La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

martedì 29 gennaio 2008

Cum se pot comanda medicamentele care nu se gasesc in Romania


de Oana Munteanu
Aparut in editia din 29 Ianuarie 2008

Pacientii pot „importa” medicamente in nume propriu, cu autorizatie de la Ministerul Sanatatii.

Romanii care au nevoie de medicamente ce nu se mai gasesc pe piata farmaceutica autohtona le pot procura din tarile unde se comercializeaza cu o autorizatie de la Ministerul Sanatatii Publice (MSP). „Pentru medicamentele care nu sint inregistrate in Romania, destinate pacientilor aflati sub responsabilitatea directa a unui medic, legislatia in vigoare prevede posibilitatea acordarii unei autorizatii temporare pentru medicamente pentru nevoi speciale“, sustin reprezentantii MSP.

Pentru a putea obtine autorizatia, medicamentul dorit trebuie sa fie prescris de un medic, daca este vorba despre medicamente ce au nevoie de prescriptie medicala. Pentru solicitarea autorizatiei se intocmeste un dosar medical care trebuie sa cuprinda formularul standard de solicitare, justificarea medicala privind necesitatea medicamentului in cauza si rezumatul caracteristicilor produsului solicitat. „Medicul este cel care intocmeste acest dosar si cere autorizatia. Dupa ce primeste aceasta autorizatie, el face comanda fie la un reprezentant al producatorului respectivului medicament, daca exista unul in Romania, fie la alti distribuitori sau chiar direct la producator. Medicul care prescrie un medicament care nu se gaseste pe piata din Romania este obligat sa stie de unde il poate comanda“, au adaugat reprezentantii ministerului.

Mai departe, medicii trimit comenzile catre importatori. Ministerul Sanatatii a eliberat anul trecut 55 de astfel de autorizatii. Cele mai multe solicitari inregistrate au fost pentru Imunoglobulina, un medicament pentru cancer, si Talomida, care se administreaza nou-nascutilor din mame ce au avut hepatita B.

O alta varianta pentru procurarea medicamentelor care se comercializeaza doar in alte tari este cumpararea lor chiar din tara respectiva. „Daca are posibilitatea, pacientul se poate prezenta cu reteta de la medic la farmaciile din alte tari si isi poate cumpara medicamentul de acolo. Daca nu este vorba de cantitati mari, el poate intra in tara fara sa intimpine probleme la vama“, explica Aurora Toma, secretarul Patronatului Farmacistilor din Romania.

Totodata, specialistii atrag atentia pacientilor, in cazul in care doresc sa se deplaseze in alta tara sa isi cumpere un medicament, sa specifice medicului curant locul de unde isi vor achizitiona produsul. „Exista tari in care o reteta romaneasca simpla nu are nici o valoare. Medicul care prescrie medicamentul trebuie sa intocmeasca o reteta unde sa specifice mai multe detalii decit daca ar prescrie o reteta pentru farmaciile romanesti“, a mai spus Aurora Toma.

In Romania nu exista prevederi legale referitoare la achizitionarea de medicamente online, potrivit Agentiei Nationale a Medicamentului. Insa, dupa cum sustin reprezentantii Patronatului Farmacistilor din Romania, nu exista o farmacie online care sa se ocupe cu distribuirea medicamentelor din alte tari. „Nu avem o astfel de farmacie. Sint medicamente pentru care ai nevoie de reteta, de autorizatie, nu se pot pur si simplu comanda“, sustine Aurora Toma. Ea a adaugat ca, de obicei, pentru medicamentele care nu se mai comercializeaza in Romania exista un produs similar care se gaseste pe piata farmaceutica autohtona. „De cele mai multe ori exista alternative pentru medicamentele care nu se gasesc. Si tot de cele mai multe ori ele sint la fel de eficiente“, completeaza Aurora Toma.
Sursa: Cotidianul.

Nessun commento:

Posta un commento