La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

lunedì 3 dicembre 2007

Campionatul European 2008, Romania in groapa cu lei




GHINION Deschamps, cel care a extras bila cu numele României, “i-a aruncat” pe tricolori în “grupa mortii”, una cu trei favorite la titlul european: Olanda, Franta si Italia.
Agitatie mare ieri-dimineata la Centrul de cultura si conferinte din Lucerna. Un covor rosu imens astepta delegatiile celor 16 echipe care urmau sa fie implicate la tragerea la sorti pentru turneul final al Euro 2008.
Câteva sute de curiosi frematau înainte de sosirea VIP-urilor, care, de la Jose Carreras la Sepp Blatter si Michel Platini, au început sa îsi faca aparitia înca de la ora 10:30 (ora Elvetiei). Oficialii tricolorilor au ajuns printre primii, cu aproximativ o ora înainte de startul ceremoniei. Toti erau optimisti. “Nu vom fi noi cei mai ghinionisti din lume”, spuneau la intrarea în cladire.
Nu banuiau însa ca aceste vorbe se vor dovedi profetice peste numai doua ore. Pozitionati în sala în ordinea urnelor valorice, oficialii FRF au fost directionati în dreapta Germaniei si în fata Spaniei si Portugaliei, undeva pe la mijlocul salii. Primul si-a ocupat locul Didi Prodan, în stânga caruia s-au asezat, în ordine, Victor Piturca, Bella Kassai, Mircea Mihail, Florin Prunea, Paul Zaharia, Cristi Iancu si Ionut Lupescu. Nasu’ a prins un loc mai bun, în fata, în primul rând, alaturi de mai marii UEFA. De altfel, Mircea Sandu avea si un costum inscriptionat cu sigla Comitetului Executiv, gri, asortat cu o cravata grena. Si ceilalti federali erau la patru ace, cu pantaloni gri, sacou albastru si cravata rosie. Exceptie a facut, ca de obicei, Piti, îmbracat într-un costum negru si camasa alba, fara cravata.
De ce ne-a fost frica n-am scapat!
Gazdele au pregatit un program artistic. Dupa ce au fost prezentate câstigatoarele editiilor precedente ale turneelor finale si dupa ce s-a facut o trecere în revista a ultimului CE, cel din Portugalia, atentia a fost captata de tenorul Jose Carreras si de corul baietilor din Viena. Piti si compania pareau însa nerabdatori, nu-si gaseau locul pe scaune. Usor agitati, asteptau sa înceapa lucrurile serioase, adica tragerea la sorti. Sunt invitati pe scena fotbalisti reprezentanti din formatiile câstigatoare ale CE, care au primit rolul de a extrage numele echipelor din urne. Primele doua formatii se stiu dinainte, Elvetia si Austria, în grupele A si B. Urmeaza Olanda si Grecia, în C si D. Se trece apoi la urna 4. Turcia cu Elvetia, într-o reeditare a razboiului din barajul pentru CM 2006, Polonia cu Austria. “Aici ar fi bine!”, gândea Piti, completând constiincios pe o hârtie cele patru grupe. Austria probabil ca nici nu s-ar fi calificat daca nu ar fi fost gazda, iar Polonia nu ne-a speriat niciodata. Rumoare apoi. Franta în grupa Olandei! Prodan îsi face cruce. “Sa ne ajute Dumnezeu sa nu cadem aici!”.
Ramâne Rusia, care merge la greci. Incepe sa creasca pulsul, pentru ca urmeaza urna României. “Oriunde, numai în Grupa C nu!”, soptesc oficialii tricolorilor. Didier Deschamps e cel care se pregateste sa extraga bilele. Prima echipa: Portugalia, în grupa Elvetiei. Piti nu are nicio reactie. Am ratat una, mai sunt doua sanse. Dar Deschamps nu are mila. Germania cu Austria si Polonia. Chipul lui Piti e în continuare imobil. Acum e acum! Si inevitabilul se produce. România în grupa mortii! Cu Olanda si Franta. Piturca parca nu realizeaza, îsi trece doar mâna prin par, pentru a alunga un vis urât. Spania merge în grupa Greciei. Mai sunt doar patru echipe. Cehia se duce la Elvetia. Prodan începe sa faca haz de necaz si îi spune lui Piturca sa completeze numele Italiei în spatiul ramas liber în Grupa C. Croatia cu Austria, iar gluma se îngroasa. Si când e sa se aleaga praful... Vine si Italia!
Piti, epuizat, îsi lasa capul în jos. E prea mult. In sala, rumoare. Au început deja comentariile. Grupa de foc, cu finalistele ultimului Mondial, Italia, Franta, si Olanda, pretendenta la titlul european. România, ghinionista zilei.
1,5625% Acestea erau sansele teoretice ca România sa pice în cea mai grea grupa la Euro 2008, cu Olanda, Franta si Italia, adica 1 din 64!
Sursa: Prosport

1 commento: