La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

sabato 16 febbraio 2008

Primele „pensii româno -europene”, din martie

Bani Un pic de pensie din mai multe ţări UE
Primele „pensii româno -europene”, din martie
de Caterina NICOLAE 12 FEBRUARIE 2008
Cererile curg, deja, cu sutele

Sute de români care au lucrat în străinătate îşi cer pensia din România. Numai la Casa Judeţeană de Pensii Bacău, în cursul anului trecut, se adunaseră 59 de dosare ale românilor care lucraseră în Germania, 51 – din Italia, 20 – din Grecia, 5 – din Austria şi 4 – din Ungaria.
Teoretic, conform regle-mentărilor europene, de la 1 ianuarie 2007, românii care au lucrat în mai multe ţări membre UE au dreptul la un soi de pensie mixtă. Astfel, în fiecare ţară în care pot face dovada că au plătit asigurări de pensie, li se calculează, după legea ţării respective, un crâmpei de pensie în funcţie de durata cotizaţiei. Apoi, se adună crâmpeiele din toate ţările şi iese o pensie compozită pe care o pot primi la domiciliu, indiferent în ce ţară UE sunt stabiliţi. Bineînţeles că vârsta de pensionare şi vechimea totală trebuie să corespundă legislaţiei din ţara în care îşi depun dosarul de pensionare.

De un an se lucrează la programele de calcul
Această „pensie compozită” este destul de dificil de calculat. De pildă, dacă un român a lucrat 20 de ani în ţară, 10 în Italia şi 7 în Spania şi doreşte deschiderea dreptului de pensie în Spania, se adresează Ministerului Muncii din această ţară. Spaniolii transmit omologilor italieni şi români o informare despre cerere şi le solicită să confirme perioadele de cotizaţie. Calculele, corespondenţa şi traducerile durează o grămadă de timp. Ca să nu se strecoare greşeli sau interpretări, la nivel european s-au introdus formulare clare, dar foarte stufoase pentru aceste „pensii compozite”.
Revenind de la teorie la practică, deşi de la 1 ianuarie 2007 românii ar fi avut dreptul să intre în acest mecanism, practic, toate cererile depuse s-au adunat, deocamdată, în sertare. Din cauza complexităţii formularelor europene, programul informatic necesar pentru a rezolva astfel de cereri abia a fost pus la punct. În prezent este în faza de testare, iar funcţionarii Casei Naţionale de Pensii spun că cel târziu în luna martie va fi pus în funcţiune.
Sursa: Gandul.

Nessun commento:

Posta un commento