La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

martedì 13 maggio 2008

Toţi românii vor dona organe după deces


Lege Dacă nu-şi exprimă explicit refuzul
de Liana SUBŢIRELU 13 MAI 2008
Refuzul donării de organe, ţesuturi şi celule trebuie făcut prin simpla anunţare a medicului de familie
În caz contrar, cei ajunşi în moarte cerebrală, consideraţi automat donatori
Toţi românii vor dona organe după deces

Senatul a adoptat ieri propunerea legislativă a câtorva parlamentari aparţinând PSD, PNL şi PC, care reglementează statutul transplantului de organe în România, introducând principiul „acordului prezumat”. Legea poate salva vieţi, dar poate crea şi controverse de ordin moral, Biserica Ortodoxă opunându-se. Mai exact „acordul prezumat” înseamnă că orice român care în timpul vieţii nu şi-a exprimat refuzul explicit de a-şi dona organele este implicit de acord să le doneze după deces.
Conform noilor prevederi, refuzul donării de organe, ţesuturi şi celule trebuie făcut prin simpla anunţare a medicului de familie, pe care coordonatorul de transplant va trebui să-l chestioneze în această privinţă.

„Acordul prezumat” a fost introdus şi în ţari ca Austria, Belgia, Italia, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Portugalia, Spania şi Suedia. Conform legislaţiei actuale, prelevarea de organe sau ţesuturi de la o persoană decedată în vederea transplantului nu se poate efectua decât dacă aceasta şi-a exprimat în scris acordul în acest sens în timpul vieţii. Propunerea discutată în plenul Camerei superioare a Parlamentului a fost adoptată fără probleme de către senatori, votul final urmând a fi dat în Camera Deputaţilor. Propunerea are însă toate şansele să treacă uşor şi de votul Camerei Deputaţilor. Trebuie spus că principalul oponent al legii este Biserica Ortodoxă Română care susţine că „acordul prezumat” contravine moralei creştine. Datele Agenţiei Nationale pentru Transplant arată că pe lista de aşteptare pentru un transplant de organe sunt 2.000 de pacienţi.
Biserica se opune
Sfântul Sinod al BOR s-a pronunţat împotriva acordului prezumat, la începutul lunii martie. „BOR îşi exprimă dezacordul faţă de introducerea noţiunii de consimţământ prezumat şi a celorlalte amendamente care decurg din acesta, deoarece contravine principiilor morale creştin-ortodoxe, anulează principiul dăruirii de sine şi al dragostei frăţeşti cuprins în consimţământul explicit şi exclude rolul familiei în cazul persoanelor aflate în moarte cerebrală sau decedate, dacă acestea nu şi-au exprimat clar acordul în timpul vieţii”, se arăta în comunicat. BOR consideră că, pentru creşterea numărului de donatori de organe şi ţesuturi pentru transplant, alternativa morală ar putea fi încurajarea voluntariatului şi introducerea, prin lege, a cardului de donator, care reflectă opţiunea persoanei faţă de donarea de ţesuturi şi organe.
„O asemenea abordare plasează transplantul de ţesuturi şi organe pe un fundament etic solid, având ca element central respectul pentru fiinţa umană, care continuă să existe şi după moartea sa biologică, reducând astfel posibilitatea producerii abuzurilor”, mai arăta comunicatul din luna martie.
2.000 de pacienţi pe lista de aşteptare
Potrivit directorului Agenţiei Naţionale pentru Transplant, pe lista de aşteptare pentru un transplant de organe se află peste 2.000 de pacienţi. În 2007, au fost 36 de donatori în moarte cerebrală, de la care s-au făcut prelevări multiorgan, adică rinichi, ficat şi cord. Anul acesta s-au prelevat organe de la 17 donatori în moarte cerebrală. Datele Agenţiei Naţionale pentru Transplant arată că anul trecut au fost realizate aproape 222 de transplanturi de rinichi (se poate face şi de la donator viu), 31 de ficat, 2 de pancreas şi 9 de inimă. Aproape 70 de români au murit pentru că n-au găsit un donator.
Ţara europeană cu cel mai mare număr de donatori de organe din lume este Spania. Biserica s-a implicat, iar spaniolii au devenit deschişi către cei care au nevoie de ajutor şi au înţeles cât de important este să dăruieşti viaţă după ce una s-a sfârşit. Potrivit Protv, peste 80% dintre spanioli sunt de acord să devină donatori. Anual, numărul operaţiilor de transplant atinge o cifră record: 5.000 de vieţi salvate. (Bogdan Cristea)
Sursa: Gandul.



Nessun commento:

Posta un commento