La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

mercoledì 19 dicembre 2007

Florile Craciunului


19 Decembrie 2007
de Petronela Comanescu
Iata care sunt si cum trebuie ingrjite plantele care reprezinta in diferite culturi spiritul nasterii Domnului.

Unele plante devin foarte populare si daruite in perioada urmatoare, reprezentand si o parte din decoratiunile traditionale. La romani, planta traditionala este vascul. Sa vedem insa cu ce isi impodobesc alte popoare casa in preajma Sarbatorilor de Iarna.
> Poinsettia a fost apreciata de azteci ca fiind simbolul puritatii. Cateva secole mai tarziu, primii crestini mexicani au adoptat aceasta planta ca fiind floarea ajunului de Craciun. Poinsettia mexicana este astfel cunoscuta ca Floarea Craciunului in America de Nord. Legenda spune ca Pepita, o fata saraca, ducandu-se la slujba de Craciun, se plangea varului ei ca nu are ce dar sa duca la biserica. Pedro a incurajat-o spunand ca orice dar este acceptat de Dumnezeu, daca este dat din inima. Pepita a luat de pe marginea drumului un buchet de ramuri pe care le-a pus apoi in biserica. Brusc, buchetul s-a colorat intr-un rosu stralucitor, si acest fapt a fost considerat drept un miracol de Craciun.
> Trandafirul Craciunului (Serissa foetida), cunoscut de asemenea si ca „trandafirul iernii”, infloreste in muntii din Europa Centrala, flori minuscule albe sau roz imbracand intreaga coroana. Este un arbust cu frunze semipersistente, care emana un miros neplacut cand sunt zdrobite. Este unul dintre cei mai comuni bonsai, mai ales in Japonia. Este usor de mentinut, dar nu suporta excesul de apa.
> Roza Craciunului sau trandafirul postului mare este si o specie de spanz (Helleborus), chiar daca nu este ruda cu trandafirul. Legenda spune ca un tanar pastor, numit Madelon, a vrut sa-i duca un dar micului Iisus. Auzind de darurile pe care le primise deja, el a realizat ca darul lui va fi prea modest. Era foarte sarac si nu avea bani decat pentru un mic buchet de flori. A inceput sa caute o planta, dar, pentru ca era iarna, nu a gasit nimic. Disperat, a inceput sa planga. Un inger l-a auzit, iar in locul in care au cazut lacrimile pastorului, au aparut aceste plante.
> Laurul si legenda lui sunt foarte vechi, multe superstitii si credinte impodobind povestea lui. La romani, coronite de lauri erau oferite tinerelor casatorite in semn de felicitare. Crengi proaspete de laur erau trimise prietenilor, de aici venind obiceiul utilizarii acestei plante in timpul Sarbatorilor ca semn de bun-venit. Anticii europeni credeau ca prin frunzele lui spinoase alungau spiritele rele din casa. Bizar este ca aceasta credinta se regaseste si la unii amerindieni din estul Americii de Nord, care plantau lauri in apropierea locuintelor. Ramuri de laur cu fructe, pictate pe obiecte sau brodate pe haine erau semn de noroc.
> Pohutukawa (Metrosideros excelsa) personalizeaza in Noua Zeelanda traditionalele culori ale sezonului festiv: rosu si verde. Acest copac este asociat Craciunului datorita ciorchinilor de flori purpurii ce apar din noiembrie pana in ianuarie.
VASCUL
Legende la cumpana dintre ani
Vascul este important in mitologia norvegiana, unii crezand ca aici isi are originea obiceiul sarutului sub crenguta. Zeul luminii si al puritatii, Baldur, este omorat cu o sageata facuta din vasc. Aceasta moarte fusese anticipata de Frigg, zeita cerului, mama zeului, cea care stia destinul tuturor, dar nu avea voie sa-l dezvaluie nimanui. Ea a incercat sa evite tragedia, cerand tuturor elementelor naturii sa il protejeze pe Baldur, mai putin vascului, pe care il considerase neinsemnat. In Anglia, vascul a fost folosit in ritualurile de fertilitate, acestea fiind mai repede sursa sarutului sub vasc decat in Scandinavia. In traditia romaneasca, vascul este considerat ca aducator de noroc, iar aceasta idee este mostenita de pe vremea dacilor.
Evenimentul Zilei Nr. 5027

Nessun commento:

Posta un commento