La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

mercoledì 6 febbraio 2008

Bursă românească de locuri de muncă la... Roma

de Caterina NICOLAE 06 FEBRUARIE 2008

Pe 28 februarie, autorităţile române şi cele italiene încearcă marea cu degetul printr-o premieră: duc angajatorii români la Roma, în speranţa că aceştia îşi vor convinge conaţionalii plecaţi la muncă în Italia să se întoarcă în România. Bursa locurilor de muncă este organizată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă din România (ANOFM) cu sprijinul primăriei Romei care a pus la dispoziţie, gratuit, spaţiul necesar. Conform unor analize care s-au făcut la nivelul Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale, 30% dintre românii care trăiesc în Italia îşi doresc acest lucru.
Apoi, dincolo de dorinţă, există o problemă care va deveni acută. Autorităţile italiene vor lua măsuri dure pentru restricţionarea muncii la negru, mergând până la desfiinţarea angajatorilor cu asemenea practici. Or, numai în regiunea Lazio – Roma, conform estimărilor sindicatelor italiene, există 17.000 de români care lucrează la negru. Aceşti oameni nu vor avea prea multe soluţii, în afară de întoarcerea acasă. De altfel, numai în construcţii, deficitul de pe piaţa forţei de muncă din România este estimat la 150.000 de oameni”, spune Mihaela Matei, director în Ministerul Muncii.

Bursa va fi destinată în special constructorilor. Românii stabiliţi în Italia care vor vizita bursa vor putea beneficia şi de asistenţă juridică în domeniul muncii.
Sursa: Gandul.

Nessun commento:

Posta un commento