La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

venerdì 25 gennaio 2008

În morgile din Italia sunt abandonate cadavrele a zeci de români


Joi 24 ianuarie 2008
Situaţia este tragică în morgile din Italia. Zeci de cadavre ale românilor care au muncit în Italia sunt abandonate de luni de zile în frigidere, fără să se ştie cine este responsabil de repatriere sau înmormântare. Rudele îşi plâng morţii de la depărtare şi ridică din umeri neputincioase, pentru că nu au banii necesari să îşi aducă morţii acasă. Victime ale accidentelor de muncă, ale agresiunilor, sau morţi din cauze naturale, românii decedaţi sunt uitaţi şi câte un an în frigiderele spitalelor din Italia.
La cea mai mare morgă din Italia, cea din Roma, se află de mai de bine de două săptămâni cadavrele a două tinere. Este vorba de cele două femei care au fost ucise de către un român, într-un hotel de lângă Gara Termini. Familiile acestora au anunţat deja că nu au bani să îşi ducă morţii acasă.Presa a scris recent şi despre alti doi români care zac la morga din Napoli: Mihai Oriţa şi Ana Lupşan. Femeia a murit în urma unui atac cerebral, în septembrie anul trecut. Familia fetei nu are bani să o aducă în ţară. De luni de zile face demersuri pentru a-şi putea îngropa fiica în ţară. Cadavrul lui Mihai Oriţa stă la morga aceluiaşi spital din aprilie.
Autorităţile italiene au găsit deja soluţii pentru morţii care nu ajung să fie îngropaţi în Romania. Aceştia sunt îngropaţi pe banii primăriei din Roma pe o alee a cimitirului central.
În Italia sunt multe situaţii asemănătoare, cu români a căror identitate e cunoscută, dar ale căror familii sunt atât de sărace încât nu pot să plătească repatrierea cadavrelor. Costurile sunt mult prea mari. Formalităţile ajung chiar şi la 5.000 de euro. De cele mai multe ori însă patronii de pompe funebre fac reduceri speciale pentru români, însă nu scad preţul unui sicriu special sub 2.500 de euro. La cheltuieli se adaugă certificatul internaţional de deces şi transportul sicriului până în România."Sunt familii sărace care nu au bani şi se află în spital de mai bine de o lună de zile", spune avocatul Giancarlo Germani. Avocatul, care se ocupă de multe cazuri în care sunt implicaţi românii, spune că autorităţile romane că nu gestionează cum trebuie situaţia corpurilor care zac în morga spitalelor. "Românii sunt cetăţeni europeni e şi o problemă de demnitate, părerea mea, atât pentru români şi pentru guvernul român, cât şi pentru statul român", consideră acesta.
Asociaţiile de români din peninsulă sunt cele care încearcă să ajute de fiecare dată. Se mobilizează şi se strâng bani prin intermediul bisericii, pentru ca morţii să fie aduşi acasă.
Sursa: Realitatea TV

Nessun commento:

Posta un commento