La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

venerdì 11 gennaio 2008

„Nu există o criză politică între România şi Italia”


Asigurări Ministrul de Externe al Italiei în vizită la Bucureşti:
„Nu există o criză politică între România şi Italia”
de Bogdan MUNTEANU 10 IANUARIE 2008
163 de români din Peninsulă au primit ordine de expulzare din noiembrie până acum

„Nu există o criză politică între România şi Italia” şi nici „nu avem o strategie de expulzări”, a declarat, ieri, la Bucureşti, ministrul de Externe al Italiei, Massimo D’Alema. El s-a aflat în România pentru a semna, împreună cu omologul Adrian Cioroianu, o declaraţie comună pentru actualizarea parteneriatului strategic româno-italian din 1997. Deşi Guvernul Italiei a trebui să republice un nou decret care face referire şi la expulzări, ministrul italian a afirmat că aceasta a fost necesară exclusiv din considerente de politică internă – Parlamentul nu ratificase decretul anterior, 181/2007 din cauza altor prevederi, nu referitoare la şederea ilegală a cetăţenilor comunitari în Italia.
El a precizat că actul normativ italian este chiar mai blând decât maximul admis de prevederile europene, care ar fi permis expulzarea tuturor celor care nu au mijloace de subzistenţă. În schimb, Guvernul Prodi a decis să poată fi expulzaţi doar cei care pun în pericol siguranţa publică, motivele fiind enunţate de un prefect, dar contestabile în instanţă. În ceea ce priveşte problema imigranţilor români, D’Alema consideră că niciunul dintre cele două guverne nu putea să prevadă amploarea fenomenului înainte de aderarea României, în timp ce ministrul român a fost de părere că cei expulzaţi sau în pericol de expulzare oricum se aflau în Italia dinainte de 1 ianuarie 2007.

Altfel, oficialul italian a precizat că soliditatea relaţiei dintre cele două state nu poate fi pusă în discuţie de niciun incident precum cele care au ţinut primele pagini ale ziarelor în ultimele luni. Relevanţa cazurilor de români care au primit ordine de expulzare (163, dintr-un total de peste 200 de cetăţeni comunitari) păleşte în faţa amplorii relaţiilor dintre cele două ţării. D’Alema a lăudat schimburile comerciale între cele două state (ajunse la 11 miliarde euro în 2007) şi a anunţat că firme italiene vor continua să investească în domenii strategice din economia românească, nu doar în domeniul manufacturier.
Sursa: Gandul.

Nessun commento:

Posta un commento