La comunità romena di Viterbo si incontra e si racconta attraverso storie quotidiane, punti di vista, fatti di cronaca, appuntamenti e novità, per non dimenticare le radici e per vivere meglio la distanza da casa.
Informazioni utili per i romeni che vivono a Viterbo e per tutti i viterbesi e gli stranieri della Provincia, per conoscere le opportunità che la realtà circostante offre e sentirsi partecipi alla vita della città.

Bun gasit pe site!

Benvenuto!

mercoledì 5 dicembre 2007

Mos Nicolae aduce daruri copiilor cuminti


MOŞ NICOLAE ADUCE DARURI ŞI BUCURIE COPIILOR CUMINŢI

În noaptea de miercuri, pe 6 noiembrie, se spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi lasă copiilor cuminţi, în ghete, dulciuri şi alte daruri. Tot tradiţia spune moşul îi pedepseste pe cei leneşi şi neascultători. Sfântul Nicolae este sărbătorit joi de ortodocşi şi de catolici. El este considerat unul dintre cei mai iubiţi Sfinţi în tradiţia populară ca aducător de bucurie, mai ales copiilor. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată. De altfel, povestea darurilor împărţile pe furiş e strâns legată de numele lui. Sfântul Nicolae s-ar născut în Orientul Mijlociu, cel puţin aşa spune legenda, în nordul oraşului Betleem, într-o familie bogată.

A murit în jurul anului 340, iar din anul 1087 moaştele sale se păstreazã la Bari, în sudul Italiei. A fost Arhiepiscop al Mirei Lichiei, pe teritoriul Turciei de astăzi. Abia în secolul al VI-lea a fost recunoscut ca sfânt.
Legendele povestesc că a readus la viaţă un corăbier căzut de pe catarg şi că a vindecat miraculos oameni. Povestea spune că Sfântul Nicolae ar fi ajutat 3 fete sărace să se căsătorească, aruncându-le pe coşul casei o pungă cu aur drept zestre. De aceea, a apărut obiceiul agăţării şosetelor la şemineu.

Adăugat: 05 decembrie 2007
Antena 3

Nessun commento:

Posta un commento