La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

sabato 9 febbraio 2008

România este o destinaţie populară de 'near-shoring' pentru marile firme de software

06.02.2008
Intrarea României în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007 a catalizat interesul giganţilor IT pentru industria de software a ţării. În ultimele 18 luni, mai multe achiziţii pe piaţa IT au transformat această ţară într-un nou centru de 'near-shoring' (externalizare de servicii în regiuni apropiate de marile pieţe, n.red), informează publicaţia East European Times.

Pentru marile firme din domeniul IT, România este o locaţie extrem de atractivă datorită numărului mare de absolvenţi ai un sistem de învăţământ puternic în domeniile matematică şi fizică, datorită costurilor relativ reduse, fluctuaţiei de personal relativ scăzute, fusului orar şi distanţei convenabile faţă de sediul companiilor europene, şi nu în ultimul rând, datorită unei forţe de muncă entuziaste şi multilingve.

Unul dintre aceste cazuri este firma de software daneză Wirtek A/S, cu sediul la Aalborg, Denemarca, care iniţial se orientase spre India pentru operaţiunile sale de offshoring (re-locare). Conducerea firmei a optat însă pentru achiziţionarea unei companii de sofware pentru telecomunicaţii, CodeWizards, cu baza la Cluj şi intenţionează ca în următorii 3 ani să îşi crească numărul angajaţilor de la 40 la 200. 'Cel mai important aspect a fost că multe ţări asiatice au o fluctuaţie de personal de 23-25% pe an'. 'Am descoperit că în România, angajaţii sunt mult mai loiali', precizează Michael Aaen, managing director la Wirtek.

Pentru Misys Banking Systems Ltd, developer specializat în managementul riscului financiar şi comercializarea de software, cu sediul la Londra, 'intrarea României în UE a înlăturat un element de îndoială'. Cu puţin înainte de aderarea României, Misys a achiziţionat SC Fino Capital, o firmă de software financiar, cu care compania britanică lucra de mai mulţi ani. Calitatea programei de matematică studiate la nivel universitar în România a fost un element esenţial pentru Mysis. Unitatea din România are acum 80 de angajaţi şi plănuieşte să extindă anual numărul acestora cu 25 la sută.

Printre companii IT care au făcut achiziţii recente în România se numără: Adobe Systems Inc. (Mountain View, California) care a achiziţionat InterAKT, un developer de extensii pentru principalele produse Adobe ; Adecco Group (Glattbrugg, Elveţia) care a cumpărat IP Devel şi Wind River Systems Inc. (Alameda, California), noua proprietară a SC Comsys SRL.

În fiecare an, România produce 5.000 de absolvenţi în software şi în disciplinele conexe. Potrivit datelor furnizate de Departamentul pentru Comerţ exterior şi Dezvoltarea Economiei, din cadrul Ministerului de Externe, în momentul de faţă, în România sunt angajate 25.000 de persoane în industria de software.
Sursa:
Rompres

Nessun commento:

Posta un commento