La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

mercoledì 21 maggio 2008

Comisia Europeană se va asigura că Italia respectă drepturile românilor, a spus Spidla


Românii au aceleaşi drepturi ca toţi ceilalţi cetăţeni ai Uniunii Europene, iar Comisia Europeană se va asigura că aceste drepturi sunt respectate, a declarat marţi comisarul pentru afaceri sociale Vladimir Spidla, într-o dezbatere din Parlamentul European privitoare la situaţia romilor din Italia.
"Românii se bucură de aceeaşi libertate de circulaţie ca ceilalţi cetăţeni ai Uniunii" şi "Comisia se va asigura că drepturile lor sunt respectate", a spus Spidla, citat de AFP, făcând aluzie la prezenţa a numeroşi romi de naţionalitate română în Italia.
Astfel, o "decizie de expulzare trebuie să se ia numai în cazuri specifice", a reamintit el, precizând că în caz de expulzare imediată, "urgenţa trebuie justificată clar".
Declaraţiile lui Spidla intervin în contextul în care Guvernul italian se pregăteşte să facă publice miercuri o serie de măsuri referitoare la siguranţa pe străzi şi de combatere a imigraţiei clandestine. Spidla a reamintit că "lupta împotriva infracţionalităţii trebuie să se facă cu respectarea principiilor statului de drept".
Comisia Europeană condamnă ferm atacurile violente împotriva romilor din Italia şi lansează un avertisment acestei ţări, subliniind că trebuie să se conformeze dreptului european în proiectele sale de combatere a imigraţiei ilegale.
Subliniind că recentele evenimente din Italia "nu sunt un caz izolat" în Europa, comisarul european pentru afaceri sociale Vladimir Spidla a condamnat ferm "orice formă de violenţă împotriva romilor" şi a respins "în mod categoric orice stigmatizare sau asimilare a romilor cu criminalii".
"Violenţa rasistă care se hrăneşte cu populism politic, cu discursuri de incitare la ură şi atenţie mediatică poate fi observată în numeroase ţări membre", a adăugat Spidla în cursul unei dezbateri din Parlamentul European de la Strasbourg.
Statele membre "au obligaţia de a ancheta atacurile rasiste şi de a-i pedepsi pe autori şi pe cei care incită la ură", a mai spus comisarul european.
Mai multe fapte diverse în care au fost implicaţi imigranţi, în special romi, care au fost exploatate de dreapta şi de presă, au sporit climatul de intoleranţă din Italia, unde cel puţin două tabere de romi au fost incendiate în suburbia oraşului Napoli, săptămâna trecută.
Dezbaterea situaţiei romilor din Italia a fost introdusă luni pe agenda Parlamentului European, la cererea grupului socialist.
20 mai 2008 (editor Geta Huzum)
Sursa: NewsIn

Nessun commento:

Posta un commento