La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

sabato 22 dicembre 2007

Adio, granite!

20 Decembrie 2007
de Flavius Toader
Fara pasaport, de la Baltica la Atlantic. Noua state UE intra maine in spatiul Schengen, care desfiinteaza controlul la frontiera intre tarile semnatare.

Uniunea Europeana va da uitarii maine inca o parte importanta a fostei Cortine de Fier prin includerea in spatiul de libera circulatie Schengen a statelor din Europa Centrala si de Est.

Cetatenii din 24 de state ale Europei vor putea, incepand de maine, sa se deplaseze de la Marea Baltica la Oceanul Atlantic fara a fi nevoiti sa prezinte pasaportul sau vreun alt act si fara a mai astepta la cozi controlul vamal de la punctele de frontiera.

Doi ani de pregatiri

In total, noua state care au aderat la UE in 2004 se vor integra in spatiul Schengen, care numara pana in prezent 13 state comunitare, alaturi de Norvegia si Islanda.

Noile membre - Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia si Malta - au pregatit timp de doi ani momentul de vineri, investind si perfectionand sistemele de control la frontierele care, dupa aderare la Tratatul Schengen, vor deveni granitele externe ale Europei.

Cu ajutorul financiar si tehnic al UE, statele candidate au trebuit sa consolideze supravegherea, controalele la frontierele externe si conditiile de acordare a vizelor pentru a se alinia normelor comune. O alta conditie importanta a fost racordarea serviciilor nationale la Sistemul de Informatii Schengen (SIS), baza informatica unde sunt stocate date despre persoanele date in urmarire, disparute sau care au interdictie de a intra pe teritoriul unui stat, precum si despre obiecte furate.Dupa 2009, UE va pune in aplicare SIS II, un sistem ca va stoca suplimentar date biometrice, precum si amprentele digitale ale celor cautati.

Temeri nejustificate

Pentru a sarbatori extinderea Schengen, mai multi oficiali europeni se vor deplasa, vineri si sambata, la frontiera germano-polona-ceha, in Portul eston Tallin, apoi la frontiera austro-slovaca, austro-ungara si sloveno-italiana. Ceremonia nu va viza aeroporturile din UE pentru ca, aici, separarea curselor cu destinatia spatiul Schengen de celelalte va avea loc abia dupa 30 martie 2008, odata cu ajustarea la ora de vara. Inaintea momentului festiv, oficialii europeni insarcinati cu securitatea frontierelor, politia europeana Europol, dar si Comisia Europeana au dat asigurari repetate ca desfiintarea controlului la granitele cu tarile din Est nu va aduce un val de criminalitate si nici o extindere a terorismului, asa cum se tem presa si opinia publica din mai multe state occidentale.Controalele la frontiera „nu au fost niciodata importante in lupta impotriva criminalitatii organizate si a teroristilor si nici macar Zidul Berlinului nu a fost un obstacol pentru ei”, a explicat Max-Peter Ratzel, seful Europol.
INCA 4 ANI
Romania si Bulgaria, in Schengen din 2011
Extinderea de vineri a zonei fara control la frontiere vizeaza cele zece tari care au aderat la UE in 2004, mai putin Ciprul, care are probleme din cauza segregarii etnice a insulei. Nicosia si Bruxelles-ul intentioneaza sa gaseasca o solutie pentru ca Ciprul sa devina membru Schengen anul viitor, cand si Elvetia intentioneaza sa adere, devenind, alaturi de Islanda si Norvegia, a treia tara non-UE semnatara a Tratatului.Potrivit oficialilor romani, tara noastra urmeaza sa devina partea Tratatului Schengen in 2011, data urmand sa fie convenita la nivel oficial la anul, in urma unor tratative cu oficialii europeni.Ca si in cazul aderarii la blocul comunitar, Bucurestiul isi va coordona eforturile cu Sofia, pentru ca ambele state sa intre simultan in spatiul european de libera circulatie. Abia dupa acea data, cetatenii romani vor putea calatori spre Europa fara a fi controlati la frontiera cu Ungaria.

Nessun commento:

Posta un commento