La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

giovedì 3 gennaio 2008

Romania sub teroarea zapezii


3 Ianuarie 2008

de Mara Popescu
Familii izolate, ambulante cu pacienti ramase in nameti, drumuri nationale blocate, zboruri anulate - tabloul tarii noastre dupa o noapte de ninsoare.

- Sase drumuri nationale si Autostrada Soarelui sunt blocate si nu se circula. Cu foarte mare greutate se circula si pe drumul vechi catre mare, tronsonul Slobozia-Constanta fiind blocat de troiene.

- Pe A2, in dreptul localitatii Negru-Voda a avut loc un incident grav. Potrivit reprezentantilor Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Calarasi peste 20 de masini au fost implicate intr-un carambol.

- Aeroporturile Baneasa si Otopeni au fost inchise in aceasta dimineata in jurul orei 10:30. Zeci de calatori asteapta sa plece din tara pe calea aerului. Trei curse ( de Viena, de Budapesta si de Milano) au fost anulate. Alte 20 de curse au fost amanate pentru cel putin patru ore.

- Porturile: Constanta, Mangalia, Agigea si Navodari au fost inchise din cauza viscolului.

- Cele mai afectate judete sunt, in acest moment, Ialomita, Giurgiu, Ilfov si Calarasi.

- Trenurile inregistreaza intarzieri de mai mult de 75 minute si exista posibilitatea ca Gara de Nord sa fie inchisa. Trenurile nu pot intra, decat cu foarte mare greutate, in gara din cauza macazurilor blocate de gheata si zapada.

- Un tramvai al liniei 41 a deraiat in apropiere de Piata Moghioros, pe sensul de mers spre Ghencea, traficul in zona fiind blocat timp de peste jumatate de ora in aceasta dimineata.

- In Capitala ninge neintrerupt de peste 12 ore! Plugurile au intervenit abia incepand cu ora 08:00 si mai mult pe bulevardele principale. Multe intersectii sunt blocate, iar ambutaiaje sunt la tot pasul. Pe strazile adiacente, plugurile nu au ajuns, tinand "captive" mii de masini. Primarul general al Bucurestiului, Adriean Videanu, a transmis ca utilajele vor face curatenie la noapte, pentru ca acum operatiunea este ingreunata din cauza circulatiei. "Lasati masinile acasa!", le transmite edilul bucurestenilor.

- Peste 1.300 de turistii care au petrecut Revelionul in Bulgaria sunt blocati in Ruse. Viscolul mare care afecteaza de azi-noapte malul sud al Dunarii a facut ca astazi sa fie decretata starea de urgenta.

- Bulgarii au anuntat ca dupa ora 11:00 nu mai lasa nicio masina sa treaca podul de la Ruse. "Vrem sa dezapazim, nu mai intra nimeni in Bulgaria pana nu inceteaza viscolul", spun vamesii vecini.

- "Norocosii" care reusesc sa ajunga la vama Giurgiu au parte de surprize neplacute. Echipajele de Politie ii opresc si nu le permit sa treaca intrucat pe drumul DN 5 Bucuresti - Giurgiu vizibilitatea este zero si exista risc de accidente, informeaza Infotrafic. Mai multe TIR-uri sunt rasturnate si au blocat soseaua. Drumarii, in ciuda insistentelor politiei, intervin cu foarte mare greutate.

- Cosmar si pentru soferii care si-ar fi dorit sa foloseasca Drumul National 65A, in judetul Teleorman. Mai multe masini sunt inzapezite pe soseaua care leaga orasul Rosiorii de Vede si comuna Troianu. Chiar si utilajele de deszapezit au ramas impotmolite.

- Temperaturile vor scadea in zilele urmatoare, potrivit meteorologilor, incadrandu-se intre -4 si -20 de grade Celsius.
- Codul Galben dat de meteorologi pentru Oltenia, Muntenia si Dobrogea va inceta in aceasta seara, la ora 22:00.

Oltenia sub zapada

Zapada atinge o jumatate de metru in judetele din Oltenia, zeci de drumuri fiind blocate. Ninsorile se vor rari, dar se apropie gerul Bobotezei.

Teleorman, Olt, Dolj si Mehedinti erau ieri judetele cele mai afectate de caderile masive de zapada. Zapada cazuta din abundenta in ultimele doua zile a facut deja primele victime. Doi mehedinteni cu probleme cardiace au decedat, in noaptea de marti spre miercuri, deoarece ambulantele s-au impotmolit in nameti si au ajuns prea tarziu.

Dezastru general in sud-vestul tarii

In Mehedinti a nins fara incetare din noaptea de Revelion, iar stratul de zapada masura ieri peste un metru. In aproape tot judetul, circulatia era paralizata complet ieri la orele amiezii, cand primele masini de deszapezire iesisera pe arterele principale. Municipiul Drobeta-Turnu-Severin a fost complet paralizat pana in dupa-amiaza zilei de ieri.
Comenzile primite la Serviciul Judetean de Ambulanta au fost onorate cu intarziere. Din nefericire, doua persoane au decedat deoarece autosanitarele nu au mai ajuns in timp util la solicitari.
Un covor de zapada acoperise, ieri, si Craiova. Ninsoarea a inceput marti, in jurul pranzului, si a cazut fara incetare timp de peste 30 de ore. Stratul de zapada depasea ieri la pranz jumatate de metru.
Si in judetul Dolj au aparut probleme, inca din noaptea de marti spre miercuri, cand patru masini ale SC Lucrari Drumuri si Poduri SA s-au rasturnat in timp ce lucrau pentru eliberarea soselelor de zapada.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Internelor si Reformei Administrative, pana ieri la ora 13.00, in judetul Teleorman, ramasesera fara energie electrica 11 localitati, iar in Olt, numeroase drumuri erau blocate. Doi pacienti din judetul Olt, diagnosticati cu boli renale, nu au putut ajunge, ieri, la Centrul de Hemodializa de la Spitalul Judetean de Urgenta Craiova din cauza drumurilor care au devenit impracticabile in urma ninsorilor abundente. Opt localitati gorjene au ramas fara energie electrica ieri-noapte din cauza caderilor masive de zapada.
Aglomeratie pe DN 1
20-30 de kilometri/ora. Aceasta a fost viteza maxima cu care s-a circulat, aseara, pe ambele sensuri ale DN 1, intre Bucuresti si Brasov. „La aceasta ora (16.00 - n.r.) nu avem blocaje, insa se circula foarte greu pentru ca numarul de masini este mult prea mare pentru capacitatea drumului”, au precizat politistii. Acestia estimeaza ca un al doilea „varf” al aglomeratiei pe acest tronson al drumului national se va inregistra duminica, 6 ianuarie, la finalul vacantei de Sarbatori.
Aglomeratia pe DN 1 a fost ieri cu atat mai mare cu cat cele patru rute ocolitoare recomandate soferilor care s-au intors in Capitala din statiunile de pe Valea Prahovei nu au fost suficiente pentru a prelua numarul mare de autovehicule.
DRUMURI INCHISE
Avalansa de pietre pe DN 67D
Potrivit unui comunicat al Ministerului Internelor si Reformei Administrative, remis ieri dupa-amiaza, aproape 40 de drumuri din Olt, Teleorman, Mehedinti, Dolj si Caras-Severin erau blocate:
> Teleorman: DN 65A Turnu-Magurele - Rosiori de Vede, DJ 601F Cosoteni - Vedea, DJ 504 Cornetu - Alexandria, DJ 612 Orbeasca - Calinesti.
> Olt: DJ 642 Stoenesti - Rusanesti, DJ 546 Draganesti-Olt -Slatina, DJ 641 Caracal - Cezieni, DJ 542 Caracal - Bucinisu.
> Mehedinti: DN 67D Godeanu, DJ 670 Balta - Godeanu, DJ 606D Strehaia - Greci, DJ 607B Ciresu - Jidostita.
> Dolj: DJ 606B Grecesti - Cernatesti, DJ 641 Craiova - Mischii, DJ 641A Ghercesti - Melinesti, DJ 552B Plenita - Verbicioara, DJ 561 Cornu - Izvoare.
> Caras-Severin: pe DN 67D Baia de Arama - Baile Herculane s-a produs o avalansa care a antrenat, in cadere, si pietre.
RECOMANDARILE POLITISTILOR
Circulati cu 50 de km/ora!
> Evitati depasirile pe drumurile aglomerate sau acoperite cu zapada si polei.
> Circulati cu o viteza care sa nu depaseasca 30 de kilometri/ora in localitati si 50 de kilometri/ora in afara acestora, daca drumul este acoperit cu polei, gheata, zapada batatorita, mazga sau piatra cubica umeda ori cand vizibilitatea este sub 100 de metri.
> Pastrati o distanta mai mare fata de autovehiculul din fata, pentru a putea opri in siguranta.
> Folositi corespunzator atat sistemul de iluminare-semnalizare, cat si pe cel de climatizare.
> Echipati autovehiculul cu pneuri corespunzatoare.
> Nu bruscati comenzile si folositi frana de motor.
> Asigurati-va ca aveti carburant.
> Determinati toate persoanele aflate in autoturism sa foloseasca centura de siguranta.
VREME GEROASA
Minimele coboara pana la -20 de grade C
Vine gerul Bobotezei! Vremea va fi deosebit de rece la sfarsitul saptamanii, cu minime care vor cobori pana la -20¼ C, avertizeaza specialistii de la Administratia Nationala pentru Meteorologie (ANM).
Potrivit acestora, in cursul zilei de astazi se pastreaza avertizarea de ninsori abundente si viscolite in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si jumatatea sudica a Moldovei, iar maximele ajung la numai 1 grad C. De maine insa, precipitatii se mai semnaleaza doar in regiunile sud-estice. In restul tarii se instaleaza gerul. Sambata va fi cea mai rece zi, temperaturile maxime nu vor depasi -2 grade C, iar cele minime vor cobori chiar pana la -20 de grade in depresiuni.
„Abia duminica, vremea incepe sa se incalzeasca usor, dar valorile inregistrate tot vor fi mai scazute fata de cele normale pentru aceasta perioada”, a declarat Gabriela Bancila, meteorolog de serviciu la ANM.
Evenimentul Zilei Nr. 5042

Nessun commento:

Posta un commento