La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

sabato 24 maggio 2008

O italiancă de 75 de ani a transformat în sclavă o româncă


DRAMĂ Carabinierii au fost alertaţi de conaţionalii femeii în vârstă de 54 de ani
O italiancă de 75 de ani a transformat în sclavă o româncă - VIDEO
24 MAI 2008
Ameninţată, sechestrată şi abuzată în subsolul casei din regiunea Milano, ea a fost salvată de carabinieri
Consulatul de la Milano era ocupat cu organizarea unui forum şi a aflat de la ziaristul de la Gândul despre incredibilul caz petrecut joi

"O bătrână din nordul Italiei şi-a redus practic la sclavie îngrijitoarea româncă, care a fost eliberată în cele din urmă de forţele de ordine", relata ieri agenţia italiană de presă ANSA, citată de Rompres. Potrivit presei italiene, cea care o angajase pe româncă, o pensionară de 75 de ani, o obliga pe aceasta să locuiască într-un subsol, îi dădea foarte puţină mâncare şi îi permitea să facă baie, numai cu apă rece, doar o dată pe lună. Mai mult, bătrâna montase camere de filmat la uşile din casă pentru a-i controla mişcările şi nu o lăsa să iasă din casă cu nici un chip. Potrivit publicaţiei Il Giorno, bătrâna nu i-a făcut acte şi nici nu a plătit-o vreodată pe românca în vârstă de 54 de ani, văduvă şi mamă a doi copii, care venise în Italia de aproximativ un an.
La reclamaţiile altor români, conaţionali ai femeii care nu mai ştiau nimic de aceasta de câteva săptămâni, carabinierii s-au deplasat la locuinţa bătrânei şi au eliberat-o pe “sclava” îngrijitoare. Carabinienii au arestat-o la domiciliu pe bătrână şi au povestit că au avut impresia că se găsesc în faţa “unui amestec de răutate, ignoranţă şi rasism”, notează Il Giornale. Femeia le-a povestit că era mereu ameninţată că va fi denunţată ca fiind “clandestină” şi expulzată din Italia, ea neştiind că este cetăţean comunitar, după intrarea României în Uniunea Europeană, notează şi Corriere della Sera. Drama româncei s-a întâmplat la Lainate, un mic orăşel la nord de capitala lombardă, Milano, precizează ANSA.

AUTORITĂŢILE, ALERTATE DE GÂNDUL
Consulatul român din Milano nu ştia, vineri după-amiază, despre păţania româncei, salvată joi de carabinieri. Secretara instituţiei a precizat suprinsă că, în pofida faptului că pe la dânsa trec toate “comunicările” (fax, telefon etc.), nu a primit această informaţie. În plus, a povestit că toţi angajaţii Consulatului sunt ocupaţi cu organizarea unui forum care începe mâine, a adăugat aceasta. Ofiţerul de serviciu de la Consulat a aflat şi el de la Gândul că o româncă a fost făcută sclavă în regiunea Milano şi a dorit să verifice “informaţia” cu propriii ochi pe pagina online a Rompres.
Din motive de “infrastructură” însă, nu a reuşit să vizualizeze ştirea în timp util, pentru că Rompres-ul (agenţia naţională de ştiri – n.r.) poate fi accesat doar dintr-un singur birou şi cu parolă. Ne-a cerut să revenim în decurs de două ore cu încă un telefon, această perioadă fiind necesară atât pentru “verificarea” ştirii, cât şi pentru alertarea ataşatului de interne, care ar trebui să ia legătura cu autorităţile italiene pentru a da de urma româncei.
La ora 19, noul purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, Cosmin Boiangiu, ne-a cerut – tot telefonic - un răgaz de o oră pentru a putea vorbi la Consulatul de la Milano în legătură cu situaţia creată la Lainate. O oră mai târziu, oficialii români de la Milano fuseseră solicitaţi să ia măsuri urgente să se informeze la autorităţile române în legătură cu soarta româncei.
UPDATE:Autorităţile române s-au mobilizat abia spre seară. Potrivit purtătorului de cuvânt al MAE, consulul român la Milano a luat legătura cu autorităţile italiene. Potrivit sursei românca sechestrată este sub tutela procurorilor italieni care investighează cazul. Consulatul a luat legătura şi cu familia femeii, de altfel fiica acesteia fiind cea care a alertat carabinierii. Oficialul promite că MAE va acorda maximă atenţie acestui caz.
(A.I.)
Sursa: Gandul.

Nessun commento:

Posta un commento