La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

giovedì 29 maggio 2008

În primul an de UE, 300.000 de români au plecat în Italia


de Anca Mihai ( 2008-05-29)

Numărul românilor rezidenţi în Italia a crescut cu 300.000 de persoane în 2007, relevă Raportul Anual al Institutului Naţional de Statistică al Italiei (ISTAT), prezentat ieri la Roma, în sala de conferinţe a Camerei Deputaţilor.
Potrivit ISTAT, numărul românilor rezidenţi în Peninsulă se ridică la 640.000. Dintre aceştia, cei mai mulţi se află în regiunea Lazio, în centrul ţarii. Acelaşi studiu subliniază că românii reprezintă comunitatea străinilor cu cel mai mare număr de căsătorii, mai mult cu aproape 41% faţă de restul emigraţilor. Numărul căsătoriilor a crescut simţitor după intrarea României în UE.
Din acelaşi raport, reiese că numărul străinilor intraţi legal în Italia în 2007 a atins cifra record de 454.000. "Potrivit datelor, de la 1 ianuarie 2008, numărul străinilor rezidenţi în Italia s-a ridicat la 3,5 milioane în 2007, adică 5,8 la sută din populaţia totală", a precizat Institutul italian de statistică. Această creştere a numărului de străini se datorează, în mare parte, imigraţiei: aproximativ 454.000 de persoane au intrat legal în 2007 pe teritoriul italian, reprezentând aproape dublul cifrei înregistrate în 2006. Numărul mare de intrări a fost determinat de „contorizarea" intrărilor românilor ca fiind intrări legale. Conform cifrelor avansate la începutul anului de Caritas - Organizaţia de caritate a Bisericii Catolice - fluxul imigraţional dinspre România nu a suferit o creştere raportat la anii trecuţi, ci dimpotrivă, a înregistrat o scădere.
Peste 89% dintre cetăţenii acuzaţi de crimă sunt italieni
La capitolul criminalitate, numărul străinilor cercetataţi pentru uciderea unui cetăţean italian a fost de 10,6%, ceea ce înseamnă că diferenţa este completată de italieni. Specialiştii anunţă că în comparaţie cu anii ’90 a scăzut numărul anumitor tipologii de infracţiuni, dar este în creştere numărul crimelor comise în familie. În ciuda acestor date, 34,6% dintre familiile de italieni au percepţia că trăiesc într-un cartier periculos.
Salariile din Italia, sub media salariilor Uniunii Europene
Un procentaj de 14,6% dintre familiile italienie a declarat pentru ISTAT că „trăiesc cu greu de la un salariu la altul". Mai mult de jumătate din populaţie nu reuşeşte să facă economii şi 13% are rate lunare de aproximativ 600 de euro pentru cumpărarea unei locuinţe. Scăderea producţiei în Italia a înjumătăţit veniturile, astfel încât în 2006 puterea de cumpărare a italienilor a scăzut cu 8 procente faţă de restul ţărilor europene.
Sursa: Adevarul.

Nessun commento:

Posta un commento