La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

venerdì 5 ottobre 2007

32 de companii la constructia reactoarelor de la Cernavoda


32 DE COMPANII AU OFERTAT REACTOARELE 3 ŞI 4 DE LA CERNAVODĂ


32 de companii sunt interesate să participe la construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei de la Cernavodă. Potrivit Nuclearelectrica, 15 dintre companiile care au ridicat documentele necesare întocmirii ofertelor sunt din România. În urma numărului mare de oferte primite, Comisia de coordonare a procesului de selectare a investitorilor a decis sistarea distribuirii documentelor, începând cu data de 10 octombrie. Construcţia celor două reactoare nucleare va costa aproximativ 2,3 miliarde de euro şi va fi finalizată în anii 2014-2015.

Antena 3

Adăugat: 04 octombrie 2007

1 commento:

  1. Reactorul 2 de la Cernavoda , de ti Candu, este relativ ieftin si sigur in exploatare

    Energia romaneasca, 18% nucleara
    6 Octombrie 2007
    Feri Predescu

    Unitatea 2 a Centralei Nucleare de la Cernavoda va produce 700 MW. Urmeaza reactoarele 3 si 4, in urmatorii sapte ani.


    Urmatoarele doua reactoare nucleare de la Cernavoda ar putea fi construite cu participare integral romaneasca.

    „Putem merge si singuri, pe fortele noastre, sau in parteneriat public-privat”, a spus ieri premierul Calin Popescu-Tariceanu, cu ocazia inaugurarii oficiale a Unitatii 2 a centralei de la Cernavoda.

    Deja, a spus Tariceanu, exista 32 de potentiali investitori care au cumparat documentatia pentru intocmirea ofertelor angajante in vederea constructiei reactoarelor nucleare 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda.

    Investitia pentru cele doua reactoare este estimata la 2,2 miliarde de euro. Pana la inceperea efectiva a lucrarilor, autoritatile intentioneaza sa deruleze unele lucrari pentru a mentine in tara forta de lucru calificata in domeniul energetic si nuclear.

    „Avem nevoie de voi. Ramaneti aici, ca veti avea de lucru. Aveti calificari inalte si e pacat ca meseriile pe care le aveti sa le irositi si sa fiti chelneri in Italia. O sa-i aducem inapoi si pe cei care au plecat. O sa fie salarii mai bune si aici, pentru ca toate salariile cresc”, le-a spus Tariceanu.

    Reactorul care umfla PIB-ul

    Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, la randul lui, ca anul viitor se va inregistra o crestere a produsului intern brut al Romaniei cu aproape 150 de milioane de euro, adica aproximativ 0,1%, ca urmare a punerii in functiune a celui de-al doilea reactor nuclear.

    Constructia Grupului 2 a centralei nucleare a inceput in 2003. Unitatea a fost conectata prima oara la sistemul energetic national la 7 august, anul acesta, iar din 23 septembrie a inceput sa functioneze la capacitatea nominala, de 700 MW.

    Prin intrarea in exploatare a unitatii Reactorului 2 de la Cernavoda, consumul national de electricitate va fi acoperit in proportie
    de 18%.

    Uraniul folosit pentru functionarea Centralei nucleare de la Cernavoda este integral romanesc, ca si apa grea produsa in judetul Mehedinti, ne-a declarat presedintele Societatii Nationale Nuclearelectrica (SNN), Teodor Chirica.

    Oficialul de la Cernavoda ne-a mai spus ca, respectandu-se procedurile tehnice, Unitatea 2 va fi oprita la sfarsitul lunii octombrie. „Dupa o proba de 10 zile, este obligatoriu ca intre 0 si 6 saptamani sa oprim unitatea si sa-i facem o prima revizie calificata timp de 12-13 zile”, a precizat presedintele Chirica.

    Guvernul mizeaza pe energia nucleara, in vreme ce ecologistii trag semnale de alarma

    Proiectata pentru 5 reactoare, Centrala de la Cernavoda va functiona cu doar 4. Unitatea a 5-a e imposibil de realizat „din punct de vedere tehnic”, spune Tariceanu. In schimb, va fi construita o noua centrala.

    „Nu putem ramane dependenti de resurse cum sunt gazul natural si petrolul, in curs de epuizare. Trebuie sa anticipam”, a mai spus Tariceanu, care l-a rugat pe ministrul economiei, in public, sa se gandeasca, „incepand de astazi”, la un amplasament pentru noua centrala.

    „Pana in 2014, doua treimi din energia produsa in Romania va fi energie curata”, a promis ministrul Vosganian. Oficialii romani se mandresc cu faptul ca vom avea o pozitie unica in Europa si vom reusi sa ne acoperim tot necesarul de energie prin resurse proprii. „Ne da soliditatea si o siguranta energetica pentru care altii ne invidiaza”, sustine Tariceanu.

    In schimb, Ian Haverkamp, expert Greenpeace pe energie, zice ca „guvernul Romaniei este sub vraja energiei nucleare si nu cauta alte variante”.

    Potrivit lui Haverkamp, nicio centrala nucleara nu este sigura suta la suta. „Orice centrala are problema deseurilor, pentru care nu exista nicio solutie.

    Nici Romania nu are vreo idee ce sa faca cu deseurile de la Cernavoda. Sunt stocate acolo. Deseurile trebuie tinute departe timp de o suta de mii de ani”. El critica si tipul de reactor Candu folosit in Romania, pentru ca are cu emisii masive de tritiu.

    TENDINTE

    Curata, dar periculoasa

    Comisia Europeana le-a cerut statelor membre ale UE sa ia in calcul utilizarea la o scara mai mare a energiei nucleare, ca mijloc de evitare a cresterii dependentei de titei si gaze naturale, imbuntatind astfel si securitatea energetica a Uniunii. In contextul incalzirii globale, energia nucleara apare, de asemenea, ca o alternativa viabila la cea obtinuta din combustibili fosili.

    Folosirea energiei nucleare a devenit insa nepopulara in multe tari europene dupa dezastrul de la Cernobil, din 1986. In Franta, peste 75a din necesarul energetic este asigurat de centralele nucleare, Germania vrea sa-si inchida toate centralele atomice pana in 2020, desi tehnologia a progresat, eliminand multe dintre fostele neajunsuri, precum poluarea sau lipsa de securitate in exploatare. (Constantin Vlad)

    EVOLUTIE

    Mai multa energie ieftina

    Ponderea energiei nucleare in totalul productiei realizate va ajunge la 17%-18% datorita Unitatii 2 a Centralei Nuclear-Electrice de la Cernavoda. Energia obtinuta in centrale nucleare este mai ieftina decat cea produsa in hidrocentrale si termocentrale. Ultimele produc cea mai scumpa energie.

    Ponderea celei produse in termocentrale va scadea de la peste 64% in 2006 la circa 55% datorita inceperii functionarii celui de-al doilea reactor, ceea ce reprezinta o realizare importanta. Cine consuma energia produsa? Firmele au fost responsabile anul trecut de consumul a peste 67% din total. In plus, se poate anticipa cresterea exporturilor de energie electrica in urmatorii ani avand in vedere inceperea functionarii celui de-al doilea reactor nuclear. (Consuela Stegarescu)
    Evenimentul Zilei Nr. 4953

    RispondiElimina