La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

venerdì 23 maggio 2008

Românii vor fi expulzaţi dacă nu se înscriu la Evidenţa populaţiei


GUVERN Prima şedinţă a executivului italian

de Ana Maria MERTICARU, Adrian NICULAE
22 MAI 2008
Imigraţia ilegală pedepsită cu puşcărie
Orice imigrant condamnat la doi sau mai mulţi ani de închisoare – automat expulzat

„Berlusconi santo subito“ (n.r. sanctificat imediat) dacă elimină gunoaiele şi infractorii, scria ieri pe un poster uriaş amplasat la Napoli, unde proaspătul guvern italian a organizat prima sa şedinţă. În ceea ce priveşte securitatea, infracţiunile comise în ultimele săptămâni de imigranţii români de etnie romă au oferit suficient material electoral pentru alianţa de dreapta condusă de Berlusconi. Il Cavaliere nu a ales întâmplător Napoli pentru prima şedinţă de guvern: pe de o parte, oraşul se află în plină criză a gunoaielor, pe de cealaltă aici se află şi taberele de romi incediate săptămâna trecută, la ordinul mafiei, după ce o româncă de etnie romă în vârstă de 16 ani a încercat să fure o fetiţă de şase luni.
De la Napoli, Berlusconi a bifat mai multe puncte de pe agenda de lucru: a anunţat numirea unui secretar de stat delegat, cu unica misiune de a rezolva problema gunoaielor, vrea să simplifice procedura pentru construirea de incineratoare şi să trimită echipe de medici care să supravegheze situaţia sanitară.

Tot ieri s-a decis că infracţiunea de imigraţie ilegală va fi introdusă în Codul Penal prin proiect de lege, intrarea ilegală pe teritoriul ţării urmând să fie pedepsită cu închisoare de la şase luni până la patru ani, potrivit prevederilor Pachetului privind siguranţa publică, dezbătut de Consiliul de Miniştri. Măsurile vor intra în vigoare abia după ce vor fi aprobate de parlament, cel mai probabil până în luna iulie. Noile măsuri prevăd simplificarea procedurilor de expulzare a străinilor, situaţie în care puterea de decizie aparţine prefecţilor marilor oraşe. Astfel, un imigrant care este condamnat la doi sau mai mulţi ani de închisoare este automat expulzat din Italia. În pericol sunt şi străinii care nu comit infracţiuni, dar care nu au acte în regulă sau care nu pot dovedi că au un salariu minim lunar, cu care să se întreţină. Deşi e extrem de controversată, guvernul italian nu vrea să renunţe la această prevedere pentru că aceasta este singura modalitate de a putea desfiinţa taberele de romi ridicate la periferiile oraşelor.
„Vor fi controale de rutină pe stradă“
Paolo Sartori, ofiţerul de legătură al Ministerului de Interne Italian pentru România şi Republica Moldova, ne-a declarat, la câteva minute după adoptarea măsurilor, că măsura nu este în niciun caz un pachet antiromâni. Cea mai importantă modificare legislativă este introducerea aşa-numitei „evacuări pentru motive imperative de siguranţă publică”, măsură ce va putea fi folosită împotriva oricărei persoane care nu se înregistrează la Evidenţa populaţiei după o şedere de trei luni în Italia. Practic, Sartori susţine că “nu vom face mai mult decât fac nemţii sau francezii, vor fi controale de rutină pe stradă, iar persoanele care nu respectă legea referitoare la înregistrarea la Evidenţa populaţiei vor fi expulzate”.
Cât despre românii deja aflaţi în Italia, Paolo Sartori ne-a declarat că “nu au fost încă elaborate normele de aplicare, dar, ca părere personală, nu cred că se poate aplica retroactiv. Va exista probabil posibilitatea de înscriere pentru cei aflaţi deja în Italia“. În schimb, oficialul italian afirmă că vor exista operaţiuni speciale în cadrul cărora vor fi vizate, ca şi până acum, taberele de romi situate la periferia marilor oraşe italiene, iar persoanele care nu respectă noua legislaţie vor fi evacuate din Peninsulă.
Sursa: Gandul.

Nessun commento:

Posta un commento