La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

martedì 13 maggio 2008

Tăriceanu vrea să trimită poliţişti români în Italia, pentru a combate criminalitatea


Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a convocat o reuniune de lucru pe tema situaţiei românilor aflaţi în Italia, după ce numărul celor implicaţi în infracţiuni pe teritoriul acestei ţări a crescut foarte mult. Între timp, Guvernul italian condus de Silvio Berlisconi cere fermitate în cazul imigranţilor români, dar nu şi acte de rasism şi xenofobie.

România intenţionează să demareze un dialog pe această temă cu autorităţile italiene. În acest scop ministrul român de Interne, Cristian David, se va deplasa în Italia pentru a discuta iniţiativele propuse de guvernul de la Roma pentru combaterea infracţionalităţii. Tăriceanu a declarat că autorităţile italiene nu ar fi trebuit să permită constituirea de tabere improvizate lângă Roma sau în alte oraşe.
În opinia sa, reţelele de crimă organizată ale românilor din Italia acţionează în colaborare directă cu cele locale, iar oficialii italieni ar fi trebuit să aibă o acţiune mult mai fermă atunci când au văzut că din taberele improvizate se dezvoltă infracţionalitatea.

Premierul a subliniat că nu trebuie să se ajungă în situaţia în care românii care trăiesc şi muncesc cinstit în Peninsulă – şi care au o contribuţie de 1% la PIB-ul Italiei - să aibă de suferit din cauza unor persoane certate cu legea. “Prin urmare, vom propune autorităţilor italiene trimiterea de urgenţă a unei interforţe, din care vor face parte reprezentanţi ai poliţiei şi ai procuraturii din România, care să sprijine autorităţile italiene în eforturile de combatere a criminalităţii”, a anunţat Tăriceanu.

Călin Popescu-Tăriceanu a atras atenţia şi că dreptul la liberă circulaţie este un drept al cetăţenilor UE şi nu poate fi îngrădit. Totodată, în urma unor declaraţii din perioada alegerilor, s-a instalat percepţia unei situaţii critice în privinţa românilor din Italia, care poate afecta relaţiile bilaterale. “Credem că, în momentul de faţă, alimentarea unor atitudini xenofobe poate să afecteze relaţia bilaterală între România şi Italia şi acest lucru nu este, evident, în interesul nimănui. Avem mult prea multe interese comune ca să le punem în pericol din cauza unor astfel de acţiuni şi îmi doresc să constat chibzuinţa Consiliului de Miniştri al Italiei în modul în care abordează această problemă”, a mai spus Tăriceanu.
Antena3.ro
Adăugat: 12 mai 2008

1 commento:

  1. guvernul italian trebuie mai intii sa isi faca ordine in curta sa, adica sa faca sistemul legislativ sa functioneze si sa nu mai dea vina pe altii, ca nu romanii sunt de vina pentru actele ilegale savirsite de delicventi, romini sau italiani, sau albanezi, marochini, etc), iar daca accepta politisti romani pe teritoriul italian pentru a prinde infractori romani, inseamna ca nu ministerul de interne italian nu este capabil sa isis faca treaba si sa asigure siguranta cetateanului resident pe teritoriul italia, (italian sau roman, nu are importanta).

    RispondiElimina