriere della Sera.

Numărul total al imigranţilor cu acte în regulă, în Italia, a atins cifra de 3,7 milioane de persoane, la sfârşitul anului 2006, în creştere cu 21,6 la sută faţă de anul precedent, ceea ce situează Italia pe primul loc în Uniunea Europeană din punctul de vedere al ratei de creştere a populaţiei străine.

Imigranţii au ajuns, astfel, să reprezinte 6,2 la sută din populaţia ţării. Dacă rata de creştere a numărului lor (700.000 de persoane, în 2006) se va menţine şi în următorii ani, peste 20-30 de ani, numărul străinilor va depăşi cifra de 10 milioane, potrivit raportului celor două organizaţii. Acesta subliniază că numărul străinilor sosiţi în Italia în 2006 este echivalent cu cel al tuturor străinilor stabiliţi în această ţară în urmă cu cinci ani.

Procentual, 50 la sută dintre imigranţi sunt europeni (jumătate dintre aceştia din ţări membre UE), 40 la sută africani şi asiatici, iar 10 la sută provin de pe continentul american.

Românii reprezintă comunitatea cea mai importantă (15 la sută din totalul străinilor), fiind urmaţi de marocani (10,5 la sută), albanezi (10,3 la sută) şi ucraineni (5,3 la sută).

În acest condiţii, România devine principala destinaţie a fluxurilor de capital, trimise de imigranţi în ţările de origine, cu o cifră care a atins, în 2006, 777 de milioane de euro, în creştere faţă de anii precedenţi.
Mediafax

Nessun commento:

Posta un commento