La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

martedì 16 ottobre 2007

Cum pacalesti gripa

Ca sa nu raspandesti virusul gripal, stranuta numai intr-o batista de hartie pe care o arunci imediat

Cum pacalesti gripa
16 Octombrie 2007
Ionela Croitorescu
Vaccineaza-te, evita spatiile aglomerate, aeriseste-ti camera si fa miscare zilnic.

Vaccinarea este cea mai buna metoda de a te apara impotriva gripei, insa medicii te avertizeaza ca nu este eficienta 100a. O eventuala imunizare cu medicamente sau produse naturiste ajuta si mai putin. Asta pentru ca receptivitatea umana la acest virus, unul dintre cei mai periculosi, este foarte mare. Gripa s-ar putea sa te ocoleasca, totusi, daca ai o imunitate buna, castigata in timp printr-o alimentatie bogata in fructe si legume si prin miscare zilnica. Pentru a reduce riscul contaminarii, evita pe cat posibil spatiile aglomerate si aeriseste-ti camera mai des, pentru ca lumina naturala ucide microbii.
Se ia prin stranut si vorbit
De regula, virusul gripei circula incepand cu luna decembrie pana in luna februarie. „Pentru ca se transmite prin aer (stranut, vorbit), evita pe cat posibil spatiile aglomerate, unde exista riscul sa fie persoane deja infectate (hipermarketuri, sali de cinema sau teatru, restaurante, etc.). O persoana care a luat virusul este contagioasa cu o zi-doua inainte de a avea simptome, astfel ca este greu sa eviti persoanele deja contaminate”, spune Sorin Petrea, medic infectionist la Institutul de Boli Infectioase „Prof. dr. Matei Bals” din Bucuresti.
Ca masuri suplimentare, obisnuieste-te sa te speli mai des pe maini si sa ai o igiena mai stricta. Mai ales pe cel mic invata-l sa se spele pe maini cum vine de la scoala si de fiecare data cand mananca. Poate ajuta si o masca textila pe fata, dar numai pentru o jumatate de ora. „Dupa aproximativ 30 de minute masca se impregneaza cu microorganisme si pe o parte si pe cealalta”, adauga Sorin Petrea.
La primele semne ca ai luat virusul (dureri musculare, febra peste 38 de grade C si o stare generala proasta), evita sa stai prea aproape de persoanele cu care intri in contact. Stranuta numai intr-o batista de hartie pe care o arunci imediat si stai acasa cel putin doua-trei zile. Altfel, risti sa ii contaminezi pe ceilalti la prima strangere de mana. Dormi singur in camera, foloseste tacamuri separateIn plus, este bine sa eviti folosirea acelorasi prosoape sau tacamuri cu ceilalti membri ai familiei si sa dormi in camera singur. Daca exista o alta baie in casa, foloseste-o numai pentru tine. Cat esti gripat, nu pregati mancarea pentru familie si renunta pentru cateva zile sa te mai joci cu cei mici. Semnele obisnuite ale gripei sunt febra de peste 38 de grade C, durerile de cap, nasul care curge, frisoanele sau tusea seaca. Daca febra creste, te dor ochii, tusea persista, atunci prezinta-te fie la medicul de familie, fie in ambulatoriul unei unitati medicale. Du-te la medic si in cazul in care simptomele gripei persista mai mult de sapte zile. „In cazuri mai severe bolnavul trebuie supravegheat in spital. Complicatiile gripei pot fi redutabile si constau in suprainfectii respiratorii, miocardita, complicatii nervoase”, spune Simin Florescu, medic specialist in boli infectioase la Spitalul „Prof. dr. Victor Babes” din Bucuresti.
RESTRICTII
Alergicii nu au voie sa se vaccineze
Cea mai eficienta masura de protectie impotriva virusului gripal ramane vaccinarea cu o luna inainte de intrarea in circulatie a virusului. „Vaccinarea se face numai la inceputul toamnei si trebuie indicata si supravegheata de medic, deoarece exista categorii de populatie la care poate fi contraindicata (persoane alergice, gravide in primul trimestru de sarcina, etc.)”, sugereaza Simin Florescu, medic specialist in boli infectioase la Spitalul „Prof dr. Victor Babes” din Bucuresti.
Medicii explica posibilele cazuri de imbolnavire dupa vaccinare prin faptul ca structura vaccinului nu se potriveste complet cu tipul virusului. Acest lucru din cauza ca virusurile care dau gripa se schimba de la an la an si vaccinurile sunt pregatite cu un an inainte, previzionand tipul de virus care va exista in anul urmator. Polivitaminele nu lupta cu virusul gripalImunizarea cu suplimente este dezbatuta in lumea medicala, majoritatea doctorilor considerand ca aceste produse nu te apara impotriva gripei. Cel mult, te vor ajuta sa faci o forma mai usoara de gripa. „Persoanele cu imunitatea scazuta, cum sunt bolnavii cronici, cardiacii, copiii trebuie neaparat vaccinati. Niciodata nu vom imbunatati raspunsul corpului unui copil la virus dandu-i polivitamine. Vom imbunatati raspunsul numai daca el este sanatos si hranit corect. Orice om care nu este imunizat fie prin vaccin, fie prin intalnirea cu virusul este receptiv”, subliniaza medicul de familie Calin Ciubotaru. Oficiali din Ministerul Sanatatii (MS) au anuntat ieri ca de saptamana viitoare va incepe campania de vaccinare antigripala. Intr-o prima faza, pana pe 5 noiembrie, vor fi vaccinati prin medicii de familie un milion de persoane, considerate cu risc major.
„Primii vor fi vaccinati gratuit copiii cu boli cronice si aproximativ 75% dintre adultii cu boli cronice”, a declarat Florentina Furtunescu, directorul Autoritatatii de Sanatate Publica. Ulterior vor fi vaccinati si medicii si personalul medical auxiliar din spitale si ambulatorii. MS a cumparat pentru acest an 3,7 milioane de doze de vaccin antigripal.
OFERTA
Vaccinuri si imunostimulatoare pe piata farmaceuticaVaccinurile antigripale si suplimentele pentru stimularea imunitatii se gasesc in majoritatea farmaciilor. Nu cumpara vaccinul decat daca te-ai asigurat ca a fost tinut la frigider. Ideal ar fi ca temperatura la care este tinut vaccinul sa fie mai mica de 8 grade C. [...]
Evenimentul Zilei Nr. 4963

Nessun commento:

Posta un commento