La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

giovedì 29 maggio 2008

Compuneri şi desene rasiste la şcoală


de Anca Mihai ( 2008-05-29)

Copiii din Napoli sunt de acord cu alungarea ţiganilor din ... Elevii din Napoli: „Am făcut bine că i-am fugărit pe ţigani"
Elevilor de la o şcoală din Napoli li s-a propus recent, ca temă liberă, subiectul incendierii taberelor de ţigani din cartierul Ponticelli. O parte au scris compuneri, iar o parte au preferat să deseneze. „Eu cred că napoletanii au făcut bine că i-ai alungat pe ţigani, dar anuminte persoane nu cred asta", apare scris într-o compunere. Într-un desen, este reprezentat un grup de napoletani care aruncă un cocktail Molotov înspre o tabără, în timp ce scandează: „Plecaţi ţiganilor!"
Mulţi dintre elevi, cu vârste cuprinse între 9 şi 11 ani, admit că au aruncat cu sticle incendiare alături de părinţi.
La Napoli, ţiganii au intrat în conflict cu localnicii în urmă cu două săptămâni, după ce o ţigancă din tabăra Ponticelli a fost surprinsă în timp ce încerca să fure un nou-născut dintr-o locuinţă.



„Plecaţi, ţiganilor! La luptă”, a scris ... „Mesajul trebuie luat în serios"
„Cu toate că noi încercăm să le explicăm că violenţa nu trebuie repetată, aceşti copii primesc altfel de sfaturi din partea părinţilor. Mulţi dintre ei au fost implicaţi direct şi acest lucru a lăsat " afirmă Mariano Coppola, directorul adjunct al şcolii.
Dintre lucrările examinate, fetiţele s-au demonstrat a fi cele mai tolerante. „Rromii pot să rămână aici, dar trebuie să lucreze. Nu le cerem să facă munci extenuante, pot să supravieţuiască cu oricare îndeletnicire, atâta timp cât nu este ilegală", scrie Francesca. Preotul şcolii, Don Tonino Palmese, cunoaşte fiecare elev în parte şi tocmai de aceea compunerile lor trebuie luate în serios. „Este un semnal de alarmă care nu trebuie subevaluat şi care trebuie să ne pună pe gânduri" a afirmat preotul.
Evenimentele de la Napoli întăresc acuzaţiile de rasism
Amnesty International a prezentat recent raportul anual 2008, în care a avertizat Italia de rasism şi xenofobie. Daniela Carboni, preşedinta Biroului de Campanie şi Cercetare a forului, a atras atenţia că instituţiile internaţionale care apără drepturile omului s-au sesizat încă de la afirmaţiile lui Walter Veltroni după cazul „Reggiani".
Fostul primar al Romei a spus anul trecut, în noiembrie, că „înainte de intrarea României în UE, Roma era cea mai sigură capitală din lume". Tratarea cazului Mailat ca pe o „tendinţă spre violenţă a comunităţii româneşti" şi episoadele recente de la Napoli demonstrează „inclinarea italienilor spre xenofobie, atribuind unei întregi comunităţi responsabilitatea individuală", se arată în Raportul Amnesty 2008.




„Eu cred că napoletanii au făcut bine că i-ai ...
Sursa: Adevarul

Nessun commento:

Posta un commento