La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

giovedì 3 gennaio 2008

Cale libera spre Occident


3 Ianuarie 2008
de Georgeta Petrovici

Politistii de frontiera timiseni se asteapta ca de astazi sa inceapa aglomeratia la frontierele vestice.

Cel mai tranzitat punct va fi, ca de obicei, Cenadul, care asigura relatia cu prima autostrada spre Europa, M5.
Romanii care ies din tara stau circa un minut in punctul de trecere al frontierei. Ei nu opresc in punctul Cenad, ci doar in cel maghiar, Kiszombor, unde, fara sa fie necesar sa coboare din masina, isi prezinta documentele echipei mixte de control formate din politisti de frontiera romani si maghiari. Mai mult, nu mai sunt obligati nici sa deschida portbagajul, pentru ca, odata cu aderarea, vama nu se mai face.
Romanii care calatoresc spre Austria sau mai departe nu mai au nicio oprire de facut pana la destinatie. Controlul minimal din punctul de trecere al frontierei la granita Romaniei cu Ungaria este singurul care se mai face. Intre Ungaria si Austria granitele au fost desfiintate si se circula, pur si simplu, fara nicio oprire in fata gheretelor politistilor de frontiera, acum abandonate.
Evenimentul Zilei Nr. 5042

Nessun commento:

Posta un commento