La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

domenica 20 gennaio 2008

Sondaj ASG: În Italia, salarii de şapte ori mai mari decât în ţară, dar foarte rar peste 2.000 de euro


Duminică 20 ianuarie 2008

Românii care lucrează în Italia au un salariu de şapte ori mai mare decât cel pe care-l primeau în ţară. Din banii câştigaţi, aproximativ jumătate sunt trimişi acasă, la rude. Acestea sunt rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Agenţia pentru Strategii Guvernamentale (ASG).Din sondaj reiese clar că lipsa banilor a fost principalul motiv pentru care românii au plecat din ţară. Dacă în România erau remuneraţi, în medie, cu un salariu lunar de 140 de euro, patronii italieni i-au plătit, în medie, cu 1.030 euro. Puţini sunt aceia care au un venit mai mare de 2.000 de euro. Faţă de salariul din ţară, creşterea este, însă, semnificativă. Sondajul mai arată că aproape o treime dintre românii care lucrează în peninsulă nu trimit deloc bani acasă. 16 la sută dintre aceştia virează bani în conturile rudelor din România de două - trei ori pe an. 15 la sută dintre cei intervievaţi au spus că transferă o parte din venituri în ţară lunar sau chiar mai des. Suma medie trimisă este de 570 de euro. Cu banii strânşi, cei mai mulţi români din Italia vor să-şi cumpere un teren acasă, să-şi construiască o casă şi să-şi deschidă o afacere. Unul din trei români care lucrează acolo a declarat că, în următorii doi ani, vrea să se întoarcă definitiv acasă. În 2007, românii de peste hotare au trimis în ţară peste 7 miliarde de euro. Cei mai mulţi bani provin din Italia şi Spania.
Sursa: Realitatea TV

Nessun commento:

Posta un commento