La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

martedì 9 ottobre 2007

La Cluj-Napoca apar autobuze care merg cu ulei de rapiţă


Ecologie
de Calina BERCEANU 09 OCTOMBRIE 2007
Cu două tone de ulei vegetal, un autobuz merge o lună
Două autobuze cu biocombustibil vor circula de vineri şi în Alba Iulia.

Prof. dr. ing. Nicolae Burnete, decan Facultatea de Mecanică, UTCN
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca lansează vineri, în cadrul primului Congres internaţional de Automobile, Mediu şi Maşini agricole din România, două autobuze care vor funcţiona fără motorină. Potrivit prof. dr. Nicolae Burnete, decanul Facultăţii de Mecanică, cele două autobuze aparţin Regiei Autonome de Transport Urban Cluj-Napoca (RATUC), şi vor fi alimentate metil-ester de rapiţă.
Proiectul de cercetare al UTCN a fost lansat acum circa doi ani, când prin Cluj-Napoca a circulat un autobuz având drept combustibil o combinaţie între motorină şi ulei de rapiţă, care a fost îmbunătăţit.

Inginerii clujeni spun că biocombustibilul va reduce poluarea cu circa o treime şi, deşi consumul este mai mare, preţul e mai scăzut decât la motorină.
Liviu Neag, directorul RATUC, a declarat pentru „Gândul” că biocombustibilul va fi folosit pe autobuze vechi de 15 ani – de altfel, acest tip de tehnologie se foloseşte pe vehicule non-euro sau euro 1 şi 2. „Există o OUG care prevede că până în 2009, minimum 2 la sută din parcurile auto trebuie să treacă pe combustibili cu grad de poluare redus. Există două variante: biocombustibilii sau gazul lichefiat, dar a doua prespune modificări la motor, pe când prima necesită numai reglaje la presiune, are costuri mai reduse”, a spus Neag.
Politehniştii clujeni au pregătit 2000 de litri de metil-ester de rapiţă, care în condiţiile folosirii de către un singur autobuz asigură circulaţia timp de o lună.
Două autobuze cu biocombustibil vor circula de vineri şi în Alba Iulia.
Sursa: Gandul.info

1 commento: