La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

martedì 13 maggio 2008

The Independent: Guvernul britanic a luat măsuri prosteşti împotriva muncitorilor români şi bulgari


Presa din Marea Britanie este de părere că guvernul a greşit atunci când a impus restricţii pentru muncitorii imigranţi veniţi din Bulgaria şi România. Publicaţia The Independent cataloghează aceste măsuri drept „prosteşti” şi arată că efectele lor au început deja să se vadă. Culturi în valoare de aproximativ 5 milioane de lire sterline au fost lăsate să putrezească numai în Scoţia din cauza faptului că nu a avut cine să le culeagă, potrivit ziarului britanic.

Mai mult, supermarketurile din Marea Britanie sunt acum nevoite să importe căpşuni şi alte fructe din Europa. „pâna unde poate merge acest nonsens?” se intreabă jurnaliştii de la The Independent.

În urma unei campanii mediatice împotriva aşa-zisei „invazii” a imigranţilor est-europeni în Marea Britanie, după aderarea României şi Bulgariei la UE, guvernul britanic a considerat, în mod „laş”, potrivit The Independent, că trebuie să impună restricţii muncitorilor veniţi din aceste ţări.

Astfel, a fost pus la punct un sistem de controale foarte complex, greoi şi nedrept, mai ales pentru muncitorii necalificaţi din ţările est-europene. La acest lucru se adaugă reducerile de personal agricultor din 2005 şi astfel se ajunge la situaţia în care se află Marea Britanie în prezent, când culturi vaste de fructe din Scoţia sunt lăsate să putrezească din cauza lipsei forţei de muncă.

The Independent arată că există şi alte motive pentru situaţia actuală, printre care şi faptul că nivelul economiei din ţările vizate a crescut iar oamenii devin din ce în ce mai puţin dispuşi să accepte slujbe sezoniere, prost-plătite în sectorul agrigol britanic. Deprecierea lirei sterline faţã de euro face şi mai puţin tentantã perspectiva unui câştig de şapte lire pe oră. Supermarketurile trebuie să-şi asume şi ele partea de vină. Obsedate de reducerea costurilor, presiunea pe care acestea o exercită asupra fermierilor reduce semnificativ profitul acestora din urmă şi face ca rata recoltei să rămână redusă.

Pe termen scurt, guvernul ar trebui să ţină cont de ceea ce spun fermierii şi să crească - nu să reducă - numărul agricultorilor imigranţi.

Pe termen lung, lecţia este clară: „gândiţi de două ori înainte să faceţi gesturi populiste în privinţa imigraţiei. În final astfel de gesturi nu dau rezultate bune”, conchide The Independent.
Antena3.ro
Adăugat: 12 mai 2008

Nessun commento:

Posta un commento