La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

venerdì 9 maggio 2008

9 Mai, Sărbătorită în România şi în Uniunea Europeană


Triplă aniversare în ziua de 9 mai. Este data la care România şi-a câştigat independenţa de stat, ziua victoriei coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al doilea Război Mondial şi ziua Europei. Vineri, în Capitală, vor fi organizate mai multe manifestări şi depuneri de coroane. De asemenea, în Uniunea Europeană sunt programate ceremonii speciale.Ceremonie în Parcul Carol din CapitalăÎn urmă cu 131 de ani, pe 9 Mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta. Intrată în război, în primăvara lui 1877, Armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Smârdan şi Vidin. Independenţa României a fost câştigată cu jertfa a peste 10 mii de ostaşi.
Mai bine de o jumătate de secol mai târziu, pe 9 mai 1945, românii au trăit bucuria capitulării celui de-al treilea Reich. Semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei a avut loc la cartierul general sovietic din Berlin. Astfel a luat sfârşit cel de-al II-lea război mondial pe continentul european.
Pe 9 mai este serbată şi Ziua Europei. În urmă cu 58 de ani, ministrul de Externe al Franţei, Robert Schuman, a propus Germaniei, dar şi altor state, să pună „bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii”. În 1957, prin Tratatul de la Roma, cele şase state au înfiinţat Comunitatea Economică Europeană, precursoare a Uniunii Europene de astăzi. Data de 9 mai a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano în 1985.
Antena3.ro
Adăugat: 09 mai 2008

Nessun commento:

Posta un commento