La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

sabato 19 gennaio 2008

O treime dintre românii din Italia vor să se întoarcă în ţară


Studiu: O treime dintre românii din Italia vor să se întoarcă în ţară

17 ian 2008
Din trei români aflaţi acum în Italia, unul declară că se va întoarce definitiv în ţara natală. Este rezultatul unui studiu comandat de Guvern, şi gestionat de Agenţia pentru Strategii Guvernamentale (ASG).Executivul vrea ca studiul să stea la baza măsurilor pentru integrarea românilor aflaţi în Italia. Singura necunoscută: numărul. Pur şi simplu nu se ştie exact cîţi români sunt în Italia. Estimările vorbesc de un număr între 200 de mii şi un milion. Cert este că revenirea în ţară a emigranţilor va avea efecte directe şi indirecte asupra afacerilor. Iar cînd se vor întoarce, pe mulţi îi vor întreba: vinzi? Pentru că la revenirea în ţară, românii vor dori ceea ce vroiau strămoşii lor. S-au adaptat, numai, la secolul XXI."Vor să cumpere pământ cam 25% dintre ei, adică să investească în imobiliar.

Vor să îşi construiască case, să desfăşoare şi afaceri, dar cei mai mulţi vor să se întoarcă fiindcă există oportunităţi, sau au aflat de oportunităţi în România", a declarat Alfred Bulai, preşedinte ASG.Vor avea şi bani pentru achiziţii, spune studiul realizat de Agenţia Guvernamentală. În Italia, venitul mediu, raportat la toţi românii, trece de 1000 de euro. 40 % dintre ei cîştigă peste 750 de euro, iar unul din 10, peste 1500 de euro. Pentru banii cîştigaţi, o treime dintre români lucrează peste 9 ore, iar 4 la sută, peste 12 ore pe zi.Guvernul român a plătit circa 290 de mii de lei pentru a şti cine sînt, ce fac şi ce vor face românii din Italia. Studiul arată: 6 din 10 lucrează legal. 23 la sută - fără carte de muncă. Zilierii reprezintă 5 la sută din români. În Construcţii lucrează un sfert dintre românii din Italia. Unul din opt - în menaj. Au plecat de acasă pentru că aveau venituri prea mici. Numai 4 la sută cîştigau peste 300 de euro, în România. Acum, îşi permit să expedieze în ţară, în medie, aproape 600 de euro la fiecare trimitere. Asta încă vreo doi-trei ani. Pentru că o treime dintre ei vor să se întoarcă definitiv. Iar ei sînt obişnuiţi să muncească mult, să fie respectaţi, ei sînt mai toleranţi cu alţii şi mai exigenţi, totodată, cu ceea ce li se cuvine.

Nessun commento:

Posta un commento