La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

martedì 11 dicembre 2007

Portretul-robot al romanului expulzabil din Italia

11 Decembrie 2007
Doar 99 de romani din cei 5.000 promisi de autoritatile italiene au fost trimisi acasa de cand guvernul Prodi a adoptat decretul de expulzare a infractorilor straini.
Acesta este „bilantul” noului Decret italian de expulzare. Cei 5.000 de infractori cu care ne speria Roma nu au fost inca identificati.
Entuziasmul cu care autoritatile italiene anuntau expulzarea a 5.000 de romani pana de Craciun nu si-a gasit, se pare, suport in realitate. Potrivit politistilor, de la 1 noiembrie - cand guvernul Prodi a adoptat noul Decret-lege privind expulzarea unor cetateni din state membre UE - au fost trimisi in tara doar 99 de conationali.
Motivele: se aflau pe teritoriul Italiei de mai mult de 90 de zile (perioada legala pe care un cetatean al unui stat membru UE o poate petrece in Peninsula ca turist) si nu au putut demonstra ca au mijloace de subzistenta. Intre timp, guvernul italian a obtinut votul de incredere al Senatului pentru noul decret - e drept cu unele modificari - iar, in aceste zile, il asteapta si pe cel al Camerei Deputatilor, unde raportul de forte ii este favorabil.

Obligat sa-ti anunti prezenta
„Numarul romanilor expulzati ar putea creste cu cateva zeci pana de Craciun. Nu mai mult. Asta, daca tinem cont de faptul ca prefectii din Peninsula - care au sarcina sa-i „contabilizeze” pe indezirabili au anuntat ca au semnat deja ordine de expulzare pentru mai bine de 200 de romani. Numai ca, pe de-o parte cei ce urmeaza sa fie repatriati au la dispozitie 20 de zile pentru a ataca deciziile prefectilor, iar, pe de alta parte, ordinele de expulzare trebuie confirmate de instanta. Recursul prin care este atacat ordinul prefectului atrage suspendarea decizie de expulzare”, sustin surse din politie.
Potrivit noii legi italiene, in categoria celor ce urmeaza sa fie repatriati nu intra in primul rand cei ce comit infractiuni, ci aceia care depasesc perioada de 90 de zile in care pot ramane in Peninsula ca turisti si nu demonstreaza ca au suficiente resurse pentru a se intretine.
De altfel, pentru a putea tine sub control „imigratia ilegala”, senatorii italieni „au amendat” noua lege astfel: orice turist strain care, spre exemplu, calatoreste cu masina si nu are voucher ca sa poata demonstra data la care a intrat in Italia, este obligat sa-si declare prezenta pe teritoriul acestei tari in fata autoritatilor locale (primarie, prefectura). In cazul in care nu face acest lucru si nici nu poate dovedi cu acte cand a intrat in Peninsula, risca expulzarea, intrucat autoritatile vor presupune din oficiu ca persoana respectiva se afla in Italia de peste 3 luni.
„Este foarte important ca romanii sa cunoasca aceasta prevedere deoarece, odata cu expulzarea, vor primi si interdictia de a mai intra pe teritoriul italian. Iar perioada de interdictie a crescut la maximum 10 ani”, avertizeaza specialistii. Mai mult, cei care sunt prinsi incalcand interdictia risca de la 3 luni la 1 an de inchisoare si o amenda cuprinsa intre 500 si 5.000 de euro.
Ce atrage expulzarea „de urgenta”
Exista si situatii in care, potrivit aceleiasi legi, cetateni membri ai statelor UE pot fi expulzati „de urgenta”. Este cazul celor care comit infractiuni - fie sunt prinsi in flagrant, fie se afla deja in evidente politiei italiene -, punand astfel in pericol siguranta publica.
In aceasta categorie pot intra: persoanele care cersesc, cele care se prostitueaza, dar si proxenetii, hotii care fura din buzunare, din magazine sau din locuinte si talharii.

IMPACT

Romanii, piesa de baza in economia Italiei

Daca muncitorii romani care lucreaza in Italia s-a intoarce in tara, cateva sectoare ale economiei italiene, precum agricultura, constructiile si domeniile bazate pe manufactura, ar avea mari dificultati, apreciaza Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM-uri. Acesta sustine ideea intoarcerii romanilor plecati in Italia. Pentru aceasta, autoritatile trebuie sa-i incurajeze sa-si faca firme, sa le ofere anumite inlesniri sau sa atraga companiile italiene sa vina in Romania.

Potrivit autoritatilor, in Italia muncesc legal 800.000 de romani. Cel mult o treime dintre acestia ar putea reveni in tara, considera Silaghi. Multi dintre ei si-au cumparat case acolo si si-au adus si familiile. Scandalul legat de romanii din Italia a afectat, in primul rand, afacerile firmelor italiene, in special din turism. Potrivit ministrului pentru IMM-uri, foarte multi romani au renuntat sa mai plece in excursiile in Italia pe care le rezervasera. (Ana Batca)
Sursa:
Evz.ro

Nessun commento:

Posta un commento