La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

sabato 23 febbraio 2008

Produsele traditionale romanesti vor fi inregistrate si recunoscute in UE


Caracteristicile traditionale ale produselor romanesti vor putea fi inregistrate si protejate atat la nivelul Romaniei, cat si la nivelul Uniunii Europene. Astfel, producatorii autentici vor putea cere daune financiare serioase firmelor nou-licentiate daca reteta specialitatilor nu este respectata. In acest sens, Ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, a anuntat ca, pana saptamana viitoare, va aproba un ordin care sa stabileasca procedura de inregistrare a unui produs, precum si aceea de protectie la nivel national si comunitar.

Ministrul agriculturii, Dacian Ciolos, a anuntat, miercuri, ca orice producator din Romania poate solicita inregistrarea si protectia caracteristicilor traditionale pe care le realizeaza. Acesta a afirmat ca, pana saptamana viitoare, va aproba un ordin care sa stabileasca procedura de inregistrare a unui produs si aceea de protectie la nivel national si comunitar. Costurile pe care le presupune aceasta procedura vor fi suportate de producator.

"Practic, este inregistrata si protejata o reteta specifica, indiferent de locul unde se realizeaza produsul sau de unde vine materia prima", a spus ministrul Ciolos.

De asemenea, ministrul a anuntat crearea unui oficiu national pentru produsele nationale, care sa ofere consultanta producatorilor pentru promovarea produselor comunitare pe piata interna si cea comunitara.

Producatorii autentici vor putea cere daune financiare serioase firmelor nou-licentiate daca reteta specialitatilor nu este respectata.

Carnatii de Plescoi sau salamul de Sibiu nu vor putea fi produsi in alte tari ale Uniunii Europene decat cu acordul producatorilor autentici. Specialitatile traditionale autohtone vor fi protejate din punct de vedere al respectarii retetelor de fabricatie pe intreg teritoriul comunitar, odata cu aprobarea Executivului a unei legi in acest sens

„Este un lucru bun, pentru ca produsele traditionale romanesti aveau nevoie de protectie mai mult decat oricand, daca este sa ne amintim numai de scandalurile care s-au iscat pe diverse produse incepand de la cele din categoria mezeluri si pana la cele de bauturi alcoolice.

Astfel de reglementari vor aduce ordine si protectia retetelor de fabricatie a produselor, lucru cel mai important pentru asta aduce autenticitate, si automat piata de desfacere", a precizat, pentru „Adevarul", Sorin Minea, presedintele patronatului Romalimenta si Asociatiei Romane a Carnii.

Potrivit directorului Directiei de Industrie

Alimentara din cadrul Ministerului Agriculturii, Tudorel Balta, noile reglementari tintesc in primul rand protejarea retetelor produselor traditionale. „Spe­cia­litatile traditionale garantate au un numar foarte limitat la nivelul Uniunii Europene.

De exemplu, la acest nivel nu a mai existat de cativa ani buni nicio cerere din partea vreunui producator pentru ca denumirile propriilor produse sa fie protejate ca specialitati traditionale. In schimb, la nivel national, drumul solicitarilor din partea grupurilor de producatori de abia acum incepe", sustine Balta.

Criterii dure pentru obtinerea licentei

Reprezentantii Ministerului Agriculturii spun ca fabricarea unui produs romanesc considerat specialitate traditionala de un nou producator poate fi facuta numai dupa obtinerea acceptului din partea producatorului autentic.

„Sunt criterii foarte dure care trebuie indeplinite in acest caz. Pentru ca daca noii producatori vor sa fabrice un anumit tip de produs traditional si nu respecta reteta, materiile prime si modalitatea de fabricatie deja inregistrate intocmai, producatorii autentici pot sa ceara de la acestia daune financiare serioase pentru ca le-a afectat prestigiul produsului", a declarat Tudorel Balta.

Printre produsele traditionale care vor putea fi protejate la nivel comunitar se numara casul de Oas, branza de Moeciu, horinca de Maramures sau carnatii de Plescoi.

Romania a inaintat, in anul 2004, o lista de produse traditionale pentru care ar fi putut solicita protectie dupa aderare. Portrivit Ministerului Agricuturii, produsele incluse pe lista respectiva nu au beneficiat de protectie pe piata comunitara, intrucat Romania nu era membru al Uniunii Europene.

Dupa 1 ianuarie 2007, Comisia Europeana a Romaniei si Bulgariei termenul de un an de zile pentru a implementa sistemul european de protectie a produselor traditionale.
Foto: business-adviser.ro
Sursa: Euractiv.

Nessun commento:

Posta un commento